MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Seré Prince Halverson: Äidinrakkaus

Luin Seré Prince Halversonin teoksen Äidinrakkaus (2014, Bazar), kuten loppuviikosta kertoilin. Kirja oli nimensä veroinen, tässä kirjassa teemana oli vahvasti äidinrakkaus. Kirjan päähenkilö ja omalla tavallaan äiti, on Ella, joka lapsettoman avioliittonsa jälkeen löysi miehekseen Joen. Ella sai paitsi rakastavan miehen myös kaksi lasta: Zachin ja Annien, joiden äiti jätti perheensä. Kolmen ihanan vuoden jälkeen Joe kuitenkin kuolee ja Ella jää yksin - tai kolmin lasten kanssa. Samaan aikaan lasten biologinen äiti, Paige, rynnii paikalle vaatien äidinoikeuksiaan ja lapsiaan itselleen. 

Kirja on erikoinen käsittelytavoiltaan: siinä tapahtuu paljon traagisia asioita Joen kuoleman jälkeenkin. Kerrontatyyli on kuitenkin kovin neutraali, eikä tapahtumiin juurikaan pysähdytä. Pian nimittäin tapahtuu seuraava katastrofi. Aivan kadehdin päähenkilön Ellan stoalaista suhtautumista kaikkiin tapahtumiin, oikeassa elämässä olisin jo pariin kirjan tapahtumista seonnut täysin. Kirjaa lukiessa pysyin kerrontatyylistä johtuen hieman kaukana kaikista tapahtumista, eikä tarina ja sen henkilöt onnistuneet pääsemään kovinkaan läheisiksi. Kirjaa oli kuitenkin miellyttävä ja nopea lukea - viihdepainotteisella tavalla. 

Kirjassa oli kiinnostavaa tietenkin äitiyden pohdinta: vaikka Ella rakasti lapsia ja halusi nämä itselleen, hän halusi ymmärtää Paigen käytöstä. Ella ei syyttänyt Paigea, vaan etsi syitä naisen käytökselle. Pääasiassa olivat lapset ja Ella todella jalosti ajatteli loppuun asti lasten parasta. 

Suosittelen kirjaa sellaiselle, jota mietityttää äitiys. Onko äitiys biologinen oikeus vai voiko oikea äiti olla myös jotain muuta? Ja sellaiselle, joka haluaa lukea lempeää tekstiä. 
Kirjailijasta mainitaan, että hän on itse sekä äiti että äitipuoli ja hän itsekin kasvoi äidin ja äitipuolen kanssa, joten hänellä on kokemusta siitä, mistä hän kirjassa kirjoittaa. 

Kirja on pohjoiskalifornialaisen kirjailijan esikoisteos, jonka oikeudet on myyty 18 maahan. 

Seré Prince Halverson: Äidinrakkaus
2014, Bazar
The Underside of Joy
suomentanut Natasha Vilokkinen
356 sivua

2 kommenttia:

  1. Ehkä sittenkin uskallan tähän kirjaan tarttua. :) Aihe vaikuttaa kyllä kiinnostavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämän uskaltaa, eikä ole kovin huonokaan kirjana. Asioita jää jopa miettimään kirjan luettuaan.

      Poista