MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

lauantai 21. marraskuuta 2015

Kati Närhi: Saniaislehdon salaisuudet
Tästä alkaa sarjakuvaviikko, sillä lukemistossani on tällä hetkellä järkälemäinen kirja, jonka lukemiseen mennee reiluhko aika ja välissä olen lukenut / luen sarjakuvakirjoja, joita nyt postailen tänne blogiini. 

Kati Närhi on minulle ennestään tuntematon sarjakuvapiirtäjä (ja graafikko), ja olin todellakin iloinen, että tulin löytäneeksi hänen teokset. Saniaislehdon salaisuudet (2010, WSOY) aloittaa trilogian, jossa nuori Agnes-niminen tyttö haistelee salaisuuksia, joita haluaa selvittää. 

Agnesin vanhemmat kuolivat tutkiessaan Pariisin katakombeja. Molemmat olivat innokkaita arkeologeja, joiden kohtaloksi koitui liika uteliaisuus. Agnes on selvästi perinyt ominaisuuden, sillä hän on kiinnostunut työntämään nenänsä vähän jokaiseen paikkaan. Ensimmäinen ja tärkein mysteeri liittyy hänen omiin vanhempiinsa. Isoäitinsä luona asuva orpotyttö haluaisi kovasti selvittää sen, mitä hänen vanhemmilleen tapahtui (kuva alla).
Oikeastaan joka paikassa, missä Agnes onkin, hän keksii jotain tutkittavaa. Agnes käy koulua ja hänellä on työharjoittelu. Agnes joutuu alusvaatekauppaan, jossa hän kuulee ja näkee kaikenlaista. Jotkut salaisuudet Agnes päättää jättää omaa tietoonsa, sillä ehkä tiedoista on jossain vaiheessa hyötyä. Agnes ystävystyy ikäisensä Julian kanssa, jonka kautta pääsee seurapiireihin, ja saa taas paljon kiinnostavia asioita tietoonsa. Ehkä osa näistä tiedoista tulee näkyväksi myöhemmissä teoksissa. 

Tarinankerronta oli kirjassa realismin ohella myös realismin ylittävää: tarinassa oli mukana zombeja (palvelusväkenä Julian kotona), taikaliemien keitto-ohjeita vanhemmilta jääneissä kirjoissa kotona ja liemien kokkailua ja testailua.

Kirjassa on monta erilaista juonta, mutta lopussa palataan Agnesin vanhempiin ja Agnes saa vastauksia kysymyksiinsä. Kati Närhen kädenjälki on niin kiinnostavaa, että jatkan ehdottomasti hänen seuraaviin teoksiinsa. 

Kirjasta ovat kirjoittaneet myös MarikaOksa ja Lumiomena.


Kati Närhi: Saniaislehdon salaisuudet
2010, WSOY
129 sivua

2 kommenttia:

  1. Agnes on aivan huipputyyppi. :) Kiva, että tykkäsit, ja koko sarja kannattaa ehdottomasti lukea. Tulikin aivan semmoinen olo noita kuvia katsellessa, että pitää kaivaa omat Agnekset esiin ja ottaa pieni uusintaluku. :)

    VastaaPoista
  2. Nämä albumit ovat kyllä kerrassaan ihastuttavia, eikä pelkästään hienon kuvituksensa puolesta, tarinat ovat myös erittäin vetäviä ja MarikaOksaa kompaten suosittelen muutkin lukemaan :)

    VastaaPoista