Tänään tekee mieli vielä hieman katsella entistä lukuvuotta ja miettiä tulevaa. Huomasin, että menneenä vuonna tuli luettua paljon uutuukirjallisuutta, mikä ei varmastikaan ole huono asia, mutta samalla vanhat kirjat unohtuvat. Olen muutaman viime vuoden aikana ostellut kirjoja omaan kirjahyllyyni, tarkoituksenani on tietenkin ollut lukea näitä kirjoja, mutta aika huonosti olen kirjojani lukenut, kun uutta kiinnostavaa tulee koko ajan. Vuonna 2015 kaikki lukuhaasteet jäivät alkutekijöihinsä ja juuri lukuhaasteiden ansiosta olen tullut aina löytäneeksi mielenkiintoisia kirjoja. Tulevana vuonna haluaisinkin yhdistää nämä kaksi puolta: lukuhaasteet ja vanhat omat kirjat.
Katselin lukemieni kirjojen listaa, ja huomasin, että suurin osa lukemistani kirjoista oli vuodelta 2015, ja näistäkin suurin osa kotimaista kirjallisuutta: vuoden 2015 kirjoista 46 oli kotimaista ja 26 käännösromaaneja; vuoden 2014 kirjoista puolet oli kotimaisia, puolet käännöskirjoja; lopuista kotimaisia oli 12 ja käännöskirjoja 29. Luvut eivät aivan mene yksiin, sillä sarjakuvakirjat puuttuvat näistä luvuista.
Katselin lukemieni kirjojen listaa, ja huomasin, että suurin osa lukemistani kirjoista oli vuodelta 2015, ja näistäkin suurin osa kotimaista kirjallisuutta: vuoden 2015 kirjoista 46 oli kotimaista ja 26 käännösromaaneja; vuoden 2014 kirjoista puolet oli kotimaisia, puolet käännöskirjoja; lopuista kotimaisia oli 12 ja käännöskirjoja 29. Luvut eivät aivan mene yksiin, sillä sarjakuvakirjat puuttuvat näistä luvuista.
2015 - 75 kirjaa
2014 - 13 kirjaa
2013 - 7 kirjaa
2012 - 10 kirjaa
2011 - 5 kirjaa
2010 - 5 kirjaa
2009 - 10 kirjaa
2008 - 2 kirjaa
2007 - 2 kirjaa
2006 - 3 kirjaa
2005 - 3 kirjaa
2003 - 1 kirja
2001 - 1 kirja
Luin kotimaisia (tähän laskettu mukaan myös alun perin ruotsiksi kirjoitettu suomenruotsalainen kirjallisuus) kirjoja 71 kappaletta ja käännöskirjallisuutta 71 kappaletta (!) eli aika tasan sekä kotimaista että käännettyä. Nais- ja mieskirjailijoista huomasin että käännösromaanien puolelta luen tasapuolisesti sekä naisten että miesten kirjoittamia kirjoja. Kotimaisista kirjoista taas luvut menevät selvästi naiskirjailijoille: luin kaksinkertaisen määrän naisten kirjoittamia kotimaisia kirjoja kuin miesten kirjoittamia. (Laskuista puuttuu postaamattomat sarjakuvateokset.)
Aion aloittaa lukuvuoden 2016 nämä asiat mielessäni: luen muutakin kuin uutuuskirjoja, vaikka varmasti myös niitä. Siksi aloitan muutaman lukuhaasteen, jotka viettelevät minut varmasti vanhempien kirjojen maailmaan:
Aion vuonna 2016 ottaa osaa Helmetin lukuhaasteeseen, joka löytyy kirjaston sivuilta. Yritän etsiä haasteeseen kirjoja nimenomaan omasta kirjahyllystäni. Olen listannut vanhaan lukuhaasteeseen: Kirjavuori Mount Everestille -lukuhaasteeseen 100 kirjaa kirjahyllystäni, mutta lähden tavoittelemaan nyt 25 luetun kirjan vuorta, tai pitäisikö sanoa tunturia - eli aion kiivetä Haltille. (lukuhasteet löytyvät täältä). Nämä kaksi haastetta tuovat varmasti eri vuosien kirjallisuutta lukulistoilleni. Katsotaan sitten myöhemmin, miten haasteiden taas käy.
