MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

maanantai 11. toukokuuta 2015

Mikael Bergstrand: Sumua Darjeelingissä - ja teetä


Mikael Bergstrandin Sumua Darjeelingissä - ja teetä (2015, Bazar) oli lukulistallani kevään uutuuskirjoista. Tietenkin, koska nautin Bergstrandin ensimmäisen teoksen, Delhin kauneimmat kädet lukemisesta. 

Sumua Darjeelingissä - ja teetä -teos vie lukijan ruotsalaisen Göran Borgin mukana Intiaan. Göran on palannut Ruotsiin, mutta ei viihdy siellä lainkaan, hän joutuu käymään terapiassa jaksaakseen elämää. Göran kirjoittaa terapeutin kanssa listan, joka muuttaisi hänen elämänsä paremmaksi: Göran lupaa etsiä rakkautta, viettää enemmän aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa, sekä keski-ikäisen miehen kauhulla lisätä liikuntaa.

Elämä alkaakin rullata, ja Göran huomaa viihtyvänsä uuden ystävänsä seurassa erityisen hyvin. He käyvät katsomassa jalismatseja yhdessä, futis tuntuukin olevan ainoa asia, joka saa Göranin mielenkiinnon heräämään. Pian Göran säikähtää kuitenkin: onko kahden keski-ikäisen miehen ystävyys mahdollista, ei kai toinen vain kuvittele, että hän.... Selityksiä antamatta Göran pakenee Intiaan, ystävänsä Yogin luokse. 

Yogi on menossa naimisiin, ja Göran jää auttamaan Yogia tämän bisneksissä, jotka ovat vähintäänkin monimutkaisia. Hyvän ruoan nauttimisen lisäksi tarina vie näitä kahta kaverusta kohti Darjeelingiä, Intian pohjoisrajaa, jossa kasvatetaan teetä. Kirjan tarinassa on alueen kaunista kuvailua, reippaita ajokohtauksia pitkin seutuja, teeviljelmien yrittäjyyttä, yogimaisia korulauseita, intialaista tapakulttuuria ja hyvää ruokaa. 

Pidin kirjasta, siinä on jotenkin jännällä tavalla yhdistetty pohjoismaisen ihmisen ihmettelyä intialaisessa maisemassa. Hyväntahtoisuutta ja -tuulisuutta, mutta kuitenkin maailman, etenkin Intian, ongelmiakohtien kuvailua. Lisäksi päähenkilöt Göran ja Yogi on saatu persoonallisiksi hemmoiksi, joiden kohlailua on kiinnostavaa seurata. 

Kirjasta opittua: Norah Jonesin sukujuuret ovat Intiassa, ja Beatlesit liittyvät hänen isäänsä. 

Mikael Bergstrand: Sumua Darjeelingissä - ja teetä 
2015, Bazar
Dimma över Darjeeling, 2013
suomentanut Sanna Manninen
391 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti