MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

lauantai 3. tammikuuta 2015

Tanja Kaarlela: Menneen talven lumi

Olen jostain saanut kotiini Tanja Kaarlelan teoksen Menneen talven lumi (2014, Torni), jonka otin luettavakseni talvi-haasteeseen. Kirja osoittautui mukavaksi luettavaksi, ja se sopi jotenkin hyvin edellä lukemani Ferranten Hylkäämisen päivät -kirjan jälkeen luettavaksi, sillä jos Ferrante haastoi pysyttelemään Olgan ajatuksissa koko kirjan ajaksi, Kaarlelan teksti oli kepeän menevää. Pääkaupungin kirjastoissa tämä kirja on luokiteltu aikuisten puolelle, mutta minusta kirja oli melkoisen puhdas nuortenkirja. Päähenkilöt ovat nuoria, he kamppailevt nuorten ongelmien parissa ja juoni etenee pääosin dialogin kautta. 

Kirjassa 15-vuotiaat Mari ja Henna asuvat pienessä kylässä, melkein Lapissa, lähellä Oulua. On pitkä ja pimeä talvi, eikä tuppukylässä ole niin yhtään mitään tekemistä. Paitsi haaveilu pojista ja pääsystä tuppukylästä jonnekin kauas pois. Kaikki kylän palvelut on viety pois: koulu on suljettu, kauppa-auto lakkautettu, bussilinjat vievät vain koululaisia. Kylään on melkein mahdotonta jäädä elämään, eikä asialle ole tehtävissä mitään. 

Täällä peräkorvessa menee nuoruus hukkaan, ja koko elämä. Vanhemmatkin ovat niin juntteja, että hävettää. Oikeasti. Tämä on takapajula eikä tätä syvemmälle voi enää mennä. 

Kylään asettuu asumaan kolmikymppinen Antti, joka saa nuoret uteliaaksi. Tutustuttuaan ja valitettuaan kylän ankeutta Antti saa nuorten päähän ajatuksen: mitä jos he itse tekisivät asialle jotain? Mitkä ovat nuoren ja yksittäisen henkilön vaikuttamiskeinot? Mitä yhden ihmisen puuttuminen asioiden tilaan saa aikaiseksi? Näitä ajatuksia kirjassa mietitään. 

Kaarlelan teos oli sujuvaa, juoni uskottavan oloinen ja nuoret ihanan vilpittömiä ja hyväuskoisia. Vaikka tarina jäi jatkoltaan auki, oli loppu myös hauska.

Muita kirjan lukeneita ja siitä postanneita: 
Kirsi
Jonna.  


Tanja Kaarlela: Menneen talven lumi
2014, Torni
251 sivua

1001 kirjaa ja yksi pieni elämä -blogi laittoi juuri sopivasti eilen julki "Maalaismaisema-lukuhaasteen", jossa luetaan landelle sijoittuvaa kirjallisuutta. Liitän Kaarlelan Mennen talvi lumi -teoksen heti haasteen ensimmäiseksi kirjaksi. Aion tänä vuonna tulla saarijärven paavoksi eli lukea ainakin neljä kirjaa, joissa ollaan maalla.

Teoksessa Mennen talven lumi maaseutu näkyy paitsi autioitumisensa kautta, myös niin, että Marin ystävillä on eläintila: Hennan kotona on lehmiä ja Henna käy aamuisin lypsämässä lehmät (tätä ei kuvailla sen enemmän kuin että lypsäminen on pakkopullaa) ja tyttöjen ystävällä on sikatila, jonka hoitamiseen Sähikäinen osallistuu myöskin pakosti. 8 kommenttia:

 1. Hienosti ja tehokkaasti avattu haaste :) Tämä on minulle entuudestaan vieras kirja, törmäsin siihen sattumalta, kun googlailin kirjalistalle sopivia kirjoja. Täytynee lukea siis itsekin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mukava kirja lukea. Toi kirjasta lainattu pätkä olis voinut olla mun suusta teininä tullut. Pikkukaupunkilaisena tämä kirja sai mielen ja muistin lämpimäksi.

   Poista
 2. Onpa yllättävää, että tämä oli kirjastossa sijoitettu aikuisten puolelle. Minä luin kirjaa puhtaasti nuortenkirjana ja sellaisena se on mielestäni oikein onnistunut. Hienoa maaseudun elämän kuvausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa näitä on varmaan yksi kappale kaikissa kirjastoissa... ehkä joku toinen kirjasto olisi luokitellut toisin. Itselleni tuli yllätyksenä, että on nuortenkirja, mutta todellakin onnistunut sellainen. Vähän kuin tämän vuosituhannen Häräntappoase.

   Poista
 3. Tanja Kaarlela on kirjoittanut uskomattoman hienon esikoisteoksen nimeltään Saara. Tämä on nuorten kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Saara voisi olla jossain vaiheessa lukulistallani.

   Poista
 4. Ihana tuo keinukuva. Minä en niin pidä lumesta, mutta kun pidä jäästäkään. Autokin lipui aamulla alas, kun piti pysyä pihalla. Pidän sittenkin enemmän lumesta. Takkuan Bargumin Ensilumen kanssa, en ymmärrä, miksi en saa otetta. Tuo kirja voisi kiinnostaa minua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on yleensä liikaa, kun sitä on. Tai sitten sitä ei ole ollenkaan. Nyt kun lumi katosi, niin alkoi olla taas tosi pimeää ja masentavaa. No, kirjassa lumi ei haitannut kovin paljon menoa - pitäisi varmaan lasten ja teinien tavoin olla huomaamatta koko säätä =D

   Kirja oli hyvä kokonaisuus, suosittelen!

   Poista