Kiinnostuin myös selaamaan, miten lukemani käännöskirjat vuodelta 2015 jakautuivat alkuperäiskieleltään (tähän olen ottanut mukaan vain romaanit, joista jäi sivuun muutama, koska en jaksanut metsästää alkuperäiskieltä):
englanti - 16 kirjaa
ranska - 8 kirjaa
ruotsi - 8 kirjaa
saksa - 7 kirjaa
espanja - 6 kirjaa
tanska - 5 kirjaa
hollanti - 2 kirjaa
italia - 2 kirjaa
japani - 2 kirjaa
tsekki - 1 kirja
unkari - 1 kirja
venäjä - 2 kirjaa
Yllätyksiä ei tullut, paitsi ranskankielisten kirjojen suhteen, koska en mielestäni lue ranskalaista kirjallisuutta juuri yhtään. Vuonna 2015 kävin Saksassa, Espanjassa ja Tanskassa, joten pyrin myös lukemaan maan kirjallisuutta. Tänä vuonna ei ole vielä suunnitteilla matkoja, joten jää nähtäväksi, mistä maasta innostun.
Futiksen EM-kisat pelataan kesällä Ranskassa, joten lähden ainakin matkalle Euroopan maihin puoleksi vuodeksi, lukuhaaste tällä hetkellä vasta lukuhaasteet 2016 -sivulla. Pinon päällimmäinen -blogi on laittanut kirjablogimaailmaan lukuhaasteen Itä-Aasian kirjallisuudesta, joka kutkuttelee ja kiinnostaa minua kovasti... Kirjahyllyssä varmasti on kiinalaista ja japanilaista kirjallisuutta odottelemassa lukijaansa.
Futiksen EM-kisat pelataan kesällä Ranskassa, joten lähden ainakin matkalle Euroopan maihin puoleksi vuodeksi, lukuhaaste tällä hetkellä vasta lukuhaasteet 2016 -sivulla. Pinon päällimmäinen -blogi on laittanut kirjablogimaailmaan lukuhaasteen Itä-Aasian kirjallisuudesta, joka kutkuttelee ja kiinnostaa minua kovasti... Kirjahyllyssä varmasti on kiinalaista ja japanilaista kirjallisuutta odottelemassa lukijaansa.
Jätän tilaa myös muille lukuhaasteille, ja ainakin Kansojen juurilla -lukuhaaste on jo vauhdissa, ja olen siihen yhden teoksen saanut luetuksi. Myös helmetin-lukuhaasteeseen olen saanut jo ensimmäisen kirjani luettua, jonka esittelyä hinkuan samaan aikaan, kun aloitin lukuhaasteen toisen kirjan. Kyllä tästä on varmasti tulossa hyvä kirjavuosi!
Kuulostat niin innostuneelta, että varmasti onnistut haasteissa. Hyvä hyvä! Minä puolestani yritän lukea vähän enemmän uutuuksia tänä vuonna, mutta myös oman hyllyn kirjoja. Jännittävää!
VastaaPoistaVarmaan tulee luettua uusiakin, mutta yritän ainakin näin alkuvuodesta inspiroitua omasta kirjahyllystäni. Olen raivannut sitä vapaapäivinä, niin taas näkyy, mitä kaikkea hyllyssä on. Haasteet aloitettu ainakin.
PoistaKiva juttu että haasteet ovat jo täydessä vauhdissa :)
VastaaPoistaTäytyy myöntää, että alkuvuodesta aina onnistuu, sitten haasteet unohtuu, mutta yritän nyt vähän pidempään muistaa.
PoistaLähdin Helmetiin mukaan. Minulla on samanlaisia ajatuksia eli uutuuksien sijasta luen omasta hyllystä. Luen uutuudet vain a-kappaleina, joten saan pakotettua itseni pois uutuuksista. Ostan oman puutelistani kirjoja.
VastaaPoistaMä en ole kunnolla vielä tutkinut tämän vuoden kirjavalikoimaa, kunhan ehdin, niin tutustun. Varmaan tulee taas luettua uusiakin, mutta ehkä ei aivan koko ajan.
