MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

tiistai 26. huhtikuuta 2016

Evie Wyld: Kaikki laulavat linnut


Kesälukuhaaste 2016 - linnut


Evie Wyldin Kaikki laulavat linnut (2016, Tammi) jätti minuun ristiriitaiset tunteet. Oikeastaan olotila heti alusta oli ristiriitainen: en osannut päättää, aloitanko koko kirjaa, sillä ennakkoon yksinäinen nainen lammasfarmilla ei kuulostanut kovin kiinnostavalta tarinalta. Näin kirjan kansiliepeissä kirjaa kuvattiin.

Aloitin kuitenkin kirjan (sopii mun kesälukuhaasteeseen!), ja yllättäen kirjan tarina vei minut mukanaan. Elämä lammasfarmarina ei ollut tylsää kuin etukäteen ajattelin, varsinkin kun Jake Whyten elämässä tuntui olevan paljon salattavaa, eikä salaisuuksia avattu kovinkaan nopeasti. Menneisyyttä kurotaan umpeen kirjan sivuilla takaumissa, jotka vievät milloin mihinkin elämänkohtaan. Jopa niin epäkronologisesti, että minun täytyy myöntää, että tarinan luettuani jäin mieli ymmyrkäisenä miettimään: mihin ihmeeseen katosi Greg? Kirjan kansiteksti kertoo Jaken elävän Britanniassa, mutta missä vaiheessa hän muuten muutti Australiasta Britteihin? Aivan kuin kirjasta olisi puuttunut ratkaisevat palat, tai ehkä ne piti vihjeiden perusteella huomata, ja olin huono lukija (yritin kyllä seurata tarinaa tippumatta sen juonesta). 

Välillä teki mieli jättää ärsyttävän oloinen Jake yksinään lampaittensa kanssa elämään; välillä taas koin jopa pientä sympatiaa tätä hyväksikäytettyä ihmistä kohtaan. Voimakas, mutta särjetty nainen, tuntuu kokeneen paljon, eikä menneisyys jätä häntä vieläkään rauhaan, sillä joku tai jokin vainoaa häntä, ja tappaa lammaslaumaa yhden lampaan kerrallaan. 

Kirja on vetävä tarina, josta paljastuu vähän kerrassaan Jaken elämää, eikä tämä kirja taivu juuri mihinkään kategoriaan. Siinä on jännitystä, ihmissuhteita ja draamaa, rakastumisia ja outoja kohtaamisia. Ja vaikka paljon selviää kirjan loppua kohden, jäin lopultakin hieman hämilleni kirjasta. Mitä tässä tapahtui ja mitä minun pitäisi ajatella koko tarinasta? 

Evie Wyld: Kaikki laulavat linnut
2016, Tammi
All the Birds, Singing 2013
suomentanut Sari Karhulahti
285 sivua

teoksesta jäi hämmentyneeksi myös Hemuli

1 kommentti:

  1. Tämä oli ilmestyessään Baileys-palkintoehdokas, joten on ollut mun listoilla jo pari vuotta. Mielenkiintoista mitä kirjoitat tuosta, että tarinasta ns. tippuu. Mulla on Nicole Kraussin teos A History of Love sellainen, joka alkoi todella upeasti, mutta sitten putosin kokonaan ja aion lukea sen vielä uudestaan, koska jäi häiritsemään.

    VastaaPoista