MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

lauantai 1. lokakuuta 2011

Austin Wright: Tony & Susan


Austin Wrightin (1922 - 2003) teos Tony & Susan (2011, Avain; Tony & Susan, alkuperäinen teos julkaistu 1. kerran 1993, suomentanut Mari Janatuinen) on kirjoittajansa kuoleman jälkeen päässyt uusintakierrokselle kustantajilla.

Teoksessa Susan, keski-ikäinen kirjallisuutta rakastava eronnut nainen saa ex-mieheltään, Edwardilta, luettavakseen miehen kirjoittaman romaanin käsikirjoituksen. Teoksessa seurataan Susanin lukemista ja teokseen myös sisältyy Edwardin teos Yön eläimet.

Yön eläimet kertoo Tonysta, joka joutuu karmaiseviin tapahtumiin matkalla kesämökilleen Maineen. Tony vaimoineen ja tyttärineen tekee päätöksen ajaa halki yön, jotta pääsisi perille. Sitä päätöstä seuraa onneton tapahtumakulku. Yön eläimet kertoo paitsi yön tunneista myös rikoksen selvittelystä ja siitä, mihin rikoksen ja vääryyden uhri on oikeutettu.

Susan lukee käsikirjoitusnippua ja miettii lukiessaan, mitä Edward on mahtanut ottaa heidän elämästään mukaan kirjaansa. Välillä Susan miettii, miten hänen ja hänen exänsä, Edwardin, avioliitto päättyikään eroon. Samalla Susan miettii myös sitä, mitä Edward haluaa teoksellaan kertoa Susanille: onko Susan niin kuin Tony, vai onko Edward niin kuin Tony? Vai haluaako Edward vain osoittaa, että on voittaja saadessaan heidän avioliiton alkuvuosista asti haaveilemansa kirjan vihdoin kirjoitettua.

**

Tästä kirjasta on vaikea sanoa oikein mitään, ettei pilaisi lukunautintoa kirjan lukemista suunnittelevalta. Teos on kuin rikosromaani, mutta samalla myös kirjaa lukee Susanin kanssa. Sanoisin, että kiinostavan erilainen kirja, ja minua jotenkin kiehtoo tämän teoksen kerrontatyyli. Välillä se oli raskaslukuinen, mutta välillä palattiin pidemmäksi aikaa Susanin arkeen ja muistoihin, ja silloin kirja taas kulki jouhevasti eteenpäin. Mukavalukuinen kirja, vaikka ei mukava kirja sisällöltään. Olen iloinen, että tämä teos on päässyt uusintakierrokseen ja harmissani siitä, että kirjalija on jo kuollut.


3 kommenttia:

  1. Tämä vaikuttaa ennen kaikkea mielenkiintoiselta, kiitos siis kirjavinkistä, Mari! :)

    VastaaPoista
  2. Minullakin tämä olisi odottamassa lukupinossa, mutta aina joku muu on kiilannut edelle, kuten tosin käy monelle muullekin lukupinon kirjalle ;) Mukava kuulla, että luvassa hyvä lukukokemus tämän myötä, sillä tässä kuussa aion vihdoin lukea!

    VastaaPoista
  3. Ei tämä mikään huippuelämys ollut, mutta kiinnostava (erittäin!).

    VastaaPoista