MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Teatteri Jurkka: Maagisen ajattelun aika


Kuva: Marko Mäkinen

Teatteri Jurkan Maagisen ajattelun aika on monologinäytelmä, joka perustuu amerikkalaisen Joan Didionin samannimiseen omaelämäkerralliseen teokseen. Näyttelijä Kristiina Halkola tulkitsee Didionin kerrontaa kirjan mukaisesti. 

Elämä muuttuu nopeasti. 
Yksi hetki muuttaa elämän. 
Istut päivälliselle ja tuttu elämäsi päättyy. 

Näyttämö on valkoinen, samoin kuin Halkolan vaatetus. Sattumaa tai ei, valkoinen symboloi itäisessä maailmassa kuolemaa. Didionin 40-vuotinen avioliitto päättyy hänen aviopuolisonsa äkilliseen kuolemaan. Valkoisissa lavasteissa alkaa oman elämän etsiminen: mitä jää jäljelle, kun koko elämä on eletty rakkaan Johnin jakamana? 

Surulliseen ja ahdistavaan vuoteen, jota kirja kuvaa, on saatu näytelmässä mahdutettua huumoria teatterin pieneleisyyttä mukaillen: kun Halkola riisuu aurinkolasit, hän samalla toteaa, ettei menneisyyden hääjuhlassa tullut mieleenkään riisua aurinkolaseja. Vuodenkierto kulkee eteenpäin muutamaa vaatekappaletta vaihtamalla. 

Halkolan äänenpainon vaihtelut ja tauot puheessa tuovat surua lähemmäksi, hiljaisuus pienellä näyttämöllä tuo surun vaikeaksi hengittää. Näytelmään on mahdutettu äänimaailmallisesti pientä taustahelähtelyä, joka voimistuessaan vie Didionia, ja samalla katsojaa kohti hulluutta: Miten ihmeessä Didion voi heittää Johnin vaatteet ja varsinkin kengät pois, kun John aivan varmasti tarvitsee niitä, kun palaa? Samaa surun aiheuttamaa ahdistusta tuo Johnin kuolinhetken miettiminen: mitä aviovaimo olisikaan voinut tehdä toisin, jotta John ei olisi kuollut? 

Näytelmä kuten kirjakin päättyy jonkunlaiseen aviomiehen kuoleman hyväksymiseen, mutta katsojalle jätetään mietittäväksi, miten elämänsä elää. Sillä kuolema voi tulla yllättäen, rauhallisena iltana, kun sitä vähiten odottaa. 


Kuva: Marko Mäkinen

Teatteri Jurkka: Maagisen ajattelun aika
Roolissa: Kristiina Halkola
Ohjaus ja lavastus: Johanna Freundlich
Valosuunnittelu: Jukka Kuuranne
Musiikki: Rene Ertomaa

2 kommenttia:

  1. Koin monet asiat esityksessä hyvin samalla tavoin. Upea esitys, ja kirjoitat siitä hyvin.

    VastaaPoista