MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

lauantai 18. kesäkuuta 2011

Kesän viettelyksiä

Olen ollut hieman pihalla muuton ajan netti- ja blogimaailmasta.
Nyt taas tavarat ja ajatukset asettuvat paikoilleen.
Uusi katto on pään päällä ja vaikka uusi kirjahylly jäikin vielä odottamaan toimittajaansa, niin jotain kirjoja olen kaivellut laukuista esille.
Ja kaupoista.
Juurihan sain niitä entisiä uusiin osoitteisiin.

Suomalaisessa on aina joskus pokkarialeja, niin kuin kolme pokkaria kympillä.
Miten musta tuntuu, että siellä on sama ale
aina
kun minä astun kauppaan?
Myöskin joitain alekirjoja oli tarjolla.
Tässä se, mitä lähti matkaan.

Kun vuosi sitten dekkarit veivät Botswanaan Naisten etsivätoimiston mukana, niin nyt minua erityisesti kiinnostaa Qiu Xiaolongin kirja, jossa seikkailee ylikomisario Chen Cao. Kirjailija, kirja ja komisario ovat aivan uusia tuttavuuksia, ja oli pakko turvautua Wikin apuun, jotta sai jonkinlaista kuvaa kirjailijasta:
Qiu Xiaolong on Yhdysvaltoihin muuttanut ja sinne jäänyt kiinalainen, vuonna 1953 syntynyt kirjailija ja runoilija. Alun perin hän on opiskellut amerikkalaista ja englantilaista kirjallisuutta ja lähtenyt USA:n tutkimaan T.S.Eliotia.
Kirjablogeissa ainakin Norkku on lukenut Qiu Xiaolongia.

Blogeista mulle jäi mieleeni Sirpa Kähkönen, ja ajattelin, että nyt on sopiva aika tutustua myös tähän minulle aiemmin tuntemattomaan kirjailijaan.

Kähkösestä on kirjoittanut pitkästi Kirsi täällä,

Ihan vinkkinä vaan: kirjablogit toimivat aika tavalla alitajuisestikin. 
Aina jonkun kirjailijan nimi jää mieleen pyörimään ja kun kirjailijan kirjaan törmää kaupassa, niin se lähtee mukaan. Sitten, koska mun tämän vuoden matkateema on juuttunut jonnekin Intiaan, niin ajattelin ottaa käyttöön toisen virikkeellisen ja itseäni haastavan suunnan kirjastoreissuihini. Koska välillä tekee mieli lukea jotain muutakin kuin uutuushyllyjä, eikä aina ole oikein selvillä, minkä hyllyn kohdalla olisi sitä parasta antia, niin otan yksinkertaisen järjestelmän käyttöön: aakkoset. Aloitan A:n kohdalta ja valitsen (valitsin) A-sukunimen kohdalta kirjoja. Kirjavan kammarin Karoliina on esitellyt ansiokkaasti oman kirjahyllynsä aakkosia, joten olen vähän muokannut Karoliinan postausideaa omaan käyttööni. 

Parilta kirjastoreissulta on mukaan lähtenyt tällaisia A-alkuisia: 

* Elisabet Aho: Sisar, josta ainakin Amma on jo kirjoittanut omat ajatuksensa. Ja tämä tosiaan on myöskin siitä uutuushyllystä, sen ohi kun ei pääse ;D
* Riikka Ala-Harjan kirjoista en ole aina pitänyt, mutta urhoollisesti olen niitä aina lukenut. Jättiläinen on jäänyt väliin, ja kun kirja näytti niin nopealukuiselta, otin sen mukaan - vaikka puiston laidalle luettavaksi. 
* Pirkko Aitoaho on taas jäänyt mieleen joltain entiseltä kollegalta, ja koska kirja on hieman vanhempaa tuotantoa (2005), niin pääsi mukaan. 
* Ja koska en täysin halua unohtaa matkateemaanikaan, niin mukaan lähti Ama Ata Aidoon kirja Muutoksia - eräs rakkaustarina (alkuperäinen 1991, suomennos 2002), joka tulee niinkin eksoottisesta maasta kuin Ghana. Saanpa värittymään Afrikankin karttaa.
* Rajaa Alsanean Riadin tytöt vaikutti niin modernilta arabimaailman kuvaukselta, että pääsi mukaan myös. 

Näihin toivottavasti palaan myöhemmin. Toivottavasti, sillä pidätän itselläni oikeuden palauttaa kirjan lukemattomana takaisin, jos se ei miellytä....

Tällä hetkellä keskeneräisenä on tämä ihastuttava kirja, jonka ainakin Jenni on jo lukaissut. Itse olen sivulla vähän yli 100, ja ainakin vielä tällä hetkellä olen aivan ihastunut.    

