MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Milan Rúfus: Pienet rukoukset

RUKOUS VANHEMPIEN PUOLESTA 

Herra, joka olet taivaassa, 
anna kaikille lapsille äiti. 

- - 

Lahjoita lapsille isä 
jokaiselle päivälle
ei vain eiliselle.
Ilman isää on karitsa
eksyksissä, ilman paimenta. 

Suojele heitä molempia, 
meillähän on Sinulta kaksi kättä. 
Kaksi pientä kättä Jumala lapsille loi: 
isää varten toisen, 
toisen äidille. Milan Rúfus: Pienet rukoukset (2010, Kampus kustannus 2. painos/ 1. painos 2005)
alkuperäinen teos Modlitbicky
suomentanut Jarmo Vanhanen


Milan Rúfus (s.1928) on slovakialainen runoilija, Nobel-palkintoehdokas, kääntäjä, esseisti ja lastenkirjailija. Rufús on kirjoittanut monen eri vuosikymmenen ajan runoja, vuoden 1990 jälkeen syntyneissä runoissa on vahva kristillinen humanismi mukana, kertoo Anna Kyppö teoksen esipuheessa. 

Pienet rukoukset onkin kirja, jonka runoissa yhdistyvät uskonnolliset säkeet, mm. Isä meidän -rukous, Rúfuksen omiin runosäkeisin.

Kirja on tosi kaunis, sekä kuvitukseltaan (Zuzanna Kyppö) että runojen sisällöiltään. Runojen minä on useimmiten lapsi, joka lausuu rukouksiaan vanhemmilleen, sisaruksilleen, isovanhemmilleen, linnuille, vuodenajoille, sodan kauhuille. Tai lausuu ne Jumalalle, mutta kohdistaa suojeluksen edellä mainituille. 

Runorukoukset, jollaisia ovat nämä runot, joissa pyydetään siunausta eri asioille, ovat väliin hauskoja: Anna lapsille lumi, anna valkeille valkeus. Anna riemulle riemuja, anna meille kaikkea tätä! Välillä runot ovat sekä hauskoja (riimit) että vakavia (aihe), niin kuin tämä vesiruno:Runot ovat myös kaikessa pienuudessansa kantaaottavia: Älä pakota isiä, äitejä, hyvä Isämme taivaassa, pikkuisilleen sanomaan, ettei kotona ole leipää. Runojen keskiössä on läpi kirjan lapset, ja lasten hyvinvointi ja tulevaisuuden turvaaminen. 

On vielä monia, monia asioita, 
joita me lapset emme tiedä. 
Luojan uunissa lämmintä pientä leipäämme
pahojen aikojen varalle paistamme. 

- - 

Jätä meille riemumme, 
naurumme. 
Ja sielu puhdas kuin lumi


Etsin kirjan käsiini alun perin sen takia, että saan Eurooppa-haasteeseen Slovakialle kirjan ja kirjailijan, mutta kun luin runot läpi, olin iloinen, että juuri tämä kirja osui käsiini. Kyllähän näitä runoja pimenevässä marraskuun illassa, isänpäivän loppupuolella lukiessa, herkistyi. 

Runoteoksen liitän siis myös osaksi Eurooppa-haastetta. Voin sanoa, että erilaista kirjallisuutta on tulossa myös muualta Euroopasta! VALOA ja ILOA 
marraskuuhun toivottavat enkelit ikkunastamme. 


2 kommenttia: