MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Johan Harstad: Buzz Aldrin - taviksena olemisen taito

Hieman taukoa ehti taas kertyä blogin päivitykseen, kun elämä muistuttaa lyhyydestään. Kirjoja on luettuna kuitenkin pieni pino, joten päivittelen tänne blogiini niitä luettuja. 

Johan Harstad osui käsiini, kun suunnittelin lukevani viime kesäisen MM-fudishaasteeni jälkilöylyissä vielä eräiden fudismaiden kirjallisuutta. Tarkemmin niiden maiden, joiden kanssa Suomi ottelee EM-karsinnoissa. Suomi kohtasi Färsaaret jo syyskuun alussa ja on sen jälkeen pelannut jo Kreikkaa, Romaniaa ja Unkaria vastaan. Harstadin kirja oli ensimmäinen, joka vei minut kisamaihin, sillä vaikka kirjailija on norjalainen, hänen teoksessaan Buzz Aldrin - taviksena olemisen taito (2007, Gummerus) ollaan suureksi osaksi Färsaarilla. Kirjan päähenkilö Mattias on kolmekymppinen puutarhuri, jonka elämässä tärkeää on vaimo, jota hän rakastaa ja työ, johon hänellä on intohimo. Nainen, jota Mattias on rakastanut 13 vuotta, ei enää halua jatkaa elämäänsä miehensä kanssa. Samoihin aikoihin Mattias saa kuulla, että hänen työpaikkansa, kukkakauppa, jonka nimissä Mattias on toimittanut lukuisia kukkalähetyksiä mm. vanhuksille hoitokotiin, lopettaa toimintansa. Isoksi osaksi sen takia, että vanhuksille on halvempaa lähettää kukkia isosta maketista kuin kukkakaupasta. 

Mattias ei voi mitään sille, että hänen elämänsä alkaa luhistua perustuksiltaan. Kun hänen ystävänsä kysyy, haluaisiko Mattias lähteä Färsaarille bändin mukaan, Mattias sanoo kyllä. Seuraavaksi hän herääkin Färsaarten rannoilla, eikä muista, miten on päätynyt saaren rannikolle.

Mattias alkaa elää erilaisten ihmisten kanssa paikassa, jossa hän voi elää kuin unohdettu mies, Buzz Aldrin, joka jäi toiseksi mieheksi, joka käveli kuussa, kun Aldrin antoi tilaa Neil Armstrongille. 

Kirja on huikean mukavaa ja miellyttävää luettavaa ihmissuhteista ja ihmisen elämästä. Miten elää elämänsä suhteellisen tavallisen miehen tavallista elämää? 

Färsaaria kirjassa kuvataan mm. näin: 

- - Färsaaret oli ensimmäinen lastenkotilapsi, pois annettu ja unohdettu, maa jota et juuri koskaan ajattele ennen kuin yhtäkkiä jonakin päivänä luet siitä lyhyen artikkelin ja ajattelet mutta siellähän se on, sehän olet sinä, missä olet ollut kaiken vilskeen keskellä? Olen melkein unohtanut sinut, mutta olen aina kaivannut sinua. Sitten ajattelet että et ikinä unohda sitä uudestaan, tästä päivästä lähtien alat välittää, nyt asiat muuttuvat. Mutta et sinä ala, unohdat sen kun käännät sivua ja sitten ajatus katoaa taas - - 

Maa, jota kukaan ei muista; mies, joka astui toisena kuuhun ja Mattias, jolla ei ole enää työtä eikä vaimoa ovat kirjaan yhteen kietoutuvat asiat, jotka osoittavat, että nämä kaikki kolme voivat elää hyvän elämän. Kirja on kirjoitettu kivasti ja sitä oli miellyttävä mukava lukea. 

Kirjaan liittyy myös ihana bändi Cardigans ja sen yhä ihana laulu Lovefool (linkki). Suosittelen kirjaakin kaikille, jotka haluavat viettää aikaa luuserin, mutta kuitenkin hyvän ihmisen seurassa - sellaisen melkoisen tavallisen miehen. 

