MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

maanantai 3. heinäkuuta 2017

Zadie Smith: Swing Time

Minulla on Zadie Smithin kirjojen suhteen lukuongelma. Tuntuu, että kirja pitäisi aina aloittaa uudelleen, kun sitä on jonkun aikaa eteenpäin lukenut. Swing Time (2017, WSOY) -teoksen kanssa kävi myös näin. Kun oli kirjan puolivälissä, alkoi tuntua, että jotain on taas jäänyt tajuamatta tai lukematta kunnolla. En kuitenkaan aloittanut kirjaa uudestaan, vaan pienen tauon jälkeen jatkoin kirjan lukemista. Nyt täytyy sanoa, että kirjan loppuosa oli lopulta helppo lukea, mutta se jäi myös paljon vahvempana mieleen kuin kirjan alkuosa. Äh, tuntuu siis siltä, että täytyy palata kirjan pariin vielä uudestaan. No, Valkoiset hampaat -teoksen luin kolmannen kerran, ennen kuin kirja alkoi täysin avautua. 

Swing Time kertoo kahdesta ruskeasta tytöstä englantilaisessa lähiössä. He rakastavat tanssimista, mutta lähtevät elämään eri taustoista. Minä-kertojan taustat ovat paremmat kuin hänen ystävänsä Traceyn, mutta miten paljon kauemmaksi hän elämässään lopulta etenee? Ja onko hän tyytyväinen omaan elämäänsä?

Aikuisena minä-kertoja huomaa olevansa pop-tähden apulainen ja ystävä. Ollaan Gambiassa, jossa poptähti Aimee perustaa koulua ja läsnäolollaan hämmentää kylän elämää. Aimeen seurassa minä-kertoja kiertää Afrikkaa ja Yhdysvaltoja. Samalla tarinassa päästään kurkistamaan erilaisiin ympäristöihin, joissa ruskeat tytöt, ja tietenkin myös miehet, elävät elämäänsä törmäten rotuunsa ja siihen, minkälaisia mahdollisuuksia heillä on elää. 

Kirjassa on niin paljon erilaisia henkilöhahmoja ja ympäristöjä, että olen aivan hengästynyt päästessäni kirjan loppuun. Smith kirjoittaa tapahtumia ja miljöitä lukijan eteen - ja luottaa lukijaansa, jonka tehtäväksi jää tekstin avaaminen ja merkitysten tekeminen. Kirja oli juuri niin mielenkiintoinen, että luultavasti palaan sen pariin lukeakseni vielä sen kirjan alun uudelleen ja maistellen miljöitä ja tapahtumia uudelleen. 

Kirjan on lukenut ainakin Lumiomena ja Omppu.

Zadie Smith: Swing Time
2017, WSOY
Swing Time 2016
suomentanut Irmeli Ruuska 
462 sivua

Helmet-haasteessa kirja menee kohtaan 38. Kirjassa mennään naimisiin

4 kommenttia:

 1. Minusta juuri tuo alku oli tässä kirjassa aivan loistavaa tekstiä, keskiosasta en yhtä suuresti innostunut, mutta loppu oli taas vallan hieno. Lopputulemaksi jäi, että tuli luetuksi jotain hyvin kiinnostavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskiosa varmaan sulki mut pois kirjasta vähäksi aikaa. Kirja oli kyllä kiinnostava, jotenkin silti saan enemän irti Smithin kirjoista useamman lukukerran jälkeen. Mikä on siis hienoa, että kirjaan voi palata uudelleen.

   Poista
 2. Ah, hyvä että tässä mennään naimisiin - olenkin etsinyt sopivaa kirjaa tähän haastekohtaan. :) Zadie Smithin Kauneudesta oli tosi hieno kirja, ja sen imussa ostin tämän omaan hyllyyn. Pitää muistaa ottaa luettavaksi ennen Helmet-haasteen loppumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naimisiin meno oli tosiaan vain sellainen sivujuonne kirjassa, mutta olipahan kuitenkin =)

   Helmet-haaste on tänä vuonna edellistä helpompi, saan sen loppuun piakkoin.

   Poista