Sivut

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Annamari Marttinen: Mitä ilman ei voi olla


Olen lukenut aika ajoin Annamari Marttisen teoksia, kuten Kuu huoneessa, Ero ja lukupinossa odottelee vielä Mistä kevät alkaa. Marttisen teokset ovat olleet minulle sellaisia, että pidän kyllä niistä, mutta sitten jään miettimään jotain pientä asiaa kirjoista, joka alkaa häiritä minua. Niin kävi Mitä ilman ei voi olla (2013, Tammi) -teoksen kanssa myöskin. 

Teoksessa on kyse kolmiodraamasta: on Iiro, jolla on kaikki hyvin: hyvä työ, kaunis vaimo, täydellinen tytär; on myös vaimo, jolla on kaikki hyvin, mutta traumaattinen tapahtuma synnytyslaitokselta mukanaan ja on Lilja, balettitanssijatar, jolla tuntuu olevan vikana aina rakastua varattuihin miehiin. Kun Iiro ja Lilja sattumalta tapaavat, unohtaa Iiro täydellisen elämänsä. 

Tarina kerrotaan kolmen eri kertojan äänellä, sillä kolmiodraamassa on kolme eri totuutta. Kirjan alussa tämä kerrontatekniikka tuntui väsyttävältä, koska dialogit seuraavat henkilöhahmojen kohdatessa lähes samoina, vain tunnelmat ja tulkinnat vaihtuvat. Loppua kohden aloin hyppiä dialogeja yli, enkä tiedä, oliko se hyvä tekniikka lukea. No, Marttinen kirjoittaa hienosti, miten ihmiset tulkitsevat toisen henkilön eleitä, katseita ja ilmeitä - ja miten sama dialogi näyttäytyy erilaisena eri henkilöillä, eli tämän takia kerrontatekniikka oli tehokasta. 

Henkilöhamot jäivät hieman etäisiksi, ehkä sen takia, että kerronta loikki niin nopeasti yhdestä henkilöstä toiseen; nautin niistä hetkistä, joissa henkilöhahmot saivat joitain uusia ulottuvuuksia, kuten Vaula (Iiron vaimo) kertoessaan uudelle ystävälleen traumaattista tarinaansa synnäriltä. Sen sijaan Iiro jäi etäiseksi, mieheksi, joka ei juuri ajattele, vaan tekee mielijohteidensa mukaisesti asioita, jotka juuri sinä hetkenä tuntuvat hyviltä. Lilja taas oli kuvattu perinteiseksi toiseksi naiseksi: nainen, joka omasta hulppeasta urastaan huolimatta on pelkkää odotusta, milloin taas nähdä Iiro ja joka rakastuu Iiroon ja haluaa tämän omakseen. 

Lilja halusi olla miehelle se. Se jota tämä ei unohda ja jonka sylistä tämä sai sen mitä tarvitsisi

En tiedä, miksi mies olisi se, joka hakee irtosuhteesta nautintoa ja nainen se, joka hakee rakkautta ja pysyvää suhdetta? Liljan mietinnöissä nainen kuitenkin näyttäytyy sellaisena, joka haluaa varatun miehen itselleen, ja itsensä vaimoksi miehelle. Liljan, joka treenaa ja valmistautuu kaikin tavoin baletin ensi-iltaa varten, luulisi olevan tarpeeksi kiireinen urallaan, eikä itkevän iltojaan sen takia, että häneltä puuttuu vakituinen ja virallinen parisuhde. 

En tiedä, miten kolmiodraamasta, petoksista voisi kirjoittaa uudella tavalla, koska tarina on kutakuinkin aina sama. Petos ylensä johtaa johonkin huonoon lopputulokseen. 

Missä vaiheessa tapahtumat olivat siirtyneet pois hänen elämästään ja alkaneet tuottaa outoa sarjafilmiä, jossa hän tuntui itse näyttelevän, peräti yhtä päärooleista?

Marttinen liittää osan tapahtumista baletin maailmaan, mikä tuo tarinaan hieman lisäväriä, kun tarinan draama huipentuu baletin näyttämölle. 

Marttisen kirja ei ollut huono, se oli nopealukuinen (ehkä johtui harppoilevasta lukutyylistäni) ja piti otteessaan. Henkilöhahmoihin olisin kaivannut jotain enemmän, kuten Vaulan tapauksessa sainkin. Lilja olisi voinut olla yllättävämpi henkilöhahmo, Vaula onneksi olikin. Erityisen paljon kirjassa pidin kuitenkin sen epilogista, jossa petoksen kaava näyttäytyi jännittävänä. Ehkä epilogin olisi voinut mahduttaa kolmen eri kertojan tarinoihinkin jo, ja niin kerronta olisi ollut särmikkäämpää?

