MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

lauantai 3. elokuuta 2013

Niina With: Taisit narrata, Stella


Listailin syksyn uutuuksia aiemmin ja Myllylahden kustantamosta mukaan listalle pääsi Niina Within Taisit narrata, Stella -teos, jota mainostettiin chick litinä kustantamon sivuilla.
 
Sitäpä tämä 200-sivuisen kirja onkin: tiukkaa chick litiä sen perimmäisessä merkityksessään. Kaikkein eniten kirja muistuttaa Bridget Jonesin päiväkirjaa, sillä kirjan sankaritar Stella on kuin Bridgetin suomalainen sisar. Samalla tavalla kuin Bridget tekee kutsuilleen soppaa, joka muuttuu yllättäen siniseksi, Stella ojentaa kätensä vaalivalvojalle (ja vasta hetken päästä tajuaa, että äänestyslappua valvoja kaipaa) ja valehtelee pomolleen osaavansa espanjaa. Ja tietysti joutuu tulkkaamaan espanjalaisten liikevieraiden keskustelua.
 
Kirjan alussa jouduin hetken kärsimään myötähäpeää, kun luulin, että kirjassa on tekohauskoja kömmähdyksiä, joissa Stella loistaa (edellä mainittu vaalikömmähdys oli yksi tällainen huumorinosoitus, joka ei aivan uponnut minuun), mutta kirjan ja kirjailijan onneksi täytyy sanoa, että kirjassa oli myös sellaisia humoristista hölmöilyä, joka aivan oikeasti ja aidosti nauratti minua.
 
Stella on himpun verran alle kolmekymppinen sinkkutyttö, joka asuu Helsingin Hermannissa ja kohtaa naapurimiehen laskeutuessaan kutosen ratikasta Hämeentielle. Naapurin Markus on juuri oikealla kohdalla napatakseen Stellan kirjaimellisesti syliinsä. Lentokapteeni kiidättää Stellaa Nuuksion metsistä aina Dubaihin asti. Varsin kiva mies, mutta Stella on kuitenkin ihastunut netissä tapaamaansa mieheen.
 
Stella on työssä assistenttina eräässä toimistossa, jonka pomo, Petri, olisi aikamoinen saalis, miettii kirjan sankaritar. Töissä Stellalle sattuu ja tapahtuu kaikenlaista - hän esimerkiksi joutuu Dubaihin tanssimaan eteläkorealaista tanssia pelastaakseen firman.
 
Oikeastaan koko kirja rakentuu Stellan kömmähdysten ja sekoilujen varaan. Osa toilailuista on todellakin vähän väkisin väännetyn oloisia, mutta suurin osa on oikeasti hauskoja (naureskelin kirjaa lukiessani ääneen junassa, koko vaunullisen kuullen). Stellalla kun sattuu olemaan vilkas mielikuvitus, ja esimerkiksi Markuksen seura saa Stellan laukomaan kaikkia suoranaisia valheita, kuten että hän on orpo ja aika ajoin parantaa maailmaa intialaisessa orpokodissa. Tai puhelleessaan nettirakkautensa kanssa puhelimessa Stella saattaa ollakin aivan jotain muuta, mitä on tai ajatteli olevansa.
 
- Mielenkiintoinen tuo sinun murteesi. Muistaakseni kerroit olevasi jostain Espoosta, mutta onko sun vanhemmat jostain tuolta idempää?
- Mitä lie karjalan evakoita, tietävätkö tuota itekkään, Stella vastasi naurahtaen. - Siis alakujaan ja siis isovanhemmat, ei tietenkään vanhemmat, ne on sodan jälkeen syntyneitä ja tuskinpa evakoita Espooseen niin paljon aikanaan tuli, hän sekoili puheissaan. - Mutta kerrohan sie itestäsi nyt jottain uutta - - 
 
Kirjassa on lopultakin kyse siitä, kenet ja milloin Stella nappaa prinssikseen, eli poikaystäväkseen. Ehdokkaita on välillä kolme, välillä kaksi - ja kun muissa ehdokkaissa on jotain perimmäisen kamalaa vikaa, valikoituu kirjan lopulta se yksi, joka on oikea.
 
Stellalla on tietenkin bestis, jonka myötä kirjassa tulee esiin myös perheen perustaminen ja lasten saaminen, niin kuin kunnon chick litissä ainakin. Manolot vilahtavat jollei aivan jalassa, niin ainakin muistilistalla. Stella käy syömässä ulkona, mutta nauttii aika ajoin teetä ihan vain omassa kodissaan.
 
Kaiken kaikkiaan kirja on pesunkestävä chick lit -teos. Tämä hauskutti aidostikin, mutta voin arvioida, että jos ei pidä tämän lajin kirjoista, niin moni kohta saattaa myös ärsyttää.
 
Tykkäsin, ja kirjaa suosittelen kaikille, jotka pitävät chick lit -teoksista: tässä on hyvä ja hauska sellainen. Kirja on selkeä rakenteeltaan, sisältää hieman övereiksi meneviä seikkailuja, ja unelmia löytää se oikea.
 
Niina With on kirjailijana minulle uusi tuttavuus, mutta hän on kirjoittanut mm. lastenkirjoja ja matkakirjoja, joista jälkimmäiset pitikin heti laittaa kirjaston varaukseen.
 
Niina With: Taisit narrata, Stella
2013, Myllylahti
198 sivua  

8 kommenttia:

 1. Minä ajattelin rohkaistua ja aloittaa chick lit -tutustumiseni tästä :D Ans kattoo kuinka käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kiva! Tämä ainakin edustaa juuri genreään =)

   Poista
 2. Within lorukirjat ovat hauskoja. Ja aidosti hyvää kotimaista chick litiä etsiessäni (en ole vielä löytänyt - paitsi Hilja Valtosen ;)) aion lukea tämänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aidosti hyviä ovat nämä (siis miusta):

   Virve Sammalkorpi: Sinkkuleikki
   Jaana Taponen: Stockan herkku & Väärä varustus
   ja
   Hilja Valtosen melkein kaikki.

   Pitää tsekata Within lorutkin, mutta eka ne matkat!

   Poista
 3. Kuulostaa juuri sopivan hyväntuuliselta minulle. Nimi tosin on jotenkin todella vanhanaikainen. Luulin, että olet löytänyt jonkun ehkä 30-luvun tyttökirjan ja ällistyin modernia kantta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, voihan tuon nimen noinkin ajatella =) Vaikka aika hyvin se oikeastaan kuvaa myös kirjan sisältöä.

   Hyväntuulinen kirja oli, ja jos siis tykkää niistä kömmähdyksistä, niin tää on hauska...

   Poista
 4. Olipa kiva lukea arvostelusi, kiitos! Toivottavasti viihdyt myös matkakirjojeni parissa :) Mukavaa nojatuolimatkaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tätä oli tosiaan ilo lukea.

   Ja niin, seuraavaksi haaveilemaan Aasian-matkasta =)

   Poista