MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

maanantai 25. toukokuuta 2015

Anna Gavalda: Parempaa elämää


Joskus on aika sellaiselle kirjalle, jonka voi hotkaista hyvän suklaan kera. Anna Gavaldan Parempaa elämää (2015, Gummerus) on ehdottomasti sellainen kirja, jonka voi lukea epävakaisen sään aikaan suklaan tai jonkun muun herkun kanssa sisätiloissa tai kesällä auringon alla laiturin nokassa. 

Parempaa elämää on oikeammin kaksi pienoisromaania. Ensimmäisen tarinan päähenkilö on Mathilde, jonkin verran hajamielinen ja elämässään harhaileva naisenalku. Hänellä on vastuullinen tehtävä kantaa remonttimiehille kämppiksensä antama rahakassi Pariisin halki. Lörpötellessään illan bilesuunnitelmista ystävänsä kanssa puhelimessa Mathilde huomaa, että on hukannut kassin. Kirjan takakannessakin jo paljastetaan, että laukkunsa etsinnöissä Mathilde törmää mieheen, Jean-Baptisteen. Tarinassa seurataan Mathilden elämää ja sitä, miten hän hukkaa ja löytää asioita. Taustalla häämöttää ihana Pariisi.

Hieman edellistä lyhyempi toinen tarina kertoo Yannista, vajaa kolmikymppisestä miehestä, joka alkaa verrata omaa elämäänsä naapuriperheen elämään. 

Olin ällikällä lyöty. 
En ollut tiennyt, että näinkin voi ihminen elää. En ollut tiennyt. Olin kuin upporikkaiden kotiin eksynyt köyhimys, ja ihastelun lisäksi tunsin sisimmässäni surun ja kateuden kaiherrusta. Niin, kaiherrusta... Jotakin joka teki kipeää... Minä en koskaan voisi tai osaisi hankkia itselleni sellaista. En koskaan. Sellaista oli liian vaikea saavuttaa.

Koska Yannin oma elämä alkaa vaikuttaa huonolta verrattuna muihin, Yann miettii, että elämän täytyy muuttua. On aika tehdä iso muutos elämässä. 

*****

Anna Gavaldan teos oli järjettömän nopealukuinen kirja, kirjainkoko oli iso ja teksti väljää. Lisäksi varsinkin ensimmäisessä tarinassa oli paljon puhekieltä ja teinimäistä lätinää. Suosittelen kirjaa sellaiselle lukijalle, joka haluaa päästä helpolla tai sellaiseen hetkeen, joka vaatii välipalakirjan. Itselleni kirja osui oikeaan hetkeen, jossain toisessa hetkessä kirja olisi voinut ärsyttää. 

Lisää kirjasta Kirjapolkuni-blogissa.

Anna Gavalda: Parempaa elämää 
2015, Gummerus
La Vie en mieux, 2014
suomentanut Lotta Toivanen
265 sivua


2 kommenttia:

 1. Ihana kuva! :) Minua jäi kiinnostamaan, mitä tarkoitit sillä, että jossain toisessa hetkessä kirja olisi voinut ärsyttää? Viittasitko tällä kirjan puhekielisyyteen? Minkä kouluarvosanan antaisit kirjalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, suklaa tuo kuvaan aina jotain hyvää =D

   Juuri se puhekielisyys olisi saattanut ärsyttää, jos odotukset olisivat olleet sellaiset, että haluaisi lukea jotain vakavaa.
   Annoin goodreadsissa tälle 2/5, mutta olen tosi nuuka antamaan tähtiä.

   Poista