MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

perjantai 6. joulukuuta 2013

Oi maamme Suomi -lukuhaasteen loppukiri ja katsaus haasteeseen


Vuosi sitten Aletheia laittoi pystyyn lukuhaasteen Oi maamme Suomi, jossa ideana oli lukea kotimaista kirjallisuutta ja asettaa lukemansa Suomen maakuntiin. Tässä vielä haaste (otsikosta pääset Aletheian blogiin):

Maakunta-haaste 

Tarkoituksena olisi lukea kirjallisuutta Suomen eri maakunnista. Valitsin maakunnat siksi, että läänejä on enää vain neljä tai viisi (?) joten haaste olisi ollut silloin liian helppo. Maakuntia Suomessa on ainakin Wikipedian mukaan 19, eli seuraavat:

Sain luettua suurimman osan maakunnista, mutta jotkut jäivät tyhjiksi. Pohjanmaa ja läntinen Suomi on minulle tuntematonta aluetta muutenkin, joten en ihmettele, että se jäi myös kirjallisuuden puolelta koskemattomaksi. 

Tässä listaus kirjoista, jotka olen vuoden aikana lukenut ja saanut paikannettua eri puolille Suomea, 

27 kirjaa
+ 18 kirjaa Uudenmaan alueelta:


 • Ahvenanmaa (täältä piti lukea Jää, mutta en saanut kirjaa luetuksi, palaan myöhemmin kirjaan)


 • Etelä-Pohjanmaa -----------


 • Kainuu: Ville Ranta: Kajaani (2008, Asema)

 • Kanta-Häme: Juha Itkonen: Seitsemäntoista (2010, Otava) - postaus tulossa pitkän viikonlopun aikana

 • Keski-Pohjanmaa ---------------


 • Kymenlaakso ---------------- • Pohjanmaa -------------- • Pohjois-Savo: Heidi Jaatinen: Ei saa katsoa aurinkoon (2010, Gummerus); Antti Heikkinen: Pihkatappi (2013, Siltala) - postaukset tulossa pitkän viikonlopun aikana

 • Päijät-Häme: Nina Peura: Yöpakkasia (2013, Mäkelä) - postaus tulossa pitkän viikonlopun aikanaSuomea olen lukenut kovin Uusimaa-voittoisesti, tai sitten niin moni kirjailija vain tulee Uudeltamaalta. Tässäkin haasteessa minulle tuli lievä loppukiriahdistus ja koska viimeiset kaksi viikkoa on ollut elävässä elämässäkin kovin kiireistä aikaa, niin en ole saanut postatuksi viimeisistä kirjoista mitään, mutta luettuna tosiaan odottavat nämä kirjat: 

Antti Heikkinen: Pihkatappi, 
Heidi Jaatinen: Ei saa katsoa aurinkoon, 
Juha Itkonen: Seitsemäntoista ja 
Nina Peura: Yöpakkasia. 

Vuoden aikana huomasin, että aika moni kotimainen kirjailija vie tarinana Suomen rajojen ulkopuolelle, joten listasin huvikseni tähän myös vuoden aikana lukemani kirjat, joissa seikkaillaan ulkomailla: 


  Näitä kirjoja en laskenut mukaan tuohon luettujen kirjojen määrään. Mutta nyt kun ynnään kaikki yhteen, niin voin sanoa, että olen vuoden aikana lukenut 57 kotimaista kirjaa (ja myös joukon muita, jotka eivät taipuneet mihinkään maakuntaan eikä edes ulkomaiden-luokkaan). Kotimainen kirjallisuus voi siis hyvin ja sitä luetaan tässä blogissa paljon.

  Itse rakastan suomen kieltä erityisen paljon ja rakkauteni onkin yksi syy siihen, miksi luen kotimaista kirjallisuutta edelleen niin paljon. 

  Hyvää itsenäisyyspäivää meille kaikille, jotka saamme puhua tänäkin päivänä suomen kieltä ja lukea suomenkielistä kirjallisuutta. Niistä monista muista itsenäisen Suomen hyvistä asioista puhumattakaan!    

  3 kommenttia:

  1. Onnittelut haasteen loppuun saamisesta! Tosi paljon olet ehtinyt lukea kotimaisia kirjoja. Minä en lukenut yhtä paljon, mutta tämän haasteen sain suoritetuksi. Oli antoisaa.

   VastaaPoista
  2. Hieno suoritus. Suomi tuli luettua. Laskin omasta listastani, että olen lukenut 80 kotimaista kirjaa tänä vuonna. Nyt hieman harmittaa, kun en osallistunut tähän haasteeseen.

   VastaaPoista