MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

maanantai 22. joulukuuta 2014

Ulf Stark & Ava Eriksson: Suuren metsän joulu ja hyvää joulua!


Jokaisena jouluna pitää vähintään yksi joulukirja aina lukea. Tällä kertaa se oli Ulf Starkin kirjoittama ja Ava Erikssonin kuvittama Suuren metsän joulu (2014, WSOY). 

Suuren metsä joulu -kirjassa seurataan äreän ja kiukkuisen tontun elämää. Kire-tonttu haluaisi kaikkein eniten olla yksikseen omassa rauhassaan, mutta joutuu auttelemaan kaiken maailman tyyppejä, niin kuin kohmeista kimalaista. 



Tontun valtaaman talon pihalta lentää tuulen mukana kyltti suureen metsään. Siinä lukee: "Tarjoa! Hieno tont", koska pala kyltistä puuttuu. Suuren metsän asukkaat eli eläimet alkavat ihmetellä tekstiä. Ne päätyvät ajattelemaan, että joku tonttu on tulossa metsään, ja tälle hienolle tontulle pitää tarjota jotain, syötävää ja lahjoja. Niinpä ne alkavat valmistella juhlia. 



Tonttua odotellaan aluksi innokkaasti puuhaillen kaikenlaista, mutta sitten odottaminen alkaa tuntua ikävältä. Mitä jos tonttu ei tulekaan ja jos tulee, niin milloin? 

Pari pikkuista pupusta päättää tehdä jotain, että juhlat päästäisiin aloittamaan. Ne lähtevät lumituiskuun vaeltamaan ja päättävät etsiä tontun käsiinsä ja aikovat raahata tämän juhliin vaikka väkisin. 


Kirja oli mukava ja viihdyttävä teos, sellainen hyvän mielen lukeminen. Tarinassa oli yhtymäkohtia oikeaan jouluun ja sen odotteluun, ja varsinkin siihen, että joulu ei tuntunut millään tulevan, vaikka metsän väki kuinka odotti. 100-sivuisen teoksen lukemiseen ääneen vierähti pari-kolme iltaa. Kiukkuinen tonttu-ukko oli kiinnostava lisä, kaikki eivät olleet tässä kirjassa yli-ihania ja mukavia, mutta toki tonttukin oli kiukkuisen ulkokuoren sisällä ihan pehmo ja mukava ukko. Pupulapset olivat sellaisia kärsimättömiä pyöriskelijöitä niin kuin lapset tuppaavat joulunaluspäivät olemaan. Ja metsä ja eläimet -nehän tietysti kuuluvat lastenkirjaan. Varsin kiva joulun kirja, jonka lukemiseen pienemmille lapsille varmaan menee useampi ilta. 

Ulf Stark & Ava Eriksson: Suuren metsän joulu
2014, WSOY
alkuteos Jul i Stora Skogen, 2012
suomentanut Kati Valli
101 sivua

Itse suuntaan tänä jouluna kohti lapsuudenkotiani ja aion viettää kirjaisan loman siellä ja palattuani kotiin. 

Pukinkontista löytyy kirjoja lapsille ja aikuisille. Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät  odottaa paketissaan lukijoita. Lisäksi taidan ottaa Kirjainten virrassa -blogisti Hannan innoittamana tehdä muutaman kirjapaketin matkaan mukaan ja tiputella niitä joihinkin sopiviin koteihin matkallani. 


Otan mukaani ainakin nämä kirjat: 
Leena Parkkisen Galtbysta länteen oli joku jättänyt kirjaston kierrätyskärryyn, noukin sen tänään joululahjaksi itselleni, 
Mo Yan ja Patrick Modiano houkuttelevat yhtä paljon. 


Ja sitten joitain mukaan lähteviä kiinnostavia kirjoja: 

Charles Dickens: Saiturin joulu
Jussi Valtonen: Siipien kantamat
Elena Ferrante: Hylkäämisen päivät 


Näillä kirjaeväillä lähden kohti pakkasjoulua (ennusteiden mukaan!) ja toivottelen 

Hyvää joulua kaikille! 


8 kommenttia:

 1. Oikein hyvää joulunaikaa. :) Ihanaa, että Ferrante on lähdössä mukaan - pidin siitä todella paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja tuli vastaan jossain blogissa ja kiinnosti. Kiva, että odotettavissa on jotain hyvää =D

   Poista
 2. Söpö eläinten koti :)
  Kiva joulukirja.
  Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
 3. Ihanaa joulua sinulle. Kirjoitimme syksyllä samoista kirjoista. Minä luin juuri saman joulukirjan kuin sinä. Laitan sen avautumaan aattona. Ihana tuo kirjaidea. Meillä se ei onnistuisi meidän kylässä kielen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Ja keväällä ehdottomasti taas samoja kirjoja!

   Poista
 4. Voi miten ihana tuo vika kuva :D Joulurauhaa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa sinulle!

   Vika kuvan eläimet Tapiolan Stockan ikkunasta, käykääs katsomassa!

   Poista