MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

maanantai 16. heinäkuuta 2012

Yoyo van Gemerde: Sushi & Chardonnay

Yoyo van Gemerden Sushi & Chardonnay (2005, Helmi  Kustannus, alkuperäinen hollanninkielinen teos 2002 Sushi & Chardonnay, suomennos Titia Schuurman) kuuluu sarjaan sadekesä chicklitin seurassa. Kirjailija Yoyo van Gemerde on syntynyt vuonna 1961, asuu Amsterdamissa Hollannissa ja on vapaa toimittaja kotimaassaan. Sushi & Chardonnay on kirjailijan esikoisteos, myöhemmin kirjailija on julkaissut ainakin sellaiset teokset kuin Zoet ja Lust en lollypops.

Teos on aluksi oikein perinteistä chicklitiä: päähenkilönä on Nicki, hitusen vajaa 3-kymppinen amsterdamilainen nainen, jonka työura alkaa nousta sattumalta vastaanottovirkailijasta lehden horoskooppipalstan kirjoittajaksi. Hän kohtaa tyttöystäviensä kanssa kaupungilla ja myös työssään miehiä, mm. Paulin, basistin bändistä, jota luotsaa työssään ja naapurissa asuvan Robin. Miehet eivät ole täydellisiä, jos epätäydellisyyteen katsoo kuuluvan sellaisen asian kuin toisen tyttöystävän olemassaolon. Samaan tapaan kuin Taposen Stockan herkku -teoksessa tässäkin on monenlaisia tapahtumia, jotka yllättivät näennäisen kevyessä chicklit-tyylissä: Nickin ystävä Peet sairastuu vakavasti. Mutta siinä missä tällainen sairaus aiheuttaisi monessa vakavammassa kirjassa mietintää elämästä ja kuolemasta, tässä se on vain yksi sivujuoni sen tärkeämmän, elämän miehen ja työuran metsästyksessä. Myös toinen ystävä, Sonna, kokee elämässä suuria asioita: pettäjämiehensä kiinnijäämisen, raskauden toisen petturin kanssa. Sushi & Chardonnay oli siis kovasti samantapainen kuin Taposen teos juuri yllättävine ja vauhdikkaine juonenkäänteineen ja traagisinekin (vakava sairaus, petturuus) asioineen.

Kielellisesti teos ei ole mitenkään erinomaisen viihdyttävä, eikä juonikaan ole kovin lennokas sen suurista käänteistä huolimatta. En olisi varmasti saanut kirjaa loppuun, ellen olisi lukenut sitä vain sen takia, että saisin Eurooppa-haasteeseen Hollannin kohdalle kirjan tästä.

Näyte Sonnan mieskriiseistä:  

"Hulluko olet. Et kai kuvittele että haluaisin enää koskaan olla tekemisissä sen mulkun kanssa. Wim asuu jossain murjussa Almeressa blondinsa luona ja on onneton. Hän rukoili jo polvillaan minua takaisin. Mutta sen hän saa unohtaa. Ei, tytöt, minä olen rakastunut koko maailman kivoimpaan, komeimpaan kundiin."  

Arvioni:  + +.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti