MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Jennifer Clement: Varastettujen rukousten vuori



Jennifer Clementin Varastettujen rukousten vuori (2014, Like) alkoi kiinnostaa minua, kun selasin Liken katalogia. Kirja, joka kertoo meksikolaisten elämästä, on niin harvinaista herkkua, että tähänhän oli suorastaan pakko tarttua. Kirjan kirjoittaja, Jennifer Clement, on amerikkalainen, mutta hän on kasvanut Meksikossa, Mexicossa (pääkaupungissa). Kirjassaan Clement, joka on PEN Meksikon puheenjohtaja, kuvaa meksikolaisten tyttöjen ja naisten elämää.

Kirjan päähenkilö on Ladydi, joka on saanut nimensä prinsessa Dianan mukaan. Ei sen takia, että prinsessat ovat hyviä ja kauniita, vaan sen takia, että nimi muistuttaa, miten petollisia miehet ovat. Tämä on asia, jonka Ladydin äiti lapselleen opettaa ja nimi auttaa heitä muistamaan. Kirjan naiset ja tytöt elävät maaseudulla, josta kaikki miehet ovat lähteneet joko töihin Yhdysvaltoihin tai huumekauppiaiksi suurempiin kaupunkeihin. Tyttöjä ryöstetään niin paljon, että he pukeutuvat pojiksi ja yrittävät näyttää mahdollisimman rumilta. Äärimmäisissä tapauksissa tytöt piiloutuvat maahan kaivettuihin kuoppiin. Tämä on ensimmäinen asia, jonka Ladydi elämässään oppii: tytön pitää yrittää olla poika tai ainakin todella ruma. 

Ympäristö on köyhä, Ladydin äiti on siivooja, joka yltyy juopottelemaan ja haukkumaan Ladydin isää. Seudun kouluun tulevat vain huonoimmat ja epätoivoisimmat opettajat, sillä kukaan ei halua tulla seudulle - ja siksi ainoa sivistyksenlähde onkin televisio, jonka ohjelmista äiti oppii asioita ja opettaa niitä tyttärelleen. 

Kirjassa on kolme osaa, joista ensimmäinen kertoo seudun tytöistä, jotka ovat koko ajan vaarassa kadota ja tilanteesta, joka on täynnä köyhyyttä ja epätoivoa. Toisessa osassa Ladydi joutuu ystävänsä Miken kanssa sotkeutumaan huumekauppiaiden puuhiin. Seuraa pakoilua ja tutustuminen Julioon, karkulaiseen, jonka seurassa Ladydi kokee rakkauden. 

Lopulta Ladydi päätyy vankilaan, ja kirjan kolmas osa onkin suurimmaksi osaksi kuvausta naisvankilasta ja naisten elämästä vankilasta. Kirjailija Clement on tehnyt työtä vankilassa, mikä on inspiroinut häntä kuvaamaan naisvankien elämää. 

Santa Martan vankila Méxicon eteläpuolella oli maailman suurin kauneussalonki. Kaikkialla vankilan huoneissa ja käytävillä haisi hiusvärien, hiuslakkojen ja kynsilakkojen kitkerille sitruksille

Vankilan naiset kertovat toisilleen omia tarinoitaan, ja lukijalle erilaiset elämänkohtalot tulevat eläviksi ja tärkeiksi. Kirjan jälkisanoissa Clement kirjoittaa, miten hänen vankilassa tapaamiensa naisten elämissä tärkeiksi nousivat kadotetut tytöt ja naiset. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan vuosittain 600 000 - 800 000 naista viedään rajan yli (Yhdysvaltoihin). Tämän päivän Meksikossa naisia viedään keskeltä katua ja siepataan kodeistaan aseella uhaten. Joskus he eivät palaa töistä, juhlista tai lähikadulta. He ovat poikkeuksetta nuoria, köyhiä ja kauniita

Eittämättä aihe on tärkeä, ja Clement on rohkea nainen, kun tuo aiheen esille. Hänen romaaninsa oikeudet on myyty 17 maahan, mikä on huikeaa. Tytöt ovat tärkeitä, ja on tärkeää, että tyttöasiaa tuodaan esiin eri puolilta maailmaam ja eri puolille maailmaa. 

Clementin kirja oli mielestäni hyvä, koska se toi esiin tärkeää asiaa, mutta myös siksi, että se toi esiin asiansa romaanin muodossa. Tämä kirja oli romaanina vaikuttava, sen näennäisesti helppolukuinen teksti kätki sisäänsä paljon. Olen vaikuttunut. 

Jennifer Clement: Varastettujen rukousten vuori
2014, Like
Prayers for the Stolen, 2014
suomentanut Terhi Kuusisto
264 sivua

Kirjasta bongaan yhden maan, Meksikon, Kirjallisuutta fudis-maista -haasteeseeni. Fudiksen MM-kisoissa pelaa Meksiko. Tosin meksikolaiset miehet, ei naiset. 

Kirjaa ovat lukeneet myös: 

Notkopeikko, Susa, Maailmankirjat ja kirjailija Jennifer Clement on kuultavissa pian Maailma kylässä -festareilla.

Jennifer Clement: Varastettujen rukousten vuori (MEX/USA)

  • Kirjallisuus
  • La 24.5.2014 13.40–14.00 Amazon-lava 
  • La 24.5.2014 18.00–18.20 Mekong-lava 
Pieni vuoristokylä Meksikon luoteisosassa on vahvojen naisten valtakunta. Miehet ovat häipyneet, kuka töihin yhdysvaltoihin, kuka töihin huumekartelleihin. Jäljellä ovat vain naiset, lapset ja skorpionit. Jennifer Clementin kirjassa naiset selviytyvät kukin omalla tavallaan.








4 kommenttia:

  1. Olipas hyvä, että kirjoitit tästä kirjasta. Vaikuttaa tosiaan olevan todella mitä tärkein kirja aiheensa puolesta. Käsittämättömän suuria ovat nuo rajan yli vietyjen tyttöjen/naisten luvut.

    Pitääkin yrittää tähdätä Kaisaniemessä kuuntelemaan kirjailijaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä kirjasta on tosiaan kiinnostavaa kuulla taustoja, kirja herättää paljon kysymyksiä, vaikka kertookin paljon.

      Poista
  2. Miehet on petollisia - ja vain miehet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, tässä kirjassa näin on. Lukemalla selviää, miten petollisia.

      Poista