MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Peter Sandström: Laudatur

Peter Sandström kiinnosti minua kirjailijana, sillä olen lukenut monta kirjailijaa kehuvaa tekstiä varsinkin kirjablogien puolella. Laudatur (2016, S&S) -teos on tämän syksyn uutuus ja tuli siksi luettavakseni. 



Laudatur kertoo miehestä, joka on lähemmäs 50 vuotta vanha. Hän haahuilee pitkin katuja ja kujia, jotka sijaitsevat Turussa. Koska vierailin juuri tässä kaupungissa, oli minulle kirjan suurimpia viehätyksiä kulkea kirjan päähenkilön mukana esimerkiksi yliopistomäen rappusia, jossa kirjailijapäähenkilöä vastaan kävelee toinen hänen lapsistaan. Kohtaaminen on satunnainen, oma perhe tuntuu jääneen vieraaksi: yliopistolla mies on kytätäkseen omaa vaimoaan, joka kirjassa nimetään Seepraksi. 49-vuotias vaimo on raskaana (!), mutta miehen mielestä tämä viihtyy aivan liikaa töissä, varmaan, koska on tutkijana yliopistossa. Mies kuitenkin epäilee, että työpaikalla on myös muita vetovoimatekijöitä, kuten vieras mies. 

Vaimonsa lisäksi mies (Peter) tapaa professori Tulijärven, jonka luona kylässä haikailee menneen maailman perään. 

- - minäkin olin ollut lähtöisin ajalta jota ei enää ollut, ja me olimme olleet yhtä mieltä siitä, että lehdessä tärkeimmällä sijalla oli teksti ja että kuvat saivat olla pieniä ja teräviä, mustavalkoisia, ja otsikoiden piti olla täsmällisiä ja niihin piti valita asiallinen kirjasintyyppi tukemaan sitä tosiasiaa, että se mitä lehden sivuilla kerrottiin oli totuus, ei enempää eikä vähempää

Nykyaika ei ole sellainen, josta mies nauttii - ja aika ajoin hän palaakin menneesseen aikaan, jolloin Peter on nuori mies, joka ihmettelee vanhempiensa suhdetta. Onko hänen omalla isällä todellakin toinen nainen, onko isä rakastunut? 

Mies tuntuu haahuilevan nykyisyydessä ja menneisyydessä, puutarhurina toiminut isä on samanlainen haaveilija - Sandströmin teksti on pitkävirkkeistä ja kuvailevaa, ja välillä, varsinkin loppua kohden, oli vaikea nauttia tarinasta, kun pitkät virkkeet veivät milloin menneeseen, milloin nykyiseen. En siis aivan ihastunut Sandströmin teokseen, kivaa oli kuitenkin käydä Turussa. 

Peter Sandström: Laudatur
2016, S&S
suomentanut Outi Menna
228 sivua

4 kommenttia:

  1. Sandström kirjoittaa aika omalakisesti. Minä olen lukenut tämän ja Valkean kuulaan ja virkistynyt siitä, miten tarina kulkee vähän omia polkujaan Peterin mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitänee antaa vielä toinen mahdollisuus ja lukeas joskus Valkea kuulas - nyt ei ollut tämän kirjan aika selvästikään. Harmi.

      Poista
  2. Minulle tämä oli elämys, ensimmäinen kosketukseni Sandströmiin. Haluaisinkin lukea jossain vaiheessa myös Valkean kuulaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitänee minunkin antaa mahdollisuus toisella kirjalle joskus, tämä ei nyt ihastuttanut, mutta pidän mielessä, Valkea kuulas.

      Poista