MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Sara Razai: Olen etsinyt sinuaSara Razain Olen etsinyt sinua (2012, Teos & Schiltds & Söderströms) tuli vastaani kirjaston bestseller-hyllyssä. Olen huomioinut kirjan jostain kiinnostavien kirjojen listaan ja halusin sen lukea jo aiemmin. 

Razain teos on hieno kirja, joka pakenee määritelmiä. Se on suomenruotsalaista kirjallisuutta, rakkauskirjallisuutta, nuorten aikuisten kirjallisuutta. Tai teoksen voi nähdä myös maahanmuuttajakirjallisuutena, ainakin Teos mainostaa kirjaa sivuillaan lähtökohtana WTC-iskut ja Turun Baillando-baari, jossa kohtaavat sotaa paenneet ja ne, joiden mielestä sotaa paenneet näkevät maailman juuri oikealla tavalla. 

Razain teoksessa tärkeänä eivät ole kuitenkaan kulttuurit, jotka kohtaavat, vaan ihmiset, jotka kohtaavat. Kirjan päähenkilö, Annika Anderson on 26-vuotias ekonomi, joka on lukioiässään tehnyt 10-vuotissuunnitelman elämästään. Opinnot on suoritettu nopeasti, mies pitäisi löytyä ja vakituinen työ samassa putkessa. Miestä ei tule vastaan, tai tulee mutta vääriä, työ on, mutta on se on pätkätyötä, jonka vakinaistaminen siintää sitten joskus -ajassa. 

Annika on hieman kyllästynyt elämässään ja hän lähtee turkulaisesta Dynamosta uusille apajille: kaupungissa on Bailando-baari, jossa käyvät maahanmuuttajat ja jotkut muut: maailmanparantajat tai itseään etsivät ikuiset opiskelijat: "kalja maksaa kaksi ja viisikymmentä ja sitten on koko maailma neljän seinän sisällä. Tämän lähemmäksi Madventuresia ei pääse jos on ihan rahaton."

Annika tutustuu baarissa siihen mieheen, joka istuu aina yksin ja jonka nimeäkään kukaan ei tiedä. Mies on oikeastaan vasta poika, 19-vuotias Samim, pakolainen Tabestanista, jostain Pakistanin ja Afganistanin välistä. Annika ja Samim kiinnostuvat toisistaan. Suhteessa on kuitenkin joitain esteitä, niin kuin se, että Samimilla ei ole oikeastaan asuntoa, ja koska Annika on suomenruotsalainen, hänen suomen kielensä on aika huonoa. Samaa voi sanoa myös Samimin suomen kielestä, joka kyllä alkeiskurssilla koko ajan paranee. Yksi ongelma on myös se, että