MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

tiistai 14. heinäkuuta 2015

Mamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasi


On mukavaa huomata, että aina kun suuntaan matkalle, alkaa matkan kohdemaasta suorastaan virrata kirjallisuutta Suomeen. Mamen Sánchezin On ilo juoda teetä kanssasi (2015, Bazar) pisti silmääni upean värikkään kantensa ja erikoisen nimensä ansiosta jo muutenkin, ja oli ilo huomata, että kirja pitääkin lukea heti, Mamen Sánchez on espanjalainen kirjailija ja juuri nyt haluan lukea espanjalaisuutta. 

Sánchez on kirjan liepeiden mukaan yksi Espanjan eniten myyvistä kirjailijoista. Madridissa asuva kirjailija sijoittaa kirjansa Madridiin. Lehdissä toimittajan työtä tehnyt nainen sijoittaa tämän teoksen tapahtumat espanjalaiseen kirjallisuuslehteen, jota johdetaan Englannista käsin. Lehdellä menee huonosti, ja se halutaan siksi lakkauttaa. Lehden omistaja laittaa nuoren poikansa hoitamaan asiaa ja poika, Atticus Craftsman lähtee Madridiin. 

Kirja on jännä sekoitus dekkaria, rakkausromaania ja maagista realismia sekä huumoria. Madridiin lähtenyt Atticus katoaa ja hänen isänsä pyytää paikalliselta poliisilta apua. Puoli vuotta kateissa ollut poika täytyy löytää. Jos Delicado-sarja näytti, että espanjalaiset eivät pidä poliiseista, niin tämä kirja antaa vihjeitä, miksi näin on. Atticusta etsimään valjastettu poliisi Manchego ei nimittäin ole aivan älykkäimmästä ja toimeliaimmasta päästä oleva poliisi. Voisi sanoa, että hän on hieman höppänä, ei auta muu kuin huvittuneena seurata, miten hän tointaan hoitaa. 

Lakkausuhan alla olevassa lehdessä on töissä viisi naista, joiden elämää kirjassa seurataan hyppien ja poukkoillen. Kuitenkin niin, että naisten elämistä rakentuu kirjan juoni. Koska teoksessa on naisia ja miehiä, käy niin, että jotkut heistä rakastuvat ja teos muistuttaa paikoin imelääkin imelämpää rakkausromaania. 

Mitä tapahtuu Atticus-raukalle? No, tarinassa on maagisuutta sen verran, että sitä ei aivan kokonaan voi edes selittää.

Ja he rakastelivat viisikymmentä vuotta yhdessä yössä, kipunoivat ja hehkuivat kuin kaksi ikuiseen tuleen syttynyttä soihtua. 

Jos joskus aina moitin kirjoja, ettei siinä tapahdu mitään, niin tässä kirjassa tapahtuu koko ajan: juoni kiitää niin lujaa, että välillä meinaa tipahtaa. Varsinkin, kun juoni ei koko ajan pidä kiinni realismin rajoista. Ylisanoja, suuria tunteita, elämää suurempaa rakkautta ja sitäkin suurempia petoksia on tämä kirja kannesta kanteen täynnä. Huh, melkoinen kirja! 

Mamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasi 
2015, Bazar
La felicidad es un té contigo
suomentanut Satu Ekman 
306 sivua

4 kommenttia:

 1. Kiinnostaa. Espanjalaista kirjallisuutta käännetään muutenkin niin vähän, että sitä iloitsee jokaisesta. Tämän haluan lukea jossain vaiheessa. Kiitos kun toit tämän blogiisi, teos ja tekijä ovat minulle ihan vieraita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti vähän tulee kirjallisuutta Euroopan maista, vaikka Espanjakin on niin iso maa. Pakkohan näistä herkuista on sitten nauttia!

   Poista
 2. Sain juuri luettua ja kirjoitettua blogitekstin tästä ilopilleristä. Hyvän mielenhän tämä toi. Ihana tuo kansi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pääsit nauttimaan kirjasta. Tuo tämä syksyynkin iloa!

   Poista