MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

lauantai 20. joulukuuta 2014

Saku Heinänen: Zaida ja lumienkeli

Saku Heinäsen Zaida ja lumienkeli (2014, Tammi) on ollut pitkään lukulistallani ja innostuin sen lukemaan parin muun nuortenkirjan kanssa putkeen. Kiinnostustani lisäsi vielä se, että Heinäsen kirja ylsi Finlandia Junior -palkintoehdokkaaksi asti tänä vuonna. 

Zaida ja lumienkeli -kirjassa eletään Zaidan maailmassa: Zaida on 11-vuotias tyttö, joka on adoptoitu Suomeen Intiasta. Zaidan vanhemmat ovat Zaidan luokkakavereiden vanhempia hieman vanhempia, mikä aiheuttaa Zaidassa ajatuksia: välillä ihmetystä ja välillä harmitusta. Zaida ajattelee, että jos vanhemmat olisivat hieman nuorempia, he jaksaisivat tehdä enemmän asioita hänen kanssaan. Zaida tykkää kuitenkin lukea ja käydä ulkoilemassa perheen koiran kanssa. Lisäksi Zaidalla on vilkas mielikuvitus. 

Toinen asia, jonka varaan kirja rakentuu, on Zaidan erinäköisyys muihin koululaisiin nähden. Erilaisuus tuo Zaidan kimppuun kiusaajat, jotka kommentoivat Zaidan ulkonäköä ja taustaa. 

Zaida ja lumienkeli -teos ei pysy realismin rajoissa, mikä on kirjan vahvuus, mutta toisaalta lumiseikkailut jäävät myös hieman irrallisiksi kirjan tarinan osalta. Tai ehkä olen lukijana hieman väärää ikää, sillä tarina ei aivan kaikessaan iskenyt.

Kirjan kiusaamisteema jäi minusta myös jotenkin yksioikoiseksi. Kiusaajat olivat kiusaajia, koska olivat onnettomia elämässään. Zaida jäi murehtimaan asiaa yksikseen, eikä koko asia edes tullut esimerkiksi hänen vanhempiensa tietoon. Tuntui, että aika moni muukin asia jää Zaidan omaksi salaisuudeksi. Ehkä tämä sen takia onkin nuortenkirja, koska kirjassa nuori pohtii yksikseen asioita. 


Erilaisuus ja kiusaaminen eivät ole tulleet kovinkaan usein kirjoissa vastaan, mikä saattaa johtua tietenkin myös siitä, että en lue kovin paljon nuortenkirjallisuutta. Aihe on tärkeä ja auttaa avaamaan keskustelua erilaisuuden hyväksymiseksi. Jotenkin minulle tuli kuitenkin pettynyt olo kirjasta. Olen itse joutunut seuraamaan, mitä kaikkea lapset keksivät, kun toinen on erinäköinen. Valitettavasti on myös aikuisia, jotka eivät kovinkaan paljon lapsia parempia. Kiusaaminen ja nimittely, toisen vähättely vaikuttaa lapseen niin paljon, että aihetta käsittelevässä kirjassa olisin odottanut, että niitä tuntoja, joita lapsi kokee, olisi käsitelty enemmän. 

Kirja on kuitenkin suunnattu melkoisen nuorelle nuorelle lukijalle, koska sen päähenkilö on 11-vuotias. Ehkä aiheen käsittely on siis aivan tarpeeksi rankkaa kirjassa sen pääsääntöiselle lukijakunnalle. Siinä mielessä, että tämä on alakoululaisille suunnattu kirja, tämä on kyllä kiinnostava teos. 

Tässä vielä muutamia laineja oikeasta elämästä, joita hieman erinäköinen lapsi on kuullut ja jotka ovat jääneet mieleen. 

"Katso suomen kielen sanakirjasta, mitä toi sana tarkoittaa, jos et ymmärrä!"
"X-maalaisena teet noin, suomalaiset ei tee noin!"
" Voi olla, että sä nyt vaan oot vaaleiden mielestä ruma."

Saku Heinänen: Zaida ja lumienkeli
2014, Tammi
207 sivua 
kirjassa on myös kuvitus, joka on Saku Heinäsen käsialaa. 


1 kommentti:

  1. Harmi kun sinulle jäi Mari A pettynyt olo. Minä en ole vielä kirjaa lukenut, mutta olen ollut siitä varovaisen kiinnostunut. Ehkä tulen lukemaan, ehkä en. :) Mutta toivotan sinulle ihanaa, kaunista ja kirjojen täyteistä joulua. Nauti, tämä on vain kerran vuodessa. <3

    VastaaPoista