MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

torstai 26. joulukuuta 2013

Ama Ata Aidoo: Muutoksia - eräs rakkaustarina


Ama Ata Aidoon Muutoksia - eräs rakkaustarina (2002, Kääntöpiiri) on sellainen teos, jota en olisi aloittanut lukea ilman Afrikan tähti -haastetta - ja täytyy myöntää, että ehkä en olisi myöskään lukenut loppuun ilman haastetta. Sen verran oman epämukavuusalueeni ulkopuolelleni tässä kirjassa mentiin. 

Kirjailija, Ama Ato Aidoo (s. 1940), oli tietenkin täysin tuntematon itselleni etukäteen. Wikipedia kertoo, että hän on ghanalaissyntyinen ja syntyperältään varsin yläluokkainen: hänet lähetettiin opiskelemaan high schooliin Ghanan eteläisiin osiin ja myöhemmin hän suoritti yliopistotutkinnon Ghanan yliopistossa. High schoolissa hän jo kirjoitti, ja yliopistosta valmistumisensa aikaan hänen näytelmiään julkaistiin. Aidoo on ensimmäinen afrikkalainen nainen, jonka näytelmiä on julkaistu. Aidoo on työskennellyt Yhdysvalloissa (mm. luennoitsijana), hän on ollut professorina eri yliopistoissa ja myös koulutusministerinä Ghanassa. Aidoo on siis akateeminen, koulutettu nainen. 

Samoin on hänen kirjansa sankaritar, Esi, joka käy työssä ja työt seuraavat häntä usein kotiin asti. Hän on myös naimisissa ja yhden lapsen äiti. Tapahtuu jotain sellaista, jota Esi ei voi antaa anteeksi aviomiehelleen, vaan he eroavat. Samoihin aikoihin Esi havaitsee, että komea Ali alkaa lähestyä häntä. Ali tosin on naimisissa jo. Ali on kuitenkin muslimi, ja hänelle on mahdollista ottaa toinen vaimo. Esi suostuu toiseksi vaimoksi, vaikka monet hänen lähipiirissään ovat vastaan suunnitelmaa (ja myös Alin lähipiiri, sillä Esi ei ole muslimi). Miten koulutettu ja työssä käyvä nainen sitten solahtaa toisen naisen rooliin? Kirjaa lukiessani tuli sellainen olo, että vaikka Esi oli virallisesti Alin vaimo, Esi joutui kohtaamaan aivan samoja ajatuksia kuin sellainen toinen nainen, joka on naimisissa olevan miehen kanssa salasuhteessa. Varsinkin kuin Ali, joka rakastaa naisia monikossa, huomaa myös uusia kauniita nuoria naisia. Voiko Esi jatkaa tällaistakaan suhdetta? 

Kirjassa tuli esiin monia asioita, jotka olivat omaan mieleeni kiinnostavampia kuin avioliitto kahden naisen kanssa. Teoksessa sivuttiin vallankaappausta, jonka seurauksena Ali menettää stipendiaatin paikkansa, koska valtiolla ei ole heille paikkaa. Wikipediasta voikin näppärästi tarkistaa, että Ghanassa on muutamaan kertaan valta vaihtunut. Tietenkin tällaiset valtaeliitin muutokset vaikuttavat tavallisenkin ihmisen elämään. 

Kiinnostavaa kirjassa oli myös se, miten afrikkalaisen koulutetun naisen ajatukset olivat kovasti samanlaisia kuin missä tahansa muuallakin maailmassa. Ehkä jonkunlaisella afrikkalaisella vaikutuksella maustettuna: 

