MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

torstai 26. kesäkuuta 2014

Marco Malvaldi: Viiden korttipeli - Bar Lumen murhat

Koska fudiksen MM-kisojen lohkopelit alkavat jo loppua, tuli ahdistus ja kiire "Kirjallisuutta fudis-maista" -haasteen loppuun lukemiseen. Ja kiireen ja paniikin myötä lähdin etsimään ohuempia ja nopealukuisempia kirjoja kuin alun perin minulla oli suunnitelmissa lukea. Marco Malvaldin Viiden korttipeli (2014, Tammi) tuli siis vastaan aivan sopivalla hetkellä. Reilu 200-sivuinen, reilulla fontilla ja rivivälillä painettu kirja tuli luetuksi yhdessä illassa. Tarina oli leppoisa, vaikka kirjan alussa olikin dekkari-genrelle ominainen nuoren naisen murha ja tarina jatkuu murhan selvittelyllä. Leppoisan tästä teoksesta tekee se, että pieneen ja hiljaiseen italaiseen kylään sijoittuvaa murhatapausta tutkitaan kylän baarista käsin. Baarin omistaja Massimo ensinnäkin löytää naisen ruumiin ja toisekseen jää miettimään, että kuka mahtoi olla murhaaja. Hän selvittelee murhaa yhdessä eläkeläismiesten kanssa, jotka istuvat päiviään baarissa. Kylän poliisikin on kiitollinen Massimolle, ja ottaa mieluusti vastaan vihjeitä ja näkemyksiä Massimolta. Murhaaja selviää, mutta selvittelyyn vaaditaan monimutkaisempaa kuviota kuin miltä alkuun näytti, joten Massimon aivot pääsevät tiukkaan työhön, kun hän miettii, miten asiat liittyvät yhteen. 

Malvaldin dekkarista tuli mieleen Madame Ramotswen ja Vish Purin -tyyliset uudenlaiset dekkarit, joissa harrastelijaetsivä saa selville kaikenlaista juttelemalla small talkin -kaltaisia asioita lähiyhteisöön kuuluvien ihmisten kanssa. Wikipedia kertoo, että Baari Lumen tarinoita on neljä, näissä kaikissa on samat henkilöt (Massimo ja vanhat miehet) ratkomassa rikoksia, suomennettuna teoksista on tämä ensimmäinen. 

Viihdyin kirjan parissa, koska se ei vaatinut paljon, mutta antoi iloisen mielen (jos näin voi sanoa, kun tarinassa kuitenkin murhataan). Syvällisempää tarinaa kaipaavan ohjaisin toisenlaisen kirjan pariin. 

Kirjaa on luettu myös muissa kirjablogeissa, mm.
Anna minun lukea enemmän, josta linkkejä muihin blogeihin. 

Marco Malvaldi: Viiden korttipeli - Bar Lumen murhat
2014, Tammi
La briscola in cinque (2007)
suomentanut Inkeri Koskinen
229 sivua

Kirjallisuutta fudis-maista -haaste: Italia 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti