MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Marie NDiaye: Kolme vahvaa naista



Marie NDiayen Kolme vahvaa naista (2013, Gummerus) kiinnosti minua kirjana heti kun siitä kuulin. 

Kolme vahvaa naista kertoo kolmesta naisesta, nimensä mukaisesti. Kirjailija on syntynyt ja elänyt Pariisissa, Ranskassa. Hänen isänsä on kotoisin Senegalista, mutta isäänsä Maria NDiaye tutustui vasta aikuisiällä. Kirjan naiset ovat niin ikään ranskalaisia, mutta sidoksissa juuriinsa, jotka vievät Afrikkaan, myös kadonneen isän luo. 

Kirjan naiset ovat: ensimmäisen osan Norah, asianajaja; toisen osan Fanta, Ranskaan tuotu opettajatar ja kolmannen osan Khady, Afrikasta pois pyrkivä nainen. 

Pidin eniten ensimmäisen osan Norahista, joka elää asianajajana Pariisissa ja on suhteellisen tyytyväinen elämäänsä, koska on raivannut suurella työllä itselleen uran ja asunnon. Paitsi että sitten alkaa tuntua, että hän on tehnyt hirveän virheen: ottanut miehen ja tämän lapsen elätikseen, eikä rakastetukseen ja uudeksi perheekseen. Norahin isä, joka meni jo kauan aikaa sitten Ranskasta takaisin Afrikkaan, kutsuu yllättäen Norahin luokseen. Norahin veli meni kauan aikaa sitten isänsä pakottamana Afrikkaan kasvamaan, eikä Norah ole nähnyt veljeäänkään pitkään aikaan. Saapuessaan isänsä kotiin Norah joutuu kohtaamaan osan suvustaan ja myös oman elämänsä, sen katastrofaalisen nykytilan ja menneisyyden.

Norah tiesi nyt, ettei Jakobista milloinkaan tulisi asianajajaa tai mitään muutakaan, ettei hän milloinkaan osallistuisi oikeasti yhteisiin kuluihin vaikka saikin silloin tällöin, kuulemma vanhemmiltaan, muutamia satoja euroja, jotka saman tien tuhlasi ostamalla suurieleisesti kallista ruokaa tai tytöille tarpeettomia vaatteita - - 

Toisen osan aikana minulta meni melkoisen kauan, kunnes ymmärsin, että kirjailija ei aiokaan enää palata Norahin elämään ja tarinaan. Tässä osassa kirjailija tuo maailmaan Fantan, mutta Fantan miehen näkökulmasta. Ja minkälainen tämä näkökulma onkaan. Se vie ja johdattelee, kunnes lukijana alan epäillä kertojanääntä. Tämä kertoja ei miellytä minua lainkaan. Kun tarina jatkuu, alan tuntea suurta myötätuntoa Fantaa kohtaan. Naista, joka tuli Ranskaan ja haaveili saavansa koulutustaan vastaavaa työtä opettajana. Todellisuus on kovin toisenlainen ja myöskin todellisuus on jotain muuta kuin mitä sen kuvittelisi olevan. Vai voiko joku lähettää hiirihaukan hyökkäämään kimppuun?

Kolmannessa osassa kerrotaan se perinteisin tarina afrikkalaisesta naisesta, jonka elämä ei mene kovinkaan hyvin. Totta kai se on kirjan surullisin tarina, mutta niin kovin tuttu kirjallisuudesta. 

Kirjan ymmärsin sen nimen perusteella olevan tarina vahvoista naisista, jotka eivät anna elämässään periksi. Ehkä menestyvät ja tuovat uuden kuvan afrikkalaisesta naisesta esiin. En aivan saanut sitä kirjasta, mitä oletin ja ehkä siksi olen hieman ymmälläni kirjan lukemisen jälkeen. Ensimmäinen osa vastasi odotustani, ainakin osin ja ehkä siksi pidinkin tästä osasta. Viimeisessä osassa taas ei ollut enää jäljellä sitä vahvaa naista, jonka halusin löytää kirjasta. Suosittelen silti tätä kirjaa sellaiselle lukijalle, joka haluaa lukea eri maailmojrn törmäämisistä. 

Muita kirjan lukeneita: 
Hanna

Marie NDiaye: Kolme vahvaa naista
2013, Gummerus
Trois femmes puissantes 2009
suomentanut Anna-Maija Viitanen
  

1 kommentti:

  1. Aika samoilla linjoilla ollaan tämänkin kanssa. Minun suosikkini oli myös Norahin tarina vaikka myös tuo viimeinen kertomus kosketti - ketäpä ei.

    Minullakin se vahvuus oli välillä vähän hakusessa, ehkäpä viimeisessä tarinassa se löytyy siitä, kuinka Khady jaksoi aina vain nousta vastoinkäymistensä jälkeen uudelleen yrittämään?

    VastaaPoista