MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

tiistai 16. kesäkuuta 2015

Lasten kanssa Helsingissä


Lasten kanssa Helsingissä - 100 parasta menovinkkiä pääkaupunkiseudulla (2012, Minerva) -teos sattui silmiini kirjaston nostohyllyltä. Meillä on tapana lasten kanssa kesäloman alussa listata sellaiset suosikkikohteet, joissa kesällä kukin haluaa käydä. Lista näyttää joka kesä kutakuinkin samanlaiselta, mutta tuo mieleen kaikki kivat kesäkohteet ja kesän lopulla voi katsoa, olisiko vielä jotain, mitä ei olla tehty tänä kesänä. 


Ykköskohteita meillä on joka vuosi nämä samat: 

* Linnanmäki
* Suomenlinna
* Stadika Samat kohteet löytyvät myös tästä kirjasta ja 97 muuta paikkaa. Kirja sopii erityisen hyvin lukijalle, joka ei etukäteen ole perehtynyt Helsingin (ja pääkaupunkiseudun) mahdollisuuksiin. Siis niihin 97 muuhun paikkaan edellisten lisäksi. Koska joka päivä ei voi mennä lasten suosikkipaikkaan Lintsille, niin kirja esittelee sisä- ja ulkopuutarhoja ja luontokohteita. Espoolaisnäkökulmasta nostan esiin Villa Elfvikin, jossa on tilaa riehua ja juosta luonnossa ja sateen sattuessa käydä luontotalossa testaamassa luontotietojaan ja tutkimassa luontoa sisätiloissa. Ulkona on rantareitti, jonka varrella voi tutustua erilaisiin puihin tai bongata lintuja lintutornista. Paikalle pääsee näppärästi kehä I:ltä. 

Toinen lähellä oleva luontopaikka Espoon ja Helsingin rajalta on tietenkin Seurasaari, joka on kesälistallamme uutena ehdokkaana, koska olen viimeksi käynyt siellä vuonna 2005 ja kyllähän nyt kerran kymmenessä vuodessa voi retkeillä ulkomuseossa. 

Kirjassa mainittu ulkomuseo Glims on muuten myös kiva kohde, tosin ei kovinkaan iso paikka. Talomuseossa voi tutustua vanhan ajan elämiseen. 


Pääkaupunkiseudun rannoista/ saarista ollaan ehdottoman eniten tykästytty Suomenlinnaan, mutta hyvänä kakkosena tulee Pihlajasaari, johon on mukavan lyhyt venematka ja jossa on hyvä ranta (useampikin) ja ainakin viimeksi taidettiin syödä oikein maistuvia lettuja. 

(Vuosaaren rannalla)


Espoon rannoista tutuin on Haukilahden uimaranta, jonka ehdoton plussa on Caf'é Mellsten, josta saa ruokaa ja juomaa ja tietenkin jäätelöä! Toinen suosikkipaikka on toisella puolella Espoota oleva Oittaan uimaranta Bodom-järven rannalla (, jossa myös Angry Birds -puisto) ja Pohjois-Espoossa sijaitseva Luukki, jossa on viheraluetta enemmän kuin missään muualla ja myös grillausmahdollisuus (puut valmiina grillipaikalla). 

Vesipuisto Serena, niin ikään pohjoisessa Espoossa, nousi viime kesän hitiksi lapsille. Helsingin uimastadion on myös ehdoton suosikki, mutta lastenallas alkaa olla lapsille jo hitusen liian matala tänä kesänä, pelkään. Kotieläintiloja kirjassa mainitaan Falkulla ja Haltiala, joissa on pienten lasten kanssa kivempi käydä kuin Korkeasaaressa. Viime kesänä käytiin toisen lapsen kanssa pitkästä aikaa Korkeasaaressa, tänä vuonna toinenkin haluaa sinne. Parasta Korkeasaaressa on ehkä kuitenkin venematka ja omat eväät. Viime kesänä 7-vuotias halusi ehdottomasti mennä Lasten liikennekaupunkiin, jossa joutuikin ennen ajelua autoilla teoriatunnille. Olisi muuten hienoa, jos Suomeen saataisiin puisto, jossa isommat ihmiset (ja aikuiset) voisivat ajella isomilla polkuautoilla - näitä ollaan testattu matkoilla, ja on ollut lapsista hirveän kivaa, kun vanhempi joutuu polkijaksi.


Sadepäiviksi bongasin kirjasta Luonnontieteellisen museon, koska se on niin iso ja siksi erityisen pitkään viihdyttävä.


Toinen mukava paikka espoolaissilmin katsottuna on WeeGee, jossa tosin ollaan käyty vain Espoo-päivänä ja ainakin silloin museossa oli hurjan paljon puuhaa lapsille. 


Kirjasta tietysti myös puuttuu paljon. Lisään tähän Espoon Leppävaaran Angry Birds -puiston, jossa lapsi viihtyy takuuvarmasti ja samoin Leppävaaran urheilupuistossa sijaitsevan ja avatun seikkailupuiston. 


 Yllä: Nuuksiossa pääsee isommallekin retkelle,
alla: leikkipuistot ovat mahtavia paikkoja, kuvassa Tapiolan asukaspuisto.

(Tapiolan jääpuisto)
Kirjassa on myös talvisia paikkoja ja aktiviteetteja, mutta näin kesällä (kesän kynnyksellä, milloin kesä alkaa?) haaveillaan aurinkoisista päivistä pitkin pääkaupunkiseudun paikkoja. Ehkä parasta on se, että aurinko paistaa ja voi mennä jäätelöille tuomiokirkon portaille. Sitä aurinkoista päivää odotellessa....


Lasten kanssa Helsingissä - 100 parasta menovinkkiä pääkaupunkiseudulla
Anna Zagoras-Uotinen
2012, Minerva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti