MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

torstai 28. elokuuta 2014

Toni Morrison: Koti & Keltainen kesä -lukuhaaste

Toni Morrison on kirjailija, jonka tuotantoon olen halunnut tutustua jo kauan. Morrison sai ensimmäisenä afrikkalaisamerikkalaisena naisena Nobelin kirjallisuudenpalkinnon vuonna 1993. 

Koti (2014, Tammi, alkuteos vuodelta 2012) on ensimmäinen lukemani teos Morrisonilta, enkä siis osannut odottaa kirjalta oikeastaan mitään. Tiesin, että Morrison on kirjoittanut paljon mustien syrjinnästä ja vaatinut heidän oikeuksia. Näin hän tekee Kodissakin, mutta se ei ole koko kirjan sisältö. 

Kirjassa eletään Korean sodan jälkeistä aikaa: sodassa mukana ollut tummaihoinen Frank palaa Amerikkaan. Sota elää hänen mielessään: lukijalle sodan tapahtumia ripotellaan paloittain. Ensin luodaan kuva lapsesta, joka Korean sodan jaloissa tulee sotilaan tielle, myöhemmin kerrotaan, mitä tytölle tapahtui ja vielä vähän myöhemmin, miten tyttö liittyi Frankiin. 

Toinen kirjan päähenkilöistä on Cee, Frankin sisko, jonka elämästä kerrotaan, miten hän rakastuu mieheen, joka kuitenkin jättää hänet yksin vieraaseen kaupunkiin. Frank matkustaa sisarensa luo ja yhdessä he kohtaavat menneisyytensä. 

Kirjasta täytyy sanoa, että aivan täysin päässyt kirjan tunnelmaan ja tapahtumiin ja juoneen mukaan, koska luin kirjan pätkissä ja nyt kun kirjoitan tätä, kirjan lukemisestakin on aikaa jonkin verran. Tutustumiseni Morrisoniin ja hänen teksteihin on kuitenkin alkanut, ja luulen, että matkasta tulee kiinnostava, kunhan se pääsee vauhtiin. 

Kirjan on lukenut myös Valkoinen kirahvi, jonka Keltainen kesä -lukuhaasteeseen liitän tämän kirjan. Valitettavasti kesä on kovin lyhyt, ja minun osaltani lukuhaaste päättyi tähän kirjaan. Aion tosin myös syksyn aikana lukea keltaisen kirjaston -kirjoja, joita kirjakasassa odottaa jo vaikka mitä kivoja ja kiinnostavia!

Kesällä sain luetuksi nämä kirjat: 

Kerstin Ekman: Huijareiden paraati 
Antonio Tabucchi: Taivaanranta
Italo Calvino: Marcovaldo eli Vuodenajat kaupungissa

Kuva Opuscolon-blogista.
Toni Morrison: Koti 
2014, Tammi
Home 2012
suomentanut Seppo Loponen
133 sivua

4 kommenttia:

 1. Onpa ilahduttavaa, että viime aikoina monessa blogissa on kirjoitettu Kodista. Hänen teoksensa eivät ole helppoja, mutta palkitsevat kyllä lukijansa. Sinulla on hienoja hetkiä odottamassa, jos jatkat Morrisonin parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morrisonin lukemiseen täytyy jatkossa varautua aivan toisin, ei todellakaan ole helppoa luettavaa.

   Poista
 2. Tuo Calvino-vinkki on hyvä, oli jotenkin mennyt kesällä ohi. Tykkään Calvinosta, joten tuota voisin kokeilla. Minäkin sain juuri loppuun yhden Morrisonin (Rakkaus), hänen kirjoihinsa on näköjään hyvä päätellä keltaista kesää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltainen kesä tosiaan on lopuillaan, mutta eiköhän se jatku syksyllä. Sen verran hienoja kirjoja odottamassa tuosta kirjastosta!

   Poista