MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Heidi Köngäs: Hertta

Heidi Könkään Hertta (2015, Otava) -teos tuli lukuun Helmet-haasteen myötä, sillä kirja kertoo Hertta Kuusisesta, josta tuli Suomen toinen naisministeri Miina Sillanpään jälkeen. Hertta Kuusinen ei siis ollut aivan ensimmäinen nainen politiikassa, mutta hyväksyn hänet  ja kirjan haasteen kohtaan 23. Oman alansa pioneerinaisesta kertova kirja, sillä Kuusinen oli kommunistipuolueen johtajia ja hänestä tuli kommunismin ja kansandemokratian symboli (kertoo wikipedia), ja merkittävä henkilö mm. naisasian tiimoilta. 
Teoksessa Köngäs kertoo tarinaa Hertan ja hänen rakastajansa (ja myöhemmin miehensä) Yrjö Leinon näkökulmasta. Kirjan tarina alkaa kun Hertta vapautuu vankilasta vuonna 1939. Suomea koettelee sota, jota hän pakoilee yhdessä Leinon kanssa. Aika ei ole helppoa, mutta Kuusista ajaa eteenpäin usko aatteeseen - ja pitää elossa rakkaus Leinoon. Lopulta Hertan täytyy tehdä valinta näiden kahden välillä. 

Pidin kirjasta, ja se imaisi minut mukaansa. Teos oli kirjoitettu ilmavasti, ja luvut olivat lyhyitä (kirja sopi hyvin työmatkalukemistoksi). Lisäksi teoksessa oli sopiva määrä historiaa, ja sen vastapainoksi rakkaustarinaa. Lisäksi kirja piirsi kuvaa naisesta, joka kulki omia polkujaan, eikä välittänyt aikakauden moraalisista arvoista. Hän teki omat valintansa, mutta ehkä kuitenkin joutui tekemään ratkaisuja, jotka olivat liikaa. 

Kirja oli niin punainen, että teki hyvää lukea välillä tällaista aatetta keskellä Espoon "rahalla saa  ja audilla pääsee" -maailmaa. Hertta Kuusinen ajoi eduskunnassa mm. lapsilisän ja äitiysloman uudistuksia, sekä myöhemmin toimi myös naisjärjestöissä, joissa ajoi kehitysmaiden naisten aseman parantamista. 

Mielenkiintoinen nainen ja mielenkiintoinen kirja. Olin lopulta iloinen, että haaste toi kirjan lukuun, koska tämä oli positiivinen lukukokemus. 

Heidi Köngäs: Hertta
2015, Otava
285 sivua

7 kommenttia:

 1. Kirja ei siis ollut "niin punainen, että olisit nähnyt punaista". :) Minä katsoin hieman pätkiä samaan aiheeseen liittyvästä tv-sarjasta. Aika ja ilmiöt ovat kyllä kiinnostavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sopivasti punaista kuitenkin =D on välillä hyvä nähdä...

   Poista
 2. Minä odotin tältä kirjalta ehkä vähän enemmän kuin sain, mutta siinä olen samaa mieltä, että tätä historian vaihetta ja eri näkökulmia on hyvä tuoda esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en odottanut suuria, niin kirja yllätti. Ennakko-odotukset on kyllä tärkeitä.

   Poista
 3. Minä taisin pitää kirjasta aika lailla. Köngäksellä on taito hyppysissään. Omassa kirjahyllyssä on Dora Dora, jonka ajattelin lukea seuraavaksi.
  Hertassa oli sopiva sekoitus historiaa, rakkautta, Hertan kuvailua ja ajankuvaa kirjailijan näkökulmasta. Hieno kirja.
  Haluaisin lukea Ompelijattaren, sillä hän ja Hertta olivat ystävättäriä. Sieltäkin tulisi uusi näkökulma eri kirjailijan kirjoittamana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lukenut muita kirjoja, Dora Dora valitettavasti jäi kesken jossain vaiheessa. Ehkä sopiva aika näyttää senkin eri valossa. Ompelijatar kuulostaa kiinnostavalta.

   Poista
 4. Olin Hertasta ihan tulessa. Nolouteen asti. Samaa mieltä tuosta, että erinomaista luettavaa kaikille espoolaisille :D

  VastaaPoista