MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

tiistai 17. helmikuuta 2015

Tanskalaista kirjallisuutta


Talviloma vie minut tänä vuonna Tanskaan ja Kööpenhaminaan lumisten rinteiden sijasta. Kaivoin esiin tapani mukaan kohdemaan kirjallisuutta, ja tanskalaista kirjallisuutta löytyikin melkoisen kivuttomasti. Pääosin suomeksi käännetty tanskalainen nykykirjallisuus näyttää olevan dekkareita, joukossa tosin myös jotain muuta. 

Aloitin tutustumisen tanskalaisuuteen Poika matkalaukussa -teoksesta ja jatkoin Sara Blædelin teokseen Vain yksi elämä. Molemmissa kirjoissa peritanskalaisuus kohtaa maahanmuuttajat. Dekkariteema jatkuu Pia Juulin ja Jussi Adler-Olsenin teoksiin. Nähtäväksi jää, kuinka kauaksi matka vie dekkarien maailmaan, jotka eivät ole yleensä aivan minun makuuni genrenä. 


Omasta kirjahyllystäni löytyi Jonas T. Bengtssonin Olipa kerran (2011, Like), joka vaikuttaa kiinnostavalta, kirjailijan kerrotaan olevan yksi omaperäisimmistä tanskalaisista nykykirjailijoista. Nähtäväksi jää, onko se hyvä vai huono asia. 

Hanne-Vibeke Holstia olen ainakin monesti aikonut lukea. En ole nyt aivan varma, olenko jonkun hänen teoksistaan lukenut loppuun asti, joten lainasin kirjastosta kokonaiset kolme kirjaa. En varmaankaan aio näistä kaikkia lukea, mutta ehkä jonkun sentään. 

Jännityksellä tässä vaiheessa odotan, mitä Tanska näyttää itsestään maana ja kirjoina. Toivottavasti kuitenkaan Köpiksessä ei ole kaikki vallan sekaisin, kun uutisia tässä lähtöhetkellä katselee.... 

Tanskalaisen kirjallisuuden myötä käyn myös retkellä Pohjoismaissa -kirjahaasteessa


8 kommenttia:

 1. Minulla on uusin Blaedel tulossa lukuun. Viime vuonna luin yhden vanhemman. Minua hymyilytti lauseesi Hanne-Vibeke Holstista. Minulla on sama tilanne lukemiseen suhteen, yksi on hyllyssä, yhtä etsin, olen varmaan aloitellut hyllyssä olevaa, mutta en muista, olenko lukenut. Hmmm...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin lähtiessäni, että uutta on jo tulossa Blaedelilta, en osaa sanoa, jaksanko lukea. Vain yksi elämä tuntuu ihan hyvältä, mutta saan aina niin kovin vähän irti dekkareista....Ja samoin, ehkä en pääse Holstinkaan kirjoihin vielä, jos siis en ole niitä lukenut aiemmin? Aion aina lukea kaikkea, niin en muista, mitä oikeastaan luin. Paha.

   Poista
 2. Goodreads juuri suositteli minulle tuota Pia Juulin kirjaa, koska olen lukenut Sjónin Skugga-Baldurin. :) Enpä ole tuosta kirjasta koskaan kuullutkaan, mutta dekkarit kiinnostavat aina ja tuossa on ainakin kaunis kansi. Skugga-Baldur ei tosin ollut mikään dekkari, mutta hieno kirja silti (osuu Islantiin Pohjoismaa-haasteessa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juulin kirja yllätti, koska ei ollut dekkari ollenkaan =D Joskus näköjään käy näin. Taisi käydä vähän sama kuin Islanti-kirjan kanssa... En oikein osaa Juulia suositella, mutta toiset ovat tykänneet. Nämä ovat makuasioita.

   Poista
 3. Tanskalainen kirjallisuus on minulle kovin vierasta, mutta vinkkejä olen tuohon mainitsemaasi lukuhaasteeseen kaivannut. Nyt niitä sainkin, kiitos! Mukavaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, reissu jo onnistuneesti ohitse. Jälkifiilistelen näiden kirjojen kanssa nyt. Ja olepa hyvä kirjavinkeistä!

   Poista
 4. Minullakin on yöpöydällä oottamassa tuo Olipa kerran. Olen menossa toukokuussa Helsinki Lit -tapahtumaan, jossa kys. kirjailija on, ja olet lainaillut esiintyvien kirjailijoiden teoksia tutustuakseni heihin jo etukäteen. Olipa kerran tosiaan vaikuttaa takakannen mukaan kiinnostavalta, toivottavasti sisältökin on sitä.

  Nuo muut kuvasi kirjat ovat vieraampia.

  Ja voi että, Tanskaan! Kööpenhamina on niin ihana paikka. :-) Mukavaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, reissu oli oikein kiva, ja Köpis myös!

   Kiinnostavaa, että kirjailija tulee Suomeen. Olen lukenut teoksen puoliväliin ja kirja vaikuttaa ihan kiinnostavalta. Toivottavasti siinä tulee vielä joku loppukäänne, vähän tasapaksua on tähän mennessä ollut.

   Poista