Kuten kaikki 1900-luvun loppupuolen Afrikan ja muunkin maailman eliittiin tai uuselittiin kuuluvat naiset, Esi oli aina tiennyt rauhoittavista lääkkeistä. Ainakin yliopistoajoista lähtien. Kuuluihan kampuksella loppujen lopuksi heti ensimmäisenä vuonna keksiä, että suurin piirtein kaikki maailmassa pilasi ihmisen hermot: 
puhelinsoitot joita ei kuulunut, 
kodikkaat viikonloput joita ei tullut, 
tieto siitä että paras ystäväsi halusi poikaystäväsi
omansa sijasta, 
tieto siitä että parhaan ystäväsi heila oli hurjasti terävämpi kuin se tuppisuu, 
joka kulki kanssasi, 
tietämättömyys siitä kuinka käsitellä sovinistiluennoitsijoita, 
jotka eivät edes yrittäneet lukea esseitäsi kunnolla, 
koska olet nainen, 
halu ryhtyä ydinfyysikoksi, vaikka kaikki sanoivat
että olisi paljon turvallisempaa ryhtyä opettamaan, 
koska, tiedäthän, eikö sellainen ammatti ole naiselle
vähän liikaa... ja eikä se sitä paitsi olisi hiukan 
turhan eksoottista Afrikassa?

Vaikka en aivan täysin ihastunut kirjan ideaan, pidin siitä, että kirjan sivujen väleistä karkasi esiin tällaisia ajatuksia, joista näki, minkälaista voisi olla afrikkalaisen naisen elämä 1990-luvun Afrikassa. 

Kirjan lukemisen jälkeen tekisi mieli lukea, mitä Aidoo kirjoittaa vuonna 2012 julkaistussa novellikokoelmassaan Diplomatic Pounds ans Other Stories. 

Kirjoituksia Muutoksia -kirjasta: Kiiltomato, Porvoon kirjaston lukupiiri


Kirjan siis liitän osaksi Afrikan tähti -haastetta, maa: Ghana. 


Ama Ata Aidoo: Muutoksia - eräs rakkaustarina
2002, Kääntöpiiri
Changes -  A Love Story, 1991
suomentanut Terhi Kuusisto
216 sivua


Ghana on myös yksi maa, joka sai jalisjoukkueensa Brasiliaan kesäksi 2014, joten tässä yksi haastekirja lisää kirjallisuutta futis-maista -haasteeseen: 

Brazil2014.png

4 kommenttia:

  1. Hienoa, että luit epämukavuuslueellasi. Itse olen siinä aika huono.

    Ama Ata Aidoo on muistaakseni käynyt Suomessakin jossakin kirjallisuuskonferenssissa puhumassa. Itse olen lukenut tämän vuosia sitten, joten ihan terävimmässä muistissa ei enää ole. Minusta on joka tapauksessa erinomaista, että Afrikasta tulee muunkinlaista kirjallisuutta kuin kurjuuden ja lohduttomuuden kuvausta. Esin paikoittaisen feminismin muistelisin kokeneeni suorastaan vallankumouksellisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä onneksi ja juuri näiden haasteiden (joita en voi jättää millään kesken tai suorittamatta) ansiosta tulee luettua kaikkea muutakin kuin sitä tyypillisintä kirjallisuutta.

      Tässä kirjassa oli paljon kiinnostavaa. Harmi, että osa niistä kiinnostavista asioista jäi avioliittovänkäämisen alle.

      Poista
  2. Minä olen pari kertaa pitänyt tätä kädessä kirjastossa tämän vuoden aikana juurikin haastetta silmälläpitäen, mutta aina se on jäänyt sinne, sillä jokin on pitänyt vähän etäällä. Olisi kyllä kiinnostavaa lukea juuri tuosta akateemisen naisen elämästä Afrikassa, mutta mutta... No, ehkä seuraavalla kerralla otan tämän kotiin asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, juurikin siltä osin oli kiinnostava kirja ja mietin, että ehkä tuossa uudemmassa kirjassa voisi olla enemmän akateemisen naisen elämästä.

      No, kiva että tällainenkin tuli luettua. Seuraavakin kirja oli kiinnostava Afrikka-kuvaus. Vaikkakin kovin erilainen.

      Poista