MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

lauantai 26. syyskuuta 2015

Veera Salmi: Mauri ja vähä-älypuhelin

Yritän seurata lastenkirjallisuuden uutuuksia, lähinnä helmetin uutuusluettelosta, ja napsia kiinnostavia kirjoja lapsilleni luettavaksi. Välillä käy niin, että äidin suosittelemat kirjat eivät innosta lapsia lukemaan (onneksi sentään kirjaston tädin ja opettajan suositukset iskevät joskus), ja joudun lukemaan kirjat itsekseni. Veera Salmen Mauri ja vähä-älypuhelin (2015, Otava) oli sellainen kirja, jonka innostuin lukemaan, lähinnä takakannen innoittamana: kirjan sankari aikoo kaivaa tunnelin Egyptiin, johon hänen paras ystävänsä, Bashir, muutti.Kirjan päähenkilö on Mauri ja hänellä on kaksi toivetta elämässä: hän haluaa kaivaa tunnelin Egyptiin ja hän haluaa älypuhelimen. Bashirin kotimaassa on sota, ja Mauri pohtii, miksi sotia on olemassa. 

Miksi aikuiset edes käyttävät pyssyjä sellaisessa paikassa, jossa on lapsia? Lasten pitäisi saada kävellä rauhassa kouluun ja koulun jälkeen heidän pitäisi saada mennä rauhassa leikkipuistoon leikkimään - - 

Mauri asuu Pasilassa, johon kirjassa tutustutaan Maurin piirtämän kartan avulla: Pasilassa on mm. Lidl ja seiskan ratikka. Lisäksi Pasilassa on paljon erikielisiä lapsia, ja Mauri tottuu eri kieliä puhuviin kavereihin; toiset kaverit taas eivät puhu juuri mitään. Kirjan näkökulma on lapsen; aikuinen lukija ymmärtää, että kaveri ei puhu mitään, koska ei osaa suomea vielä. Mauri ihmettelee maailmaa, mutta kaiken ison ihmetyksen keskellä hän myös haaveilee siitä, mistä useimmat lapset: älypuhelimesta. Onneksi öisin Mauri voikin näpytellä WhatsApp-viestejä unikavereiden kanssa.

Teos on vauhdikas ja myös riipaiseva. Kirjassa on paljon miksi-kysymyksiä, joihin ei kirjassa löydy vastauksia. Vaihtuva kaveripiiri on osa Maurin elämää, ja muutokset vain tuntuvat kuuluvan lapsen elämään. Kirjassa on monta teemaa, joista yksi juuri tähän hetkeen kuuluva: monikulttuurisuus ja lapset sodassa. Kirja toimii varmasti hyvin sellaiselle lapselle, joka näkee lehtien otsikot ja miettii, miksi maailmassa ihmiset pakoilevat. Tämä kirja tosin kaipaa varmasti aikuista keskustelukaveriksi, koska valmiita vastauksia kirjassa ei ole. 

Kirjan on lukenut myös Krista

Veera Salmi: Mauri ja vähä-älypuhelin 
2015, Otava
95 sivua

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen lastenkirja. Luulisi ainakin helsinkiläisten lasten tykkäävän tästä... Ja ehkä oppivan aiheesta jotain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsinkiläisille lapsille varmaan jo aika arkipäivää se, miten toiset puhuvat suomea eri tavalla ja jotkut eivät puhu ollenkaan, mutta kyllä, varmasti olisi hyvä kurkistaa myös ulkokuoren alle ja siinähän tämä kirja auttaa.

   Poista
 2. Veera Salmi on tarttunut ajankohtaiseen aiheeseen, josta annan hänelle plussapisteitä. Rakastan hänen Puluboy-kirjoja ja oppilaat myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Veera Salmi vielä tuntematon muilta osin, pitää tutustua lisää. Ehkä lapsi rakastuisi ♥

   Poista
 3. Tämä oli syksyn raikkaimpia uutuuksia! Löytyy myös Sininen keskitie -blogista :). Kannattaa tutustua myös Puluboi -kirjoihin :).

  VastaaPoista
 4. Vaikuttaa kiinnostavalta. Yhdessä lasten kanssa luettuna herättää varmasti hyvää keskustelua. Nappaamme varmastikin luettavaksi joku päivä. Salmen Puluboi-kirjat ovat mahtavia.

  VastaaPoista