MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Timo Parvela: Paten jalkapallokirja & Turnauspäivä - lasten futiskirjoja

Miten innostaa lapsi lukemaan kirjoja, kun kaikki vähäinen vapaa-aika, mikä futisharrastuksesta jää, täyttyy kavereiden kanssa olemisesta? No, tietenkin tarjota kirja futiksesta! Timo Parvela on meillä tullut tutuksi lähinnä Ella-kirjoista, joita tyttö on lukenut tai kuunnellut luettuna satunnaisesti. 





Pate jalkapallokirja (2015, Tammi) kirjan päähenkilö on tietenkin Pate ja aiheena jalkapalloilu. Pate haluaa mukaan turnaukseen, ja onkin aivan varma, että pääsee mukaan joukkueeseen, koska hän on muita parempi kaikilla osa-alueille, joita treenataan. Hämmästys onkin suuri, kun Pate saa kuulla, ettei mahdu mukaan. Sen sijaan joukkueeseen pääsevät Patea huonommat Riku ja Raku, joiden isä lahjoittaa joukkueelle peliasut. Kirjassa on tällaisia kohtia, jotka hauskuttavat sellaista aikuislukijaa, joka on kentänreunalla ihmetellyt joukkueiden kokoonpanoja. 

Pienempää lukijaa hauskuttaa Paten kokoama futisjoukkue. Pate on päättänyt päästä turnaukseen, hänen pitää vain saada kokoon kentällinen pelaajia. Pate kirjoittaa maailman parhaille futispelaajille pullopostia ja on varma, että kaikki maailmantähdet pääsevät paikalle. Niinpä hän ilmoittaa joukkueensa mukaan turnaukseen. Jossain vaiheessa Patellekin valkenee, että kaikki eivät ehkä pääsekään, joten ei auta muu kuin koota sekalainen seurakunta peliin mukaan, ja joukkueen paras ja aktiivisin taitaa olla jalkapuolikoira Totti. Paten joukkueelle ei ole luvassa helppoja pelejä, mutta eräs yllätysvieras peleihin saapuu pelastamaan, jos ei aivan koko turnausta, niin ainakin täydellisen nöyryytyksen. Onko pulloposti kuitenkin päässyt perille?

Kirja sopii alaluokkien lukijoille, sillä se on hauska ja nopealukuinen kirja. 

Timo Parvela: Paten jalkapallokirja 
2015, WSOY
107 sivua





Magnus Ljunggrenin ja Mats Vänehemin Turnauspäivä (2015, Readme.fi) on ensimmäinen osa kirjasarjasta, joka kertoo kahden joukkueen taipaleesta: tyttö-ja poikajoukkueen peleistä. Turnauspäivä tosin keskittyy vain poikien joukkueeseen. Joukkueelle on luvattu, että he pääsevät saattamaan Suomi-Espanja-ottelun pelaajat kentälle. Ensin on tosin pelattava paikallisturnaus, jossa heillä on kalavelkoja maksettavana: naapuriseura voitti viimeksi mestaruuden, ja nyt on Futaajien aika voittaa. Kaikki ei kuitenkaan kulje pelissä ja tappio on taas edessä. Futaajat ovat kiukkuisia ja pelin tuomarikin on tosi huono ja epäreilu, poikien kiukku ei laannu. He päättävät kostaa toisen joukkueen pelaajille pelin ja kentän ulkopuolella. 

Mutta Futaajien kosto on hengenvaarallinen ja aiheuttaa onnettomuuden. Kun tapauksen syyllinen selviää, on alussa luvattu maajoukkuepelaajien saattaminenkin vaarassa. Miten pelaajat selviävät ja saavat sovittua asian? 

Turnauspäivä menee hieman vanhemmalle lukijalle kuin Paten jalkapallokirja, nelosluokkalainen innostui tästä kirjasta ainakin vähän. Aika usein futiskirjat ovat liian opettavaisia (kaikki mukaan pelaamaan tai voitto ei ole tärkeintä -asenteella kirjoitettuja), ja muihin kirjoihin verrattuna Turnauspäivä onkin rankempi ja todenmukaisempi. Tämä kirja on sellaisille lukijoille, jotka tietävät, että voitto on kuitenkin tavoitteena ja joskus tappio harmittaa aivan vietävästi. Pelitapahtumatkin ovat tässä kirjassa melkoisen vauhdikkaita ja tarkasti kerrottuja, joten kirja viehättää pelaajaa, joka muistaa oman pelinsä maalit kuukausienkin päästä. 

Magnus Ljunggren ja Mats Vänehem: Turnauspäivä
2015 Readme.fi
91 sivua

2 kommenttia:

 1. Hyvät kirjat olit löytänyt esittelyyn. Tuntuvat olevan aika kaukana toisistaan muuten kuin aiheen osalta, mikä on vaan hyvä juttu. Löytyy lukemista eri-ikäisille futisfaneille. :) Tykkäisiköhän tyttäresi ehkä hieman omasta lajistaa ohimenevästä kirjasta, joka kuitenkin käsittelee urheilua ja joukkuepelaamista? Kalle Veirto on kirjoittanut Sählymestarit-sarjaa, jossa seikkailevat pojat koettavat epätoivoisesti valmentautua suureen sählyturnaukseen (ideassa on aika paljon samaa tuon Pate-kirjan kanssa). Minä ainakin tykkäsin kirjasta, ja odottelen sen toisen osan ilmestymistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tosiaankin olivat kovin erilaiset kirjat ja eri-ikäisille. Suurin osa kakkosluokkalaisista tuntui lukeneen Pate-kirjan, vaikka kaikki eivät futista harrastaneet. Tämä viesti tuli lapselta, todenperäisyydestä ei ihan takeita. Turnauspäivä viehätti jotenkin niin paljon poikaa, että poika alkoi lukea kirjaa uudestaan.

   Veirton kirjaan pitää tutustua, tyttöhän on pelannut säbääkin, joten varmaan kiinnostaa.

   Poista