Paljon ennen kaikkia muita Marcel Grobz oli aavistanut, että pian ihmiset haluaisivat käpertyä koteihinsa, koska he pelkäsivät kaikkea ulkopuolista ja vierasta. "Maailmasta on tulossa liian kova, ja ihmiset haluavat vetäytyä omaan kotiinsa ja nähdä ympärillään kodinsisustustarvikkeita, esimerkiksi kynttilöitä, kateliinoja, lautasia, pannunalusia."

Kirjassa tuntuu olevan mietityttäviäkin kohtia...

****
Uudessa asunnossamme on tietysti uusi lukupaikka,
jossa on järkyttävän viettelevä ikkunalauta:
tälle mahtuu varmasti parikymmentä aloitettua ja keskeneräistä kirjaa.


8 kommenttia:

 1. Monta mielenkiintoista kirjaa olet löytänyt.

  Minä olen lukenut noista Riadin tytöt, ja siitä pidin aika paljonkin, vaikka toisaalta olen kuullut, että jotkut ovat pitäneet sitä sekavana ym. Mutta minusta se oli mielenkiintoista ja hauskaakin luettavaa, vähän erilainen "chick lit".

  Totta, että kirjablogeissa esiintyneet nimet jäävät alitajuntaan, ja kirjastoissa ja kirjakaupoissa tulee katsastettua juuri niitä. Sirpa Kähkönen on esimerkiksi sellainen, johon haluaisin tutustua.

  Ihana ikkunalauta! Mahtuu pitkä kirjarivi :)

  VastaaPoista
 2. Samat tuntemukset Suomalaisen alesta! ;) Aina sieltä jotain tarttuu matkaan. Qiu Xialolong on mainio tapa kurkata nykykiinaan, todella kiinnostava kirjailija. Kirjoissa on jonkinlainen rikosjuonikin, mutta paljon enemmän kerrotaan kiinalaisesta ajattelu- ja elämäntavasta ja niiden muutoksista.

  VastaaPoista
 3. Kähkönen on taitava ja suorastaan erinomainen kirjailija. En ole itse hänen kirjoistaan blogannut, koska olen tainnut lukea Kähköstä viimeksi 2008, mutta nyt olisi kyllä aika lukea hänen viimeisimmät teoksensa. Toivottavasti pidät!

  Tuon Krokotiilin keltaiset silmät aion ottaa mukaani juhannuslukemiseksi, kun suuntaamme Savoon. Mukava kuulla, että pidät. Odotankin hyvää lukukokemusta. :)

  VastaaPoista
 4. Jonna: niin, vähän kaipailen jo uusia tuulahduksia noista arabimaista, kun en jaksa niitä kurjiakaan tarinoita aina lukea. Mä veikkaan, että ikkunalauta joutuu / pääsee pian hyötykäyttöön.

  Kirsi H: kiva tietää jo etukäteen, että kiinalaisuudesta kerrotaan noissa dekkareissa. Siitä oikeastaan tykkäänkin dekkareissa, että niissä kirjoitetaan kaikesta muustakin kuin niistä rikoksista. Miksi oikeastaan ne kirjat pitää sulloa dekkareiksi?

  Katja: Kähkönen varmaan lähtee mukaan kesällä ulos, pokkarit on niin kevyt (sala)kuljettaa ulkoiluihin mukaan. Krokotiili-kirja on kyllä iskenyt muhun aivan täysin =)

  VastaaPoista
 5. Qiu Xiaolong on yksi lempikirjailijoistani. Muutama vuosi sitten minua onnisti ja pääsin tapaamaan häntä Suzhoussa Kiinassa erääseen pieneen kirjakahvilaan. Ja tietenkin sain omistuskirjoitukset kaikkiin omistamiini kirjoihin ;).

  VastaaPoista
 6. S: oih, Qiu Xiaolong nousee tbr-listallani kärkipäähän. Ja miten hienoa tavata pitämänsä kirjailija itse!

  VastaaPoista
 7. Se on muuten niin totta, että kirjablogit toimivat jollain alitajunnan tasollakin ;) Sen huomaa erityisen selvästi kirjastossa hyllyjen edessä seistessään.

  Minulla jäi Riadin tytöt jopa kesken, jos nyt oikein muistan. Jotenkin se tuntui niin sekavalta ja toisaalta odotukset eivät muutenkaan tuntuneet täyttyvän.

  Minullakin on odottamassa tuo Krokotiilin keltaiset silmät kirjapinossa ja odotan innolla sen lukemista. Kiva kuulla, että se vaikuttaa hyvältä!

  Oi joi tuota ikkunalautaa, se tosiaan suorastaan huutaa kirjoja päälleen!

  VastaaPoista
 8. Voi harmi, jos Riadit eivät toimi. Mutta kokeilen kuitenkin ;D

  Krokotiili on vienyt kyllä ihan mieleni ja sydämeni. Toivottavasti loppukin on yhtä hyvä =O

  VastaaPoista