Kirjan lukeneiden muita mielipiteitä täällä, täällä ja täällä

Suomen karsinnat kohti EM-kisoja jatkuvat taas keväällä. Ehkä maajoukkue keksii jonkun keinon tehdä maaleja, koska niillä matsit voitetaan - ja itselläni on pinossa Kreikkaan, Romaniaan ja Unkariin liittyvää kirjallisuutta. 

Huuhkajien EM-karsintaohjelma (ajat Suomen aikaa)
 
07.09.2014 21.45 Färsaaret - Suomi
11.10.2014 21.45 Suomi - Kreikka
14.10.2014 21.45 Suomi - Romania
14.11.2014 21.45 Unkari - Suomi
29.03.2015 19.00 Pohjois-Irlanti - Suomi
13.06.2015 19.00 Suomi - Unkari
04.09.2015 21.45 Kreikka - Suomi
07.09.2015 21.45 Suomi - Färsaaret
08.10.2015 21.45 Romania - Suomi
11.10.2015 19.00 Suomi  - Pohjois-Irlanti

Johan Harstad: Buzz Aldrin - taviksena olemisen taito
2007, Gummerus
Buzz Aldrin, hvor ble det av dej alt mylderet? 2005
suomentanut Katriina Savolainen
509 sivua

3 kommenttia:

 1. Hei, kiinnostaa mistä on peräisin tieto: "Buzz Aldrin, joka jäi toiseksi mieheksi, joka käveli kuussa, kun Aldrin antoi tilaa Neil Armstrongille ". Lähinnä kohta, että antoi tilaa Neil Armstrongille. Eikö järjestystä päätettykään Apolloprojekstissa. Aldrinhan oli alkujaan sotilas, tottunut tottelemaan esimiesten käskyjä.

  Buzz Aldrin on minusta varsin tunnettu, juuri sen vuoksi, että on se toinen kuumies, ja suurena kunnianosoituksena hänelle on Toy Storyn Buzz Lightyear -hahmo. Tyystin unohdettu on Michael Collins, joka oli kolmantena Apollo 11:ssa, eikä käynyt kuussa. Buzzin oikea nimi on Edwin.
  Collinsin nimen poimin omasta bloggauksestani
  http://deekoo-javiel.blogspot.fi/2013/09/kuulennot-turun-sanomien-otsikkojen.html

  *****
  Mitä tulee Huuhkajiin, lento loppui heti alkuunsa, en usko nytkään kisaporttien aukenevan. Näen saman ongelman kuin bloggari huonon maalintekotaidon, kotipelit olisi pitänyt voittaa. Unkarissa oli jo kentän ulkopuolellakin epäonnea. Toisaalta loput pelit voittamalla kisalipu on mahdollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan tulkinta tuollainen, ja päähenkilön käsitys miehestä, joka jäi maailmanhistorian "ikuiseksi kakkoseksi". Tai ainakin kirjan alussa tämä näkökulma. Buzz siis mies, josta olisi voinut tulla maailmankuulu, ensimmäinen mies kuussa, mutta mies jäi sittenkin kakkosmieheksi.
   Kirjan päähenkilö kokee siis olevansa samanlainen.

   Poista
  2. :)

   Asia ymmärretty.

   Wikipedian mukaan " Maaliskuussa 1969 pidetyssä kokouksessa päätettiin, että Armstrong astuisi ensimmäisenä ihmisenä Kuuhun." Näin minunkin muistini mukaan oli. Armstrongilla oli myös Korean sodan hävittäjälentäjätausta, kuten Aldrinillakin. Armstrong oli nettilähteiden mukaan kokeneempi astronautti.
   Itse olin 6 v, kun kuussa käytiin, joten muistan kyllä asian, mutta tällaisia ei silloin Suomessa pohdittu, selvittelin itse asiaa tuossa runsaat vuosi sitten :)

   Poista