MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

lauantai 22. syyskuuta 2012

Mikael Bergstrand: Delhin kauneimmat kädet

Delhin kauneimmat kädet

Varoitus tähän alkuun lienee paikoillaan: Mikael Bergstrandin Delhin kauneimmat kädet (2012, Bazar, alkuperäinen teos Delhis vackraste händer 2011, suomentanut Sanna Manninen) on ikään kuin mittatilauskirja minulle ja minunlaiselle hörhölle, joka on tihrustanut silmät kyynelissä Bollywood-leffoja ja (yrittänyt) opiskella Intian ja läheisten maiden kieliä.

Kuten kannesta ja teoksen nimestä voi päätellä, tässä teoksessa on paljon Intiaa ja Delhiä. 

Teoksen päähenkilö on ruotsalainen keski-ikäinen mies, Göran Borg, joka on hieman leipiintynyt työhönsä ja surffailee suurimman osan työajastaan netissä. Göran on eronnut vaimostaan yli kahdeksan vuotta sitten, mutta muistaa joka päivä täsmälleen kuinka monta vuotta, kuukautta ja päivää sitten ero tapahtui. Göran Borgilla on kaksi aikuiseksi kasvanutta lasta, ja Göran on hieman eksyksissä. Varsinkin kun Göran saa potkut töistä. Olkoonkin, että oikeastaan aivan syystäkin. Göranin ystävä, Erik, lähtee Intiaan matkanohjaajaksi ja puhuu Göranin mukaansa Delhiin. 

Intian-matka ja ensiaskeleet Intiassa ovat klassiset: aivan liian kuumaa, aivan liian paljon melua ja aivan liian paha vatsatauti. Toipuessa vatsataudistaan Göran tutustuu intialaiseen Yogiin, hassusti puhuvaan intialaismieheen, joka asuu äitinsä kanssa ja jonka äiti haaveilee, että poika vielä jonain päivänä löytää tulevan vaimonsa ja menee naimisiin. 




Aluksi en oikein tiennyt, että miten suhtautua tähän kirjaan. Varsinkin kun alussa haukutaan suomalainen ruoka ja suomalaiset lentävät Delhiin Köpiksen kautta (oi, miksi, kun Finski lennättää suoraan Delhiin?). Ja siis, onhan näitä teoksia Intiasta ja sen aiheuttamia asioita (no se vatsatauti) päässyt jo monta kertaa lukemaan ja todeksi toteamaan. 

Mutta sitten Bergstrandin panokset kovenevat. Kirjailija on asunut Delhissä neljä vuotta ja hänellä on varmasti näkemystä ja kokemusta maasta ja kaupungista. Tässä teoksessa hän tarjoilee lukijalle kivan ja kevyen annoksen Intiaa. Sellaisen, johon on helppo hypätä mukaan. Välillä teoksesta tuli mieleeni naisten kirjoittamat chick lit -teokset, sillä tässä kirjassa on kyse romanssista, Bergstrandin tyyli on humoristinen ja teoksessa listataan asioita aivan kuin parhaimmissa (/pahimmassa) kinsellan teoksessa ja päähenkilö tekee vähän hassuja asioita, joita hän sitten myöhemmin häpeilee. Vähän samaan tapaan kuin bridget jones törmäilisi ja puhuisi hassuja väärille henkilöille. 

Ja sitten, Bergtrand iskee suoraan vyön alle: hän ottaa esille Shah Rukh Khanin. Siis, ei saa! En osannut ollenkaan odottaa, että joku pohjoismaalainen kirjoittaa Intiaa ja Bollywoodia romaaniinsa ja tuo lukijalle sen mitä hienoimmassa muodossa ja tyylissä esiin. 

