MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

maanantai 19. syyskuuta 2016

Care Santos: Suklaan maku ja kesän lukuhaaste: EM-kisat kirjallisuudessa


Care Santosin Suklaan maku (2016, S&S) tuli luettavakseni, kun huomasin sen kirjaston uutuuksissa. Teos on romaani, joka pitää kolme pienoisromaania sisällään. Suklaa on kaikkia kolmea tarinaa yhdistävä teema, konkreettisesti tarinat sitoo toisiinsa kaakaokannu, joka hajoaa illallisilla nykypäivän Barcelonassa. 

Sara on kondiittori, joka osaa tehdä herkullisia suklaaleivonnaisia. Suklaantekokurssilla hän tapasi kaksi miestä, joista toinen viehätti häntä fyysisesti, toinen kuitenkin valikoitui hänen miehekseen. Sara on nykyajan nainen, jonka elämä on kovin erilaista kuin kirjan muiden osien naisten.

1800-luvulla elänyt Aurora on palvelustyttö, joka tekee vuosikausia kaakaota lääkärille, jonka luona asuu palvelijana. Kaakaokannu on Auroran käsissä, eikä hänellä ole niitä mahdollisuuksia, jotka saavat Saran ongelmiin. 

Ja lopuksi on vielä 1700-luku, jota elää nainen nimeltä Marianna, joka elää myös suklaanvalmistajana. Hänen miehensä on kuollut, mutta Mariannan täytyy salata asia - naisena hänellä ei olisi mahdollisuuksia tehdä työtä ja elää miesten maailmassa yksin.

********

Tykästyin kirjan alkuun, ajattelin, että tässäpä hieno kirja nykymaailman Barcelonasta. Hyväksyin kakkososan, sillä mukavaahan sitä on nyt tämän kaupungin historiaankin tutustua. Mutta viimeinen osa tökkäisi pahasti, koska siinä oli niin kovin erilainen kerrontapa. Sinnittelin kirjan loppuun, koska olin siitä jo suurimman osan lukenut. 

Care Santos: Suklaan maku 
2016, Schildts & Söderströms
Desig de xocolata 2014
suomentanut: Anu Partanen
404 sivua + kirjan henkilöluettelo


*********


Tähän kirjaan päätän myös kesäisen lukuhaasteeni, jossa luin kirjallisuutta jalkapallon EM-kisoihin osallistuneista maista. Kaikki maat tulivat luetuiksi, ja Euroopan nykypäivästä kertonee se, että Anilda Ibrahimin Ajan riekaleita -teos sopii kahteen eri maahan. Tässä lista luetuista kirjoista, klikkaamalla kirjan nimeä pääset lukemaan tekstiäni kirjoista. Linkki kirjoihin blogissani. 

Ja vielä linkki parin vuoden takaiseen haasteeseen lukea MM-kisoihin osallistuneita maita tässä. Ja kun uudet MM-karsinnat ovat taas käynnissä, niin ilmoitan jo etukäteen, että tuskin alan lukea enää uudestaan maita... vaikka hauskaahan se tosiaan olikin. 
Ranska
 Sveitsi

Romania
Herta Müller: Ihminen on iso fasaani

Albania
Ismail Kadare: Seuraaja (2012, Into)
Anilda Ibrahimi: Ajan riekaleita (2013, Tammi) / Italia

Englanti
Kate Atkinson: Hävityksen jumala (2016, S&S)
Ian McEwan: Rannalla (2007, Otava)

Venäjä
Slovakia
Miroslav Valek: Kosketuksia (2009, Kampus kustannus)

Wales
Dan Rhodes: Kulta (2008, Sammakko)

Saksa 
Marion Brasch: Ja nyt hiljaisuus - Romaani suurenmoisesta perheestäni (2014, Lurra Editions)

Ukraina

Pohjois-Irlanti
Robert McLiam Wilson: Eureka Street, Belfast (2000, Seven-pokkari, 1. painos 1998, Otava)

Espanja
Milena Busquets Tämäkin menee ohi (2016, Otava)
Care Santos: Suklaan maku (2016, S&S)

 Kroatia

Tsekki


Belgia
Dimitri Verhulst: Valitettavasti (2009, Avain)

Italia
Irlanti

Ruotsi

Eija Hetekivi Olsson: Tämä ei ole lasten maa (2014, Schildts & Söderströms)
Liza Marklund: Uutispommi 2011, Seven-pokkari, 1.suomennos 2000, Otava

Portugali

 Itävalta

Unkari 

Islanti 


8 kommenttia:

 1. Minulla Suklaan maku tökki myös pahasti. Santos oli jaaritteleva ja pitkästyttävä. Kolmas tarina olisi saanut jäädä kokonaan pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvaat aika hyvin kirjaa - ja omia tunnelmiani myös, jollain lailla pitkästyttävää oli.

   Poista
 2. Oletpa saanut hienosti kaikki maat kasaan! Minulla tämä futismaakeräily jäi väliin aikapulan vuoksi, joten seuraavat MM/EM-kisat hieman kutkuttavat... olen miettinyt myös Amerikan valloitus -haasteen tekemistä. Se voisi olla erilainen verrattuna pelkkään maakeräilyyn. Vuodenvaihde voisi olla hyvä aika aloittaa Ameriikan valloitus, mutta katsotaan nyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua kiehtoo Amerikassa ne eteläiset maat, mutta jotenkin aina jää aloittamatta sekin. Lukuhaasteiden myötä kyllä löytyy kiinnostavia luettavia, ja saa luettua myös pajon sellaista, minkä on aina aikonut lukea....

   Poista
 3. Minulle Suklaan maku oli todella suklainen ja tykkäsin kaikista kolmesta kertomuksesta, tosin kaikista eniten juuri viimeisestä kertomuksesta. Olenkin historian ystävä :) Ihana kirja.
  Huikean määränn olet lukenut kirjoja haasteeseen, Hyvä Mari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle se historia jäi hieman kaukaiseksi, kun en päässyt asettumaan kotoisasti kirjaan, mutta kiva, että ei ole kaikkia lukijoita tympinyt =)
   Eurooppa on nyt taas vähäksi aikaa kierretty kirjallisuudessa.... olen tyytyväinen.

   Poista
 4. Harmi, ettei tämä ihan kantanut. Suklaa ja Barcelona kuulostaa kiehtovalta yhdistelmältä... Menisikö tämä hyvänä ajanvietteenä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo.... riippu tietty, tykästyykö kerrontatapaan/-tapoihin. Alku oli lupaava, mutta sitten lösähti, kun olisin halunnut lukea enemmän siitä ensimmäisestä tarinasta. Kerrontatyyli vaihtuu kirjassa, ja mulle ei viimeinen tyyli kyllä sopinut yhtään.

   Poista