PoistaKiinnostavia tilastoja! Tuo Helmeti haaste on todella houkutteleva. Minulla haasteisiin osallistuminen tuppaa lopahtamaan aina alkuinnostuksen jälkeen, mutta seuraan mielenkiinnolla muiden osallistumisia ja bongailen lukuvinkkejä.
VastaaPoistaHyvää alkanutta vuotta!
No vähän samaa ongelmaa tuon unohtamisen suhteen on ollut mullakin. Mutta yritän nyt sinnitellä mahdollisimman pitkälle. Lähinnä tuon pursuilevan kirjahyllyni takia haluaisin onnistua.
PoistaHyvää vuotta 2016 myös sulle!
Luulen, että uutuuskirjojen määrään (ainakin omalla kohdallani) on yksi syy se, että niistä kirjoitetaan paljon blogeissa eli jatkuvasti tulee bongattua mielenkiintoisia uutuuksia ja niitä sitten haluaa itsekin lukea. Vähän samansuuntaisin ajatuksin olen eli tänä vuonna aion pitää korkeaa rimaa uutuuksien suhteen, sillä haluan lukea myös edes vähän vanhempaa. No, katsotaan miten käy. Kiintoisaa lukuvuotta!
VastaaPoistaSe on totta, että kirjat alkavat vaikuttaa kiinnostavilta, kun niitä näkee vähän siellä ja täällä, mikä tietysti on hyvä juttu kirjablogeissa. Katsotaan, miten hyvin tämä nyt toteutuu, että tulee luettua myös vanhempia kirjoja. Tällä hetkellä pitää luottaa vielä itseensä!
PoistaMukavia suunnitelmia. Minuakin on varovasti alkanut kiehtoa tuo futismaiden keräily, mutta saas nyt nähdä... vähän olen vielä viime vuoden jäljiltä 'allerginen' kovin isoille haasteille. :) Huvikseni juuri silti tarkistin, että Englanti ja Irlanti olisi jo alkuvuoden kirjoilla kasassa, mutta jäljellä on aika monta hankalaa maata. Luulen, että pidän blogin ulkopuolella kirjaa noista maista ja jos saan vaikka yli puolet maista luettua, tuon listan blogiin. :) Lukuiloa sinulle alkaneeseen vuoteen!
VastaaPoistaOlipa kiinnostava juttu! Kerran minäkin vielä tämän teen, mutta minulla on takanva 'vasta' 7 vuotta ja tuntuu, että saan aika honosti tietoa ensimmäisiltä vuosiltani, nyt teen blogia paljon perusteellisemmin. Kerran pitäsi laskea kuinka paljon kotimaista suhteessa ulkomaiseen, mitkä maat ovat vahvimmin eudstettuna ja kumpaa luen enemmän, nais- vai mieskirjailijoita. No, itse arvleen, että blogaiakana olen lukenut enemmän käännöskirjallisuutta, sillä en mielessäni eritele, mistä maasta kirjallisuus tulee, vaan valitsen lukemani kiinnostuksen perusteella, ihan sama mikä on maa. Näin luulisin olevan myös kirjoittajan sukupuolen osalta eli kiinnstus sanelee. Ainoa ylläri voisikin olla, minkä maiden kirjallisuutta luen ja kuinka paljon. Yllätyn itse joka kerta, kun luen ranskalaista kirjailijaa, sillä pääsääntöisesti olen pitänyt, muutama ihan kova helmikin löytyy Ranskasta. En vain ole vielä ollut kovin innostunut Ranskasta maana, vaikka olenkin siellä käynyt, mutta Kaikki se valo jota emme näe, taitaa nyt merkitä yhtä matkaa ainakin sinne, sillä R. innostui myös. Sen sijaan olen aika innostunut ranskalaisesta kirjallisuudesta, elokuvista ja musiikistakin, vaikka en ole ranskaa lukenutkaan.
PoistaEhdin niin huonosti haasteisiin, että hävettää!
Mahtavavaa lukuvuotta 2016 sinulle Mari <3