No siis, kirjaan vielä hetkeksi. Göran tutustuu paitsi Yogiin myös oikein miellyttävään naiseen, Preetiin. Preeti on paitsi kaunis myös naimisissa ja naimisissa rikkaan liikemiehen kanssa. Koska Göran haluaa tehdä vaikutuksen tähän kauniisen naiseen, hän uhoaa, että on tekemässä haastattelua Bollywoodin supertähdestä, Shah Rukh Khanista, jota kutsutaan btw, mister sixpackiksi. Kuten naiset sinkkukirjallisuudessa, myös Göran tässä kirjassa tuntee lieviä alemmuuskomplekseja omasta keski-ikäisen pyyleväisestä vartalostaan. 

Shah Rukh Khan

Saadakseen haastattelunsa ja tehdäkseen vaikutuksen naiseen Göran ryhtyy journalistiksi ja kirjoittaa paitsi Shah Rukhista myös monesta muusta Intian asiasta artikkeleja lehtiin ympäri Ruotsin. Niinpä kirjassa tulee käsitellyksi joitakin tärkeitä asioita, kuten lapsityövoiman käyttö tekstiilitehtaissa, juhlapyhät kuten diwali ja holi (jonka ajankohtaa mietin, viime vuonan se oli kevättalvella, kirjassa aivan johonkin muuhun aikaan), slummit ja niiden elämä, palvelijoiden maailma jne. jne. Tässä teoksessa on kokonainen paketti infoa sellaiselle, joka janoaa tietoa Intiasta. Ja tieto on paketoitu viihdyttävään muotoon, kirjassa saadaan nauttia myös romanssin perinteisestä juonesta.

Matkallaan Intian kummallisessa maailmassa ja orastavassa rakkaudessaan Göran turvautuu kaunopuheisen Yogin apuun:

"Te länsimaalaiset ette koskaan muutu", Yogi huokaisi ja pudisti päätään ärtyneenä., "Teidän pitää saada vastaus joka ikiseen maalliseen kysymykseen kaikkein välittömimmällä tavalla. Ettekö ole koskaan elämässä kuulleet ihanasta sanasta nimeltä kärsivällisyys" Muista että korkeasti kunnioitettu Rama eli neljätoista vuotta maanpaossa viidakossa ja että hän kulki etsimässä ryöstettyä vaimoaan Sitaa yli vuoden ennen kuin apinajumala Hanuman löysi Sitan demoni Ravanin luota Sri Lankasta. Luulisi että sinulta löytyisi kaikkein parasta kärsivällisyyttä edes hetkeksi

Miten Göranin käy Intiassa, onnistuuko romanssi, tuleeko hänestä kuuluisa lehtimies? No, jotain sen suuntaista, tai sitten ei. Tässä kirjassa pääasia ei ole lopputulos, vaan mielenkiintoinen matka. 

Sitten kirjassa on tietenkin myös se laulu, joka siinä mainitaan: Do dil mil rahe hein (kaksi sydäntä kohtaa), leffasta, jossa tietenkin on Shah Rukh Khan pääosassa (Pardes). Kun olen lukenut joitain intialaisia kirjoja, niissä aina tunnelmoidaan jonkun tietyn kappaleen tahdissa. Ehkä tässä mennään samoissa ideoissa?

Mutta siis kaiken kaikkiaan, oikein mielenkiintoinen kirja. Toivon, että kirjaan haluaa tutustua mahdollisimman moni, eikä Intiaa enää pidettäisi niin outona maana. Tässä kirjassa se on hienosti läsnä, mutta ei kuitenkaan kirjan ainoa asia. Kyseessä on myös miehen keski-iän kriisi.  

Suosittelen! 

Arvioni: + + + ½.

Kirjan luki myös Hanna.

1 kommentti:

  1. Hei,
    jos jokin kirja, tämä todellaKIN löytyy lukulistaltani! (Eikä syy tosiaan vähiten ole sen Intia-sisältöisyys.) Voi, kun olisin jo lukenut tämän, niin osaisin tässä kommentissani kertoa jotain fiksua. Sen sijaan kysyn, millä materiaalilla olet yrittänyt Intian kieliä (ja mitä niistä) opetella?
    Ps. suunnitelmissa on opiskella vuosi Intiassa...

    VastaaPoista