MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Pia Pesonen: Maatuska

Pia Pesosen Maatuska (2015, Teos) -teoksen huomasin kirjaston uutuuksissa, ja päätin lukea kirjan Kirjamessujen innoittamana, sillä tässäkin kirjassa Venäjä/Neuvostoliitto on vahvasti läsnä. 

Kirjan tarina alkaa, kun Irina joutuu tyhjentämään vanhempiensa kuolinpesää Lauttasaaressa. Asunnosta tulvii esiin maatuskoita, joita hänen äitinsä, Tamara, on kerännyt nurkkiin. Tamara on muuttanut Suomeen Neuvostoliitosta, ja naisten kautta lukijalle näytetään, miten uusi elämä on mahdollista rakentaa, ja myös, mitä vanhaan maahan on jäänyt. Irina kärsii unettomuudesta ja elämästään, jossa on työtön ja juoppo mies, vammahtava lapsi, tylsä työ, kuolleet vanhemmat, varsinkin se loikkari, sekä rumat ja likaiset seksimatkat ja väsymys.

Irinan on saavutettava rauha suhteessa äitiinsä, että hän pystyisi elämään omaa elämäänsä. Irinan elämän lisäksi teoksessa päästään sisään Tamaran, Irinan äidin, elämään. Siihen, miten tämä tapaa suomalaisen miehen Leningradissa ja päättää, että mies on hänen mahdollisuutensa. Kun Tamara pääsee shakkiturnaukseen Helsinkiin, ei hän voi jättää tilaisuuttaan käyttämättä. Elämä ei kuitenkaan ole helppoa neuvostonaisen tyttärelle. 

Selvittäessään kuolinpesän asioita Irina törmää siihen oikeaan todellisuuteen, joka on ollut piilossa niin kuin maatuskat ja samovaari äidin asunnossa. 

Kirjaa oli kiinnostava lukea, se eteni koukuttavasti ja loppu oli yllätyksiä täynnä. Tarina näyttää, minkälaisia asioita ihmiset voivatkaan salata lähimmäisiltä ihmisiltään. En ollut kuullut kirjasta aiemmin juuri mitään, joten teos pääsi yllättämään minut positiivisesti. 

Pia Pesonen: Maatuska
2015, Teos
251 sivua


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti