MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

sunnuntai 31. elokuuta 2014

Laura Paloheimo, Sari Luhtanen ja Niina With - sinkkuja ja mamoja

Kesän lopulla sain innostuksen tutustua tämän vuoden kotimaiseen chick lit -kirjallisuuteen. Lainasin kirjastosta Sari Luhtasen Linssit huurussa (2014, Tammi) ja Laura Paloheimon Mama mojo (2014, Otava) -teokset ja Niina Within Joko taas, Stella (2014, Myllylahti) tulikin postissa. Eipä auttanut muu kuin alkaa lukea kirjoja. 

Laura Paloheimon Klaukkala-kirjoja olen joskus yrittänyt lukea, mutta en ole saanut loppuun asti. Epäilin kestävyyttäni tämänkin kirjan kohdalla, mutta kahlasin teoksen kutakuinkin sivu sivulta loppuun asti. Kirjan sankaritar Julia on saanut lapsen, ja yrittää mahduttaa kesään työn yksityisyrittäjänä ja lapsen hoitamisen ilman miehensä apua, sillä mies rientää maailmalla luomassa omaa uraansa ralliautomekaanikkona. Mojo alkaa olla tältä mammalta hukassa, sillä kaikkeen ei huonoilla yöunilla ehdi eikä jaksa. 

Suosittelen kirjaa sellaiselle lukijalle, jolle vauva-arki ja siitä selviäminen on ajankohtaista - varsinaiseksi chick litiksi en kirjaa enää luokittelisi. Itse en enää innostunut tästä(kään) Paloheimon kirjasta, vaikka joitakin hauskoja välähdyksiä kirjassa oli. 

4 kuukauden ja 1 viikon vanhana kävit elokuvissa ensimmäisen kerran. Söit eväät, röyhtäilit, nauroit ja lauloit. Sitten haukottelit ja itkit. Lähdimme pois alkutekstien aikana. Olet ihan parasta elokuvaseuraa! 

Laura Paloheimo: Mama mojo 
2014, Otava
328 sivua

Niina Within Stella-kirja viihdytti minua vuosi sitten, tänä vuonna tulikin sitten uusi Stella-kirja nimeltään Joko taas, Stella, jonka halusin tietenkin lukea.

Kirja alkaa, kun Stella päättää lähteä Espanjaan hoitamaan firmansa työasioita. Stellaa ei juurikaan haittaa se, ettei häntä ole hommaan valittu - eikä sekään, että hän ei ole työasioita juurikaan valmistellut. Pääasia on, että hän pääsee miesystävänsä, pilotin, kanssa samaan koneeseen ja maahan. 

Stella haaveilee tulevansa kuuluisaksi bloggaajaksi ja päättää ryhtyä kertomaan kahden lapsen äidin elämästä. Hänellähän ei varsinaisesti ole niitä lapsia, mutta hauskoja tarinoita lasten elämästä hän on valmis keksimään. 

Kirjassa Stella jatkaa ensimmäisen osan tapaan sekoiluaan - olisin itse kaivannut jo jotain muuta kuin espanjalaisia liikemiehiä tähän kirjaan. Ensimmäisen teoksen tapaan tämä kakkonenkin junnaa alussa liiaksi paikallaan, eikä meinaa käynnistyä ollenkaan. 

Olen silti iloinen, että kotimainen naisviihde on saanut uuden kirjailijan joukkoonsa. 

Niina With: Joko taas, Stella
2014, Myllylahti 
219 sivua
Sari Luhtanen oli minulle vielä tuntematon kirjailijatar, mutta päätin tarttua hänen teokseensa Linssit huurussa (2014, Tammi) ja sainkin yllättyä oikein iloisesti. Sari Luhtanen on teoksessaan luonut maailman, jossa suomalaiset nuoret naiset elävät kiinnostavan kansainvälistä ja menestyksekästä elämää, mutta ovat kuitenkin kovin maanläheisiä haaveineen ja yrityksineen löytää elämänsä suuntaa. 

Kirjan päähenkilö Riki on häävalokuvaaja, joka on haluttua tavaraa koko Euroopassa. Kuvamatkalta palatessaan hän törmää mieheen, jonka tulevaisuus tuo hänen eteensä vielä uudemman kerran. Riki muuttaa väliaikaisesti Suomeen ystävänsä, malli-Mannan, luo. Riki ihmettelee, miksi Manna on yhtäkkiä päättänyt asettua aloilleen. Riki on muutenkin varsin ulalla monesta asiasta, lähinnä oman elämänsä suunnasta: missä maassa eläisi, mitä työtä tekisi, kenen miehen kanssa olisi hyvä olla jne. Vaikeinta hänen elämässään onkin valintojen tekeminen.  Kömmähdysten sijaan Rikin hassuilut syntyvät siitä, että hän ei huomaa, mitä ympärillä tapahtuu. 

Sari Luhtanen vei näistä kolmesta teoksesta voiton, sillä hänellä tuntui olevan oma tyyli kirjoittaa, jolla hän ei yrittänyt matkia ketään muuta. Sähläämisen ja sotkuihin joutumisen sijaan kirjassa edetään rauhallisesti ja elämänläheisesti. 

- Mitä naiset tekevät juhlistaakseen jotain merkittävää? Kuten vapautumista kusipäästä? minä kysyin. 
- Lähtevät kaupungille, juovat cosmopolitaneja ja shoppaavat raivokkaasti,Manna sanoi. - Siis ainakin telkkarisarjoissa.
- Entäs tosielämässä?
- Menevät töihin ja yrittävät olla säädyllisiä toisia ihmisiä kohtaan.

Sari Luhtanen: Linssit huurussa
2014, Tammi
292 sivua 

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta! Laura Paloheimon Klaukkala on ollut lukulistallani jo pitkään, vaikka se vähän tyhjänpäiväiseltä vaikuttaakin. Chick lit on välillä kivaa, ja etenkin suomalainen chick lit jotenkin houkuttelee, kun se on vielä niin lapsenkengissä! Sari Luhtasen teos kuulostaa kiinnostavalta, kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä vinkistä! Chick lit oli pitkään oma salainen (?) suosikkilajini, mutta olen ehkä hieman kasvanut sen iän ohi, että miestenetsintä ja vaatteiden ostelu kiinnostaa =D

      Poista