MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

torstai 7. elokuuta 2014

Nemo Rossi: Rooman sudet / Rooma kuvina IV (viimeiset kuvat)


Rooma-tohinoissani kävin lainaamassa kirjastosta kaikenlaisia Roomaan sijoittuvia ja Roomasta kertovia kirjoja. Tässä postauksessa nyt sitten vähään aikaan viimeiset kirjat ikuisesta kaupungista. Nemo Rossin Rooman sudet (2012, WSOY) ja Mafian linnut (2013, Myllylahti) ovat arkeomysteerin alanimellä kulkevia nuortenkirjoja. Näissä kirjoissa kaverukset Kaius ja Leo, sekä Kaiuksen kaksoissisar Silva, sotkeentuvat ja selvittävät mysteereitä, joiden miljöö on Rooma ja Roomasta nimenomaan sen arkeologinen menneisyys. Nemo Rossi on salanimi, jonka takaa löytyvät historiantutkija Mika Rissanen ja latinanopettaja Juha Tahvanainen, joten kirjoissa on paljon faktatietoa - mutta myös nuortenkirjamaista menoa ja jännitystä. 

Jaksoin lukea vain Rooman sudet -teoksen, joka oli nopealukuisempi ja jotenkin tiiviimpi paketti kuin sen jatko-osa. Kaverukset näkevät kolarin Roomaan johtavalla tiellä ja kolariin osallisen pakettiauton kyydistä he bongaavat outoja laatikoita, joissa oleva kirjainyhdistelmä saa heidät kiinnostumaan lastista ja sitä kuljettavista miehistä. Kirjojen, joita Kaius lukee intohimoisesti ja tietokoneen, jota Silva käyttää mestarimaisesti, ansiosta nuoret saavat selville, että kyseessä voi olla vanhan susikultin henkiinherättäminen tai ainakin sen yrittäminen. Kirjassa käydään useaan otteeseen läpi Rooman syntytarinaa, siis sitä, miten Romus ja Remulus tulivat suden pelastamiksi. 

Lukemisen lisäksi Kaius rakastaa Roomaa: 

Antiikinaikaisen kaupungin raunioista vain viisi prosenttia oli kaivettu esiin, Kaius ajatteli haikeana. Kaikki muu oli nykyisen Rooman alla. Katujen, rakennusten ja puistojen peittämänä. Mieletön tilaisuus arkeologeille - ellei niitä katuja, rakennuksia ja puistoja olisi ollut kaivausten aloittamisen esteenä. 

Kaverukset pyrkivät selvittämään, ovatko ehkä löytäneet myyttisen paikan, jossa susipapit toimivat. Rikolliset, jotka pyrkivät hyötymään samoista löydöksistä rahallisesti, ovat kuitenkn kintereillä. Kirjassa on sekä seikkailua ja vauhtia että historiallista faktatietoa. Sopivassa suhteessa, sanoisin. 

Mafian linnut -teosta jaksoin valitettavasti lukea vain noin 70 sivua alusta. Jotenkin tuntui, että kirja ei ole yhtä tiivis paketti kuin edeltäjänsä. Kirjoista voi lukea lisää mm. Kirsin kirjanurkka -blogista tai jälkimmäisestä Hemulin kirjahylly -blogista. 

Nemo Rossi: Rooman sudet
2012, WSOY
220 sivua


Etsin kuumeisesti myös kirjaa, joka kertoisi muinaisen Rooman gladiaattoreista. Hieman randomisti kirjaksi valikoitui Jukka M. Heikkilän Augustuksen kisat (2006, Karisto) -teos. Eletään Roomassa vuonna 2 eKr ja vallan kahvassa on keisari Augustus, joka haluaa järjestää naumakhian eli meritaistelun. Tätä suurta meritaistelua varten aletaan treenauttaa isoa joukkoa gladiaattoreita ja vankeja. Harjoitusten mestariksi valitaan Marcus, joka kuuluu keisarin henkivartiokaartiin. Mies halutaan Roomasta pois naisseikkailujen takia. Roomassa on aiemmin järjestetty naumakhia, mutta Augustus haluaa lyödä laudalta Caesarin aiemmin järjestämän näytöksen. Vastakkain on parituhatta miestä, jotka taistelevat merialuksissa tekojärvessä toisiaan vastaan. Kirjassa seurataan, miten Marcus kumppaneineen saa luotua harjoitteluintoa miehiin, jotka on tuomittu kuolemaan joka tapauksessa. Kirjassa oli kiinnostava juoni, mutta toteutus hieman tylsä. Jaksoin kirjaa puoliväliin asti hieman harppoen. Ehkä tästä eteenpäin kuitenkin vain Russell Crowen Gladiaattorin tahtiin? Ongelmana on, että keisareiden Roomasta on kirjoitettu paljon kirjoja, mutta ne ovat hieman tylsiä. Vinkkejä hyvistä kirjoista otetaan vastaan, ei tarvitse olla gladiaattoritaisteluja mukana. Rooma-kirjoja selatessani vastaan tuli myös lastenkirja, helppolukuisten kirjojen Keltainen banaani -kirjasarjaan kuuluva Susan Ashen Lilli muuttaa Roomaan, jossa porvoolainen Lilli-kissa eksyy vahingossa lentokoneen ruumaan ja tipahtaa Rooman lentokentälle. Saman tien Lilli onkin Forum Romanumin raunioilla, joilla törmää alueen kissoihin. Seikkailu Roomassa johdattaa Lillin osalliseksi kahden kissajengin taisteluun. Lastenkirjamaisesti viholliset kuitenkin ystävystyvät keskenään, kun he kohtaavat yhteisen vihollisen, kaupungin rotat.  
Luin yhdessä lapseni kanssa kirjan, minkä jälkeen lapsi halusi päästä Roomassa vain Forum Romanumille. Pettymys oli aikamoinen, kun raunioiden ja helteen lisäksi kissoja ei näkynytkään. Ainoat Rooman kissat nähtiin hieman kauempana toisilla raunioilla.

Lilli muuttaa Roomaan (2006, Kustannus-Mäkelä)
alkuteos: Fillet and the Mob 2004
suomentanut Terhi Leskinen
kuvittanut Chris Mould

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti