MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

lauantai 5. maaliskuuta 2016

Kate Atkinson: Hävityksen jumala

Hävityksen jumala (2016, S&S) on ensimmäinen Kate Atkinsonin teos, jonka olen koskaan lukenut. Olen huomannut, että Atkinsonin teokset ovat tykättyjä esimerkiksi kirjablogistien luvuissa, joten pitkään on tehnyt mieleni lukea ja tutustua Atkinsoniin. Hävityksen jumala on sisarteos Elämä elämältä -teokseen, joka on ihastuttanut monia ja joka on lukulistallani Atkinsonin teoksista seuraavana. Hävityksen jumalan tarina alkaa vuodesta 1925, jolloin kirjan päähenkilö, Teddy, on pieni poika. Jatkossa kirjan tarina hyppii ajassa ja henkilöissä nopeasti, mutta palaa kuitenkin aina Teddyyn, jonka elämään vaikuttaa erityisesti toinen maailmansota ja hänen työnsä lentäjänä sodassa. Sodan myötä kuolema on suuressa osassa kirjan tarinaa: Teddyn kollegoita kuolee jokaisessa hyökkäyksessä. Vain pieni osa lentäjistä selvisi toisesta maailmansodasta hengissä. 

Kourallinen sydämenlyöntejä. Sitä on elämä. Sykäys sykäyksen jälkeen. Henkäys henkäyksen jälkeen. Hetki hetken jälkeen, ja lopulta koittaa viimeinen. Elämä on hauras kuin linnun sydämenlyönti, hetkellinen kuin metsän sinililjat

Tarinassa oli paljon muitakin henkilöhahmoja, mutta kirjan lopun takia jäin kiinni erityisesti sota-aiheeseen ja elämän ja kuoleman miettimiseen. Atkinson kirjoitti voimakkaasti ja tunteisiin vaikuttavasti näistä asioista. Vaikutuin. Olen tyytyväinen, että päätin aloittaa tutustumisen Kate Atkinsonin maailmaan. Kirjassa oli paljon kaikkea, mistä voisi kirjoittaa, mutta elämän ja kuoleman pohdinta kirjassa vaikutti kirjaa lukiessani niin paljon, ettei jäänyt sanoja muulle. 

Kirjaa on luettu blogeissa jo paljon, tässä neljä ensimmäistä hakutulosta: Krista, Lumiomena, Sara ja Ulla

Liitän kirjan Helmet-lukuhaasteeseen kohtaan 8. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa en ole aiemmin lukenut

Kate Atkinson: Hävityksen jumala 
2016, S&S
A God in Ruins 2015
suomentanut Kaisa Kattelus
494 sivua

8 kommenttia:

 1. Minuun teki myös vaikutuksen elämän ja kuoleman pohdinta. Myös fiktion merkityksellisyys on Atkinsonin kirjassa pysäyttävää. Ihanaa, että sinulla on Elämä elämältä vielä edessä: lukuiloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kiva tietää, että hyvää luettavaa on edessäpäin.

   Poista
 2. Hyvä tietää, että tämän voi mainiosti lukea ilman tuota Elämä elämältä -kirjan lukemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aloitin nyt tästä uusimmasta, kun sain käsiini. Tietenkin kiinostaa lukea myös edellinen, miten liittyy tähän uuteen.

   Poista
 3. Taisin pitää tästä jälkimmäisestä jopa enemmän. Olen tänä keväänä lukenut vanhempaa kirjallisuutta, joissa on ollut todella upeita helmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun piti myös keskittyä vanhempaan kirjallisuuteen, mutta nyt tulee näitä kevään uutuuksia, joita ei malta olla lukematta.

   Poista
 4. Hyvä ja vaikuttava romaani, Atkinson on taitava kirjoittaja. Minulle Elämä elämältä oli kuitenkin paljon parempi, jotenkin omanlaisensa jo rakenteellisestikin. Mutta brittikirjallisuus vetoaa minuun yleisesti ottaenkin, joten Atkinson on silkkaa mannaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brittikirjallisuus on mulle vielä hieman tutkimatonta maastoa, vaikka pakostikin tulee luettua, kun paljon käännöksiä tulee brittilän suunnasta. Huomaan, että joka kerran kun luen jonkun brittikirjan, alan odottaa seuraavaa lukuun. Elämä elämältä siis kiinnostaa jo kovin!

   Poista