MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

tiistai 10. kesäkuuta 2014

Kerstin Ekman: Huijareiden paraati


Kerstin Ekmanin Huijareiden paraati (2014, Tammi) on keltaisen kesäni ensimmäinen teos. Keltainen kesä on Opuscolo-blogissa käyntiin lähtenyt lukuhaaste, jossa luetaan Tammen 60 vuotta täyttävän keltainen kirjasto -sarjan teoksia kesän loppuun saakka. Keltainen kirjasto on minulle mieleinen kirjasarja, olen sitä aika ajoin lukenut ja blogiini kirjoittamat kirjasarjan teokset löytyvät tästä linkistä. Opuscolon lukuhaaste taas löytyy täältä

Kuva: Keltainen kesä, kuvan ottanut Valkoinen kirahvi, Opuscolo



Kerstin Ekman on minulle kauan odotettu kirjailija, sillä hänen Sudentalja-trilogia on odottanut kirjahyllyssäni aivan liian kauan lukemista. Ehkä pääsen myös kirjasarjan kimppuun, kunhan kesä etenee. Huijareiden paraati tarttui kuitenkin ensin lukuhaaviini, sen ilmestyttyä tänä keväänä suomennoksena Tammelta. 

Kirja kertoo kuinka kaksi naista huijaa kirjoittamalla. On Babba Andersson, joka kirjoittaa, mutta ei millään tavalla mahtuisi lööppien maailmaan, sillä hän ei ole tyylikäs, vaan ruma ja lihava. Julkisuuteen astuu Lillemor Troj, joka taitaa julkisen elämän: hän on median suosikki ja tietenkin kaunis ja edustava. Nämä kaksi naista lyöttäytyvät yhteen ja menestyvät Ruotsin kirjallisessa maailmassa. Naiset kirjoittavat trilogian, Lillemorista tulee Ruotsin akatemian jäsen ja naisten tappelujen takia kirjoitustauko venyy mahdottomaksi. Nämä kaikki yhdistävät kirjan naiset sen kirjoittajaan Kerstin Ekmaniin. Niinpä lukija välttämättä miettii, minkälainen kirjailija Ekman mahtaa olla: kumpi naisista on hän - vai ehkä molemmat?



- - Onko tämä muka valhetta? 
No mutta onhan se. 
Tuskinpa. Me kaksi tarvitsemme toisiamme, muuten niitä kirjoja ei olisi. Se ei merkitse, että me eläisimme valheessa. 
Mutta sitähän me teemme!
Se, että jokin on piilossa katseilta, ei merkitse että se on epätotta tai valheellista, minä sanoin. Miksi se, mitä sinä sanot valheeksi, muuttuisi totuudeksi jos tulisi julki? 

Kumpi sitten on ollut rankempaa: luomistyö vai julkisuudessa pyöriminen? Sitä voi arvioida kirjan lopun sivuilta: 

Julkisuus on paljon suurempi kuin osaa uskoa, kun on kotiutunut sinne ja liikkunut siellä pitkään edustavasti pukeutuneena ja yleisesti arvossa pidettynä. Julkisuudessa on jäätävän kylmiä nurkkauksia, joissa lymyilevät hylätyt, ne kaikki jotka ovat lähes unohdettuja mutta ikiajoiksi merkittyjä

Vuonna 1933 syntyneen Ekmanin teos tuntuu teokselta, joka on hänen kirjailijan-uransa jäähyväisteos ja joka on omalla tavallaan omaelämäkerrallinen. Kirjassa mainitaan Ekmaniin liittyviä asioita ja hänen teoksiaan, kiinnostukseni Sudentalja-trilogiaan nousi entisestään, ja todellakin aion tänä kesänä sarjaan sukeltaa. 

Kirjasta on kirjoittanut pitkästi HS

Kerstin Ekman: Huijareiden paraati
2014, Tammi
Grand final i skojarbranschen 2011
suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen
474 sivua





1 kommentti:

  1. Palaan tähän kirjaan vielä - kirja odottelee Keltaisen kesän hetkeä vielä hyllyssäni. Hauskaa, että sinähän olet Ekman-asiantuntija. Minä en ole lukenut kirjailijalta aikaisemmin mitään. Nyt onkin odotukset korkealla, kun kirjakaupan myyjä oli tästä kirjasta aivan tohkeissaan :) Palaan vielä tarkempaan lukuun, kun olen kirjan lukenut itse.

    VastaaPoista