Teoksen ovat lukeneet myös: 

Jaana
Mai.
Ja myöskin HS on kirjoittanut teoksesta. 

Annamari Marttinen: Mitä ilman ei voi olla
2013, Tammi
420 sivua








13 kommenttia:

  1. Minusta kans epilogi oli hyvä. Kirja on vahvoja tunteita täynnä, tykkäsin Marttisen tekstistä kovasti, vaikka aihe ahdisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aihe tosiaan ei ollut mikään iloisin. Edellinen Marttisen kirja taisi olla Ero, joten looginen jatkumo tai ns. jälkikäsittely kuitenkin.

      Poista
  2. Myönnän, minäkin luin tätä melko rankasti harppoen. Dialogien toiston olisi voinut toteuttaa ehkä jotenkin toisin, vaikka toihan se tarinaan näin lisää merkityksiä. En tiedä. En oikein lämmennyt tälle kirjalle koska inhosin Iiroa, mutta toisaalta tämä oli trillerimäisen jännittävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iirosta ei tosiaan tullut kovin positiivista kuvaa. Mua haittasi myös se, ettei siitä tullut oikein minkäänlaista kuvaa.

      Ja loppua kohden oli kiva, kun alkoi vihdoin tapahtua =)

      Poista
  3. Kaikki aikaisemmat Marttiset lukeneena odotan tätä tietenkin jännityksellä, mutta vielä en ole ehtinyt edes hankkia tätä käsiini :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mun pitää vielä ainakin yksi Marttisen kirja lukea. En ihan täysillä pidä, mutta silti pakko aina lukea.

      Poista
  4. Minäkin ahmin aikoinaan koko Marttisen tuotannon. Sain varmaan jonkinlaisen ähkyn, sillä nyt tämä ei oikein enää houkuttele. Marttinen kirjoittaa jotenkin kirjansa niin täyteen kulloistakin aihetta, ruotii sen pohjia myöten. Tuo kolmiodraama-asetelmakin hänellä toistuu. Lisäksi aihe on muutenkin sanoisinko kaluttu. Luin juuri Virpi Pöyhösen Hän rakastaa minua -kirjan, jossa on aivan samanlainen toinen nainen: itsellinen, menestynyt jne., mutta elää vain sitä hetkeä odottaen, milloin saa miehen luokseen. Plaah.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, mulla on varauksessa tuo Pöyhösen kirja, en nyt tiedä, odotanko enää niin innolla. Vähän tylsää, ettei sitten löydy mitään uutta kerrottavaa aiheesta. Ehkä ei...

      Mulla on vielä yksi Marttisen kirja kotona odottamassa, ja luen ainakin se vielä, ennen kuin luovutan =)

      Poista
    2. No just, Kirsi sen sanoi: Tämä aihe on vain niin kaluttu, että saa olla aika kirjailija, joka tälle saa syttymään.

      Poista
    3. Pöyhösellä kuitenkin tuoreutta mukana asetelmassa, koska kertoo myös vaihto-oppilasvuoden jälkeen Suomeen palaavan tytön tarinaa siinä rinnalla. Aika hienosti vielä saa tarinat risteämään niin, että minä ainakin yllätyin. Suosittelen Pöyhästä kokeilemaan, on nopsalukuinenkin.

      Poista
    4. Kyllä mä varmaan kokeilen, ainakin alkua. Mua kiinnostaa siinä jotkut tietyt osiot, joista olen etukäteen kuullut =)

      Poista
  5. Minusta olisi kivampi lukea kunnon avioliittoromaania kuten vaikka Kaksoisvirhe, kuin aina näitä pettämisiä...Olen lukenut Marttiseltä yllättävän paljon, mutta tämän nyt ohitan. Kuu huoneessa on ollut lukijoiden suosikki ja itse olen pitänyt eniten kirjasta Mistä kevät alkaa. Erokin oli aika ok, mutta Se Mustaa pitsiä, valkoista pitsiä ei kovasti sytyttänyt juuri minua, vaikka pitsistä pidänkin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä kevät alkaa onkin mun lukulistalla näin kevään huumassa. Saas nähdä, ehdinkö lukea sen ennen kesää =)

      Marian Sinisen linnan kirjastossahan on avioliitto-aiheinen lukuhaaste, ja listattuna kirjoja, jotka käsittelevät aihetta:

      http://sininenlinna.blogspot.fi/2013/01/lukuhaaste-2013-avioliittojuonia.html

      Taitaa olla aina sellainen kriisi, joka kuitenkin aiheuttaa kirjoittamisen tarpeen?

      Poista