MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

perjantai 29. heinäkuuta 2016

Miikka Pörsti: Kaikkien juhla

Miikka Pörstin Kaikkien juhla (2016, Tammi) on hauska ja repäisevä lastenkirja, joka varmasti (ja toivottavasti) pääsee koulujen lukuvalikoimaan. 
Kirjan päähenkilö on Kettu-Petteri, jonka nimi kuvaa oikein hienosti tätä (anti)sankaria: hän on kettumainen tyyppi, joka tekee koko ajan jäynää ja on niin kuin ei olisi mitään tehnytkään. Hän on huippukekseliäs tyyppi, mitä tulee toisten kiusaamiseen. Huh, kyllä tällainen petteri on aina jokaisen toivomuslistalla.... no ei.  

Kettu-Petteri asuu rivitaloissa, joiden lapset kuuluvat samaan remmiin ja leikkivät aina yhdessä. Rivarin takana on kerrotalot, mutta niiden lasten kanssa ei leikitä, koska ne asuvat kerrostaloissa. Huh, kirja on todellakin tällainen kerronnaltaan! 

Eräänä päivänä rivitaloon muuttaa uusi lapsi, ja hänen perheensä, Muhammad eli Muhis, joka on jotenkin toooosi outo: väriltään, ulkonäöltään, puheeltaan (Muhis puhuu turkulaisittain!) ja hajultaan - tämän viimeisen Kettu-Petteri keksii ihan itse tosin. 

Kettu-Petteri tekee kaikkensa, että Muhis ei pääsisi heidän remmiinsä ja myös koulussa Kettu-Petteri yrittää kaikkensa, että muut huomaisivat, miten outo Muhis on. Kettu-Petteri päättää järjestää "kaikkien juhlan", johon kaikki kutsutaan - paitsi tietysti Muhis. 

Kirja on mahtava, sillä siinä kirjoitetaan suoraan kaikki ne ennakkoluulot, joita noin outoa tyyppiä kohtaan voi olla. Tämä kirja on hyvä pohjustus siihen, mitä kiusaaminen on, ja miten se syntyy. Samoin kirja toimii myös jatkokeskusteluun: miten kiusaaminen estetään. Tykkäsin! Pirteä ja teksti suoraa puhetta. Tämä kirja sopii erityisen hyvin pojille, sillä päähenkilöt ovat poikia ja tarinassa puhutaan pomputteluenkoista ja haaveillaan pärjäämisestä kentillä. 
Kettu-petterit on kettumaisia tyyppejä. Kettu-Petteri on 8-vuotias, ja Tammen sivuilla kirjaa suositellaan iästä 7+. Kirjassa on paljon kuvia, joten ajatukset pysyvät helposti tarinassa niiden avulla - kirja sopii siis juuri alakoulujen alaluokkalaisille. 

Miikka Pörsti: Kaikkien juhla (2016, Tammi)
Kuvitus: Marika Maijala 
142 sivua

Helmet-lukuhaaste kohtaan 18. Lastenkirja

3 kommenttia:

 1. Pidin todella paljon tästä kirjasta! Se on oivaltava, tarjoaa keskustelunaiheita (kuten kirjoititkin), ja päähenkilö on tosiaan mitä pahin kiusaaja, mutta onneksi pihan muu remmi uskaltaa panna tälle kiusaajalle kampoihin. Kuvitus on myös mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kuvitus oli myös varsin mielenkiintoinen, toki Jari Litmasenkin ansiosta!

   Poista
 2. Tämä oli oikein kiva kirja. Kuvitus oli hauskan erilainen ja pirtsakka :)

  VastaaPoista