MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

sunnuntai 5. elokuuta 2012

Kirjoja kirjoja kirjoja

Koska poden jotain loppukesän stressiä ja olen kuurannut asunnon kaikki muut huoneet katosta lattiaan, ei eilen ollut jäljellä muuta kuin kirjahylly. Tuo ihana sekasotku, joka on ihan syystäkin jäänyt viimeiseksi siivousintoilun, tai Hietamiehen Tarhapäivän sanoin "kalapäivan", kohteeksi. Hyllyt ovat loppuneet muustakin syystä kuin että yhdestä puuttuu pari kiinnikettä... Kesällä olen jotenkin huomaamattani raahannut kotiin pari kirjaa lisää. Tai no muutamankin ehkä... 

Olen oppinut jo kiertämään kirjakauppojen ale-myynnit ja kammottavat "kolme tai neljä pokkaria kympillä" -pöydät suhteellisen kaukaa ihan siitä syystä, että pokkareita ei enää mahdu mun elämääni lisää. Paitsi että jotenkin sain Akateemisen pokkarikorin täyteen (kahdesti) sit kuitenkin. 

Ja siis tämän verran on kyllä ale-myynnistä lähtenyt mukaan. 


 Franzenin Muutoksia oli sen pokkarikortin ilmainen pokkari (seli seli). 


Arne Nevanlinna: Hjalmar, 
Jonathan Franzen: Muutoksia, 
Henning Mankell: Panokset, 
Emma Donoghue: Sealed letter (tää ei kyllä ollut edes missään alessa)
Petri Karra: Haarautuvan rakkauden talo (tää on voinut tarttua mukaan jo aiemmin), 
Veronica Pimenoff: Sankarin seisaus ja 
Jennifer Weiner: Tietyt tytöt 


ovat siis tulleet kutakuinkin kesän aikaan kotiin. Pyrin nykyisin ostamaan vain sellaisia kirjoja alesta, joita olen kirjastosta yrittänyt lukea, mutta en sitten ole ehtinyt. Tai joita olen ennen aleja himoinnut luettavaksi.

Jossain vaiheessa kesää päätin, että olisi ihan kiinnostavaa kiertää Helsingin divareita / kirppareita ja katsoa, mitä sieltä löytyy. Olen siis muutamaan otteeseen kiertänyt (huonon) kartan kanssa kaupunkia ja shoppaillut edellä mainituissa paikoissa, tavoitteena tietysti löytää se paras divari, josta voin muilta salaa viedä kaikki kiinnostavat teokset. No sitä parasta ei ole (vielä) löytynyt, joten en  pidä salaisuuksia. 

Aika monessa divarissa, jossa kävin, on kaikkea ihastuttavan vanhaa ja jännää, mikä ei kuitenkaan itseäni hirveästi kiinnosta. Tulinkin siihen tulokseen, että parhaimmat löydöt tekee ihan kirppareilta. Paitsi että monella kirpparilla kirjoja on tyyliin remes-anu kaipainen-kirjakerhojen "helmiä" 20 vuoden takaa. Kuten kirjoitin, en törmännyt mihinkään kulta-apajaan. 

Tässä joitakin mukaan lähteneitä: 

Jouko Heikura: Mustien vuorten varjossa, josta juuri päivä sitten kommentoin Tintille, että olen huomannut kirjan jossain - ihan vaan superhyvä syy, miksi mä nyt siivotessani ajattelin vähän tarkastella, mitä kirjoja mulla on...

Musta, kaunis ja kaupan, josta oli kiinnostava keskustelu Nooran blogissa - tämä oli kirjoista muuten kallein, 8 euroa

Manuela Bosco: Ylitys (huomasin, että joissain divareissa on aika uusia kirjoja, eikä tämä ollenkaan ollut uusin, lähti 3 eurolla, toisessa paikassa olisi ollut 17 e)

Jens Lapidus on ollut lukulistallani jo pariin otteeseen, otin nyt kotiini Malmin Pöytäparkista, jossa olen itse myynyt joskus lastenvaatteita Malmi-vuosinani ja todennut ihan kivaksi kirjojen myyntipaikaksi myös. Niitä ei ole paljon, mutta löysin muutaman kuitenkin, kaikki kirjat oli euron kappale täällä, eri pöydistä

Marja-Liisa Vartio: Hänen olivat linnut (1-2 e, menin tietty sekaisin, että mikä kirja on mistäkin) - aivan ihastuttava kirja, olen lukenut sen joskus vuonna 2003, pakko lukea vielä joskus uudelleen Vartiot

Yasunari Kawabata: Kioto - tämäkin on ollut niin monta kertaa lukulistallani, hinta 2 e, Samarian kirpparilla Tunturikadun ja Runeberginkadun kulmauksessa - jossa oli paljon kirjoja, mutta löysin sieltä kaksi mukaan

Marianne Backlen: Karma, jonka olen lukenut pariin kertaan, mutta se on jotenkin niin ensimmäinen kirja suomeksi monikulttuurisista perheistä, että pakko saada omaksi ja lukea vielä kerran, Hietsun kirppari, 50 senttiä. 

Paras paikka on varmasti Hietsun tori, jos haluaa tehdä joitain tosi halpoja löytöjä. Itse olin siellä vasta ihan viimeisten hetkien aikaan, niin ei ollut siltä päivältä oikein mitään enää jäljellä. Kirpparit, joissa on kirjoja, tuntuivat paremmilta halpojen löytöjen paikoilta kuin divarit. Tässä listaa Helsingin kirppareista. Sieltä pääsee toki myös tekemään hakua muidenkin kaupunkien kirppareista.
Mutta jos haluaa ehdottomasti löytää jotain tiettyä kirjailijaa/kirjaa, luulen, että divarit ovat parempi paikka etsiä. Itse lähdin siis etsimään Henrik Tikkasen kirjoja, ja löysin 5 e/kpl nämä. Pari ekaa jäi vielä puuttumaan,  vähemmillä juoksulenkeillä taitaa löytää nettihuutokaupasta ne puuttuvat. Koska kirjoja tuntuu olevan maailmassa liikaa, ja kirjoista lempeydellä ja palavalla rakkaudella huolehtivia koteja liian vähän, niin ainakin sieltä, missä kirjoja on paljon, niistä halutaan päästä eroon hinnalla millä hyvänsä. Kirjastot. Ainakin pk-seudun kirjastot myyvät kirjoja tosi vähäisellä rahalla ja myös antavat niitä ilmaiseksi pois. 

Nämä kirjat eivät tietysti ole uusia, ja ainakin itseäni ärsyttävät nuo kirjaston valkoiset tarrat kirjoissa. Ostan kirjastosta kuitenkin kirjoja, kun ne saa yleensä eurolla tai 50 sentillä kappale. Nostan kirjahyllyyni, ja leikin, että ehdin ne joskus muka lukeakin. Tuon kirjastostakin vain niitä kirjoja, jotka noin pääpiirteissään kiinnostavat. Tässä jotain listaa: 

J.M. Coetze: Michael K:n elämä ja Häpeäpaalu, jotka olen monesti lainannut/meinannut lainata, 

Per Olov Enquist: Matkamies - vähän randomi, mutta vaikutti kiinnostavalta

Maarit Verronen: Pimeästä maasta - Verrosesta pidin tosi paljon jo 90-luvulla, nyt on ollut tarkoitus tarttua monta kertaa 

Marjaana Aumasto: Zaida - olen joskus lukenut, ja tästä on jäänyt hyvät muistot, jotka pitää tarkistaa =D

Gabriel Garcia Marquez: Kenraalin labyrintti - Sadan vuoden yksinäisyyden jälkeen olen halunnut lukea monta muutakin, ja osan olen joskus lukenutkin... Annamari Marttinen: Mistä kevät alkaa, olen lukenut Ero ja Kuu huoneessa -teokset, ei tämäkään voi olla huono

Simo Hämäläinen: Kätkäläinen ja naapurin mies, jäi kiinnostamaan sen jälkeen, kun oli kevättalvella kuuntelemassa Hämäläisen puhetta

Riitta Jalonen: Hyvää yötä Irma Noora, Jalonen on kiinnostanut, mutta jäänyt toistaiseksi lukematta

Lisa See: Lumikukka ja salainen viuhka, samat sanat kuin edelläJa mitä vähemmäksi hinta käy kirjoissa, sitä vähemmän kriteerejä niissä on: 

Lloyd & Rees: Törmäillään 
Anna Kortelainen: Levoton nainen

jos kirja myydään 10 sentillä, sitä ei jätetä. Paitsi että jätin vielä monta kirjaa kirjaston hylättyjen vaunuun. Kamalaa, mikä kohtalo kirjalla. Ja sitten on vielä niitä poistokoreja. Minusta tuo 10-50 senttiä on kyllä aivan sama asia.

Henri Charriere: Papillon, olen lukenut tämän joskus (liian varhain), mutta haluan lukea sen aikuisenakin, koska silloin liian varhain oli tosi vaikuttava kirja

Christa Wolf: Erään naisen tarina, tunnetumppia teoksia ovat Medeia ja Kassandra, mutta jostain muistin kuulleeni tämän naisen nimen

Hella Wuolijoki: Työmiehen perhe - voiko olla kiinnostavampaa kirjailijaa?

