MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

maanantai 8. helmikuuta 2016

Toni Morrison: Luoja lasta auttakoon

Kuuntelin kesällä äänikirjana Toni Morrisonin teoksen Koti. Kesken kuuntelemisen tajusin, että olen lukenut saman kirjan aiemmin, mutta en ollut päässyt aiemmalla lukemisella lainkaan kirjan juoneen mukaan. Morrison on ollut mielessäni kirjailija, jonka kirjat eivät ole helppoja. Siksi olinkin yllättynyt, että Luoja lasta auttakoon (2016, Tammi) ei ollut vaikea kirja: seurasin helposti juonta ja pysyin mukana koko tarinan ajan. 

Kirjan päähenkilö on Bride, joka tulee jätetyksi aivan yhtäkkiä. Briden elämä, jossa on rahaa ja hyvä työpaikka, järkkyy suhteen päättymisestä. Hän aloittaa pitkän matkan, joka vie sekä hänen lapsuuteensa että poikaystävän, Bookerin maailmaan. 

Teoksessa kerrotaan vähän, kirja on vain 180-sivuinen, mutta siinä tapahtuu paljon. On Briden äiti, Sweetness, joka ei voi ymmärtää lapsensa tummuutta; Bride on kuitenkin kääntänyt tummuutensa omaksi edukseen: hän pukeutuu ainoastaan valkoiseen korostaakseen tummaa ihoaan, ja hän tuntuu onnistuneen, sillä Bridella on hyvä elämä. 


Paitsi että Briden lapsuudessa on tapahtunut asioita, jotka Briden pitää hoitaa nyt aikuisiällä. Briden tekemiä asioita peilaavat Briden poikaystävä ja ystävä Brooklyn. Lukija huomaa, miten eri tavoin asiat näyttäytyvät kunkin elämässä ja myös Briden seikkailut tämän matkalla saavat lukijan miettimään, mikä mahtaa olla totta ja mikä ei tarinassa. 

Pidin kirjasta ja sen sisältämästä tarinasta. Kirjassa oli paljon kaikkea, minkä sulatteleminen vielä kestää kirjan lukemisenkin jälkeen. Jäin myös miettimään sitä, että oliko tämä tavallista helpompi Morrisonin kirja? Sehän selviää tietysti vain lukemalla vielä lisää Morrisonin kirjoja jatkossa. 

Lisää kirjasta: Oksan hyllyltä ja Ullan kirjat -blogeista. 

Toni Morrison: Luoja lasta auttakoon
2016, Tammi
God help the Child, 2015
suomentanut Kaijamari Sivill
180 sivua

3 kommenttia:

  1. Minusta tämä kirja on tosiaan "laimea" Morrisonin kirjaksi, helpompi ja kevyempi kuin monet vanhemmista. Ei huono, mutta ne helmet löytyvät hänen varhaisemmasta tuotannostaan - miun mielestä.

    VastaaPoista
  2. Olen ymmärtänyt, että tämä on helppo Morrisoniksi. Ensin ajattelin, että tämä täytyy ostaa omaksi, mutta nyt mietin että ehkä kuitenkin lainaan kirjastosta. Odotan siis hyvää lukukokemusta, mutten niin mestarillista.

    VastaaPoista
  3. Olen vasta alussa Morrisonin tuotannon kanssa, mutta ihastuin tähän aloitukseen. Olen lukenut kaksi muuta, mutta tämän toin blogiini.

    VastaaPoista