MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

sunnuntai 23. elokuuta 2015

Riikka Ala-Harja: Kevyt liha

Olen lukenut aika monta Riikka Ala-Harjan kirjaa jo ajalla ennen blogia, ja pari, Reikä ja Maihinnousu -teokset, myös blogin aikana. Niinpä ei ollut yllätys, että Ala-Harjan uusin teos Kevyt liha (2015, Like) kiinnosti minua myös.
Kevyt liha kertoo keski-ikäisestä naisesta, joka elää kaksin poikansa Martin kanssa. Saaran entinen mies asuu Oulussa, eikä ole heidän elämässään muuten kuin muutaman kerran vuodessa, kun Martti matkustaa lentäen isänsä luokse. Saara on töissä teatterissa, jossa suunnittelee valaistusta näytelmiin, töiden jälkeen hän on äiti, jonka harrastuksena on salilla oman lihansa muokkaaminen. Jotta liha(s) tulisi tarpeeksi painotetusti kirjassa esiin, näytelmän lavasteiksi valmistellaan Daavid-patsasta ja Saara on kiinnostunut patsaasta ja sen kaikista lihaksista. Saara tapaa parinkymmenen vuoden takaisen poikaystävänsä, joka on myös eronnut hiljan, ja he alkavat tutustua toistensa lihaan. 

Lihan lisäksi kirjassa pohditaan aikuisen ihmisen elämää, naisen ja miehen elämisen eroja, ja esimerkiksi sitä, miksi sählypeleihin poikien sekaan ei oteta tyttöjä. 

Aikuisen ihmisen pitäisi olla onnellinen ja elämäänsä tyytyväinen kun hänellä on koti, säännöllinen palkka, automaattisesti tililtä veloitettava kuukausikortti kuntosalille, terve lapsi, pehmeä sohva, josta on näkymä sisäpihan koivuihin, kun hänet on kutsuttu ystävien keskelle juhlimaan ja hänellä on vuoden vanha taulutelevisio ja siivouskaapissa imuri leivänmurusten siivoamiseen. Tietokone, tabletti ja älypuhelin. Kun valtio on tasavaltainen ja vapaa, väestöltään pieni ja iältään nuori mutta itsenäinen. 

Kaiken kaikkiaan teoksessa korostui liha, takakansitekstissä esitetty kysymys: miksi nainen on edelleen näkymättömämpi kuin mies? jäi vaille vastausta ja suurempaa pohdintaakin. Kirja oli nopealukuinen ja -tempoinen, teatterimaailmaan sopivasti tässä teoksessa oli paljon dialogia. Jollain lailla jäin hieman kylmäksi kirjalle ja sen sisällölle. Tarina oli hieman liian ilmavaa minun makuuni. 

Kirjablogeissa luettu ainakin Kirjasähkökäyrässä.

Riikka Ala-Harja. Kevyt liha
2015, Like
216 sivua

2 kommenttia:

  1. Minä odotan tätä kirjaa kovasti - Ala-Harja ei ole kovinkaan tuttu vielä, mutta Maihinnousu oli niin vaikuttava, että halusin lisää :)

    VastaaPoista
  2. Sama juttu. ei oikein napannut tämä kirja. Kertojanlahjat ovat kuitenkin huikeat ja teksti nautittavaa :)

    VastaaPoista