Tuula-Liisa Varis: Vaimoni - no kun vaan kiinnostaa, että mitä tämäkin kirja pitää sisällään...No joo, jonkunlainen tilapäinen majoitus ja elämä näillekin kirjoille on nyt ainakin vähäksi aikaa tarjolla. En nimittäin tiedä, mitä kirjoille tapahtuu, kun saan ne luetuksi? 

Kuten tuossa alussa totesin, kirjahylly on nyt siivottu ja värikoodaus purettu ja hyllyssä on sellainen koodaus, että dan brownikin olisi ihan ihmeissään. Mulle se kuitenkin kertoo, että kirjahyllyssä on vain kolme hyllyllistä sellaisia kirjoja, jotka olen lukenut ja jotka olen vieläkin säästänyt. Säästän vain sellaiset kirjat, joihin olen ajatellut palata joskus uudelleen. Tähän mennessä en ole palannut kuin Tuntemattomaan ja Shakespearen draamoihin. Aika usein karsin kirjahyllyäni ja siellä odottavat sellaiset kirjat, joita en ole vielä lukenut... En tiedä, mitä ne odottavat. Sitä, että alkaa jääkausi ja ulos ei voi mennä about kymmeneen vuoteen, sillä näillä kirjoilla pärjäisi varmasti sen 10 vuotta kevyesti. 

Kunhan arki alkaa tasoittua, niin laitan tänne blogiini poistoon ne kirjat, joita en enää itse tarvitse, sillä hyvä kirja kestää kaksikin lukukertaa. 
Loput taidan laittaa sinne kirjaston poistokoriin. 

9 kommenttia:

 1. Kävin eilen antikvariaatissa, jonka pitäjä oli ihan helisemässä kirjakasojensa kanssa. Suurin osa asiakkaistakin halusivat myydä vanhoja keittokirjoja tms., eivät ostaa mitään... Niinhän se vähän menee, että loppujen lopuksi aika harva kirja on sellainen aarre, jonka haluaa lukea uudestaan ja uudestaan, suurimman osan lukaisee kerran ja se on siinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vein kerran kolme kassillista mielestäni hyviä kirjoja divariin. Niistä ehkä yhden kassillisen verran kelpasi. Olin vähän nyreissäni. Itse kyllä haluaisin ostaa muutakin kuin uusia, mutta sitten taas multa divariin otetaan vain uusia. Vähän surullista...

   Poista
 2. Hyviä löytöjä olet tehnyt! Muutamia tosi kiinnostaviakin, että toivottavasti saat luettua ja blogattua, että pääsee kuulemaan mielipiteesi :)

  Minä juuri muutama päivä sitten siivosin toisen kirjahyllyni ja aika iso pino tuli taas kirjoja, jotka laitan kiertämään jahka kerkeän. Myös turhan monta lukematonta on ja ne kyllä aion lukea mahdollisimman pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitkähän olivat ne kiinnostavat =)

   Aika monta pinoa on tosiaan tullut. Kesän alussa pinostin ne kirjat, jotka luen kesällä. Lol, en ole lukenut kuin paria aloittanut vaan.

   jotenkin kummasti niitä kaikenlaisia pinoja vaan tulee...

   Poista
 3. Wau, minä luulin, että minä olen ollut ihan hurja kirjahamsteri nyt kesän aikana, mutta voipi olla, että menet muutamalla kirjalla ohi ;)

  En ole vielä edes tohtinut blogiini esitellä kuin osan ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ha, meidän lähikirjasto on poistanut koko kesän kaikkea ja viimeksi ne olivat 10 senttiä =D Epätoivoisesti haluavat päästä eroon kirjoistaan. Ei oikein taida toimia tuo kirjasto...

   Poista
 4. "kirjablogggarit odottavat jääkautta!" *reps* minäkin olen nyt kesällä pitkästä aikaa sortunut kun täällä meillä on niin mahtava sunnuntaikirppis. ja piti tuolta kirjakaupan alesta myös hommmata jotain. ja ja - jääkautta odotellessa. tai sitten vaan sitä että lapset kasvaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) Vaihtoehtoisesti kelpais kyllä pitkä kuuma kesäkin. Mutta eipä tolle säätilalle mitään voi =D

   Poista
 5. :)
  Kai se on tunnustettava, että tuli pari kirjaa ostettua kirjaston kesäkirppikseltä, jossa myytiin kaikki 1€/kpl. Ja muutaman muunkin olen saattanut ostaa.. Jääkautta odotellaan sitten kaikki kirjabloggarit yhdessä.

  Marja-Liisa Vartio <3 Pidin myös kovasti Papillonista, joka löytyy meidänkin hyllystämme. Sonja haastoi minut muuten lukemaan tuon Seen Lumikukka ja salainen viuhka. Nyt ainakin tiedän, miltä se näyttää:)

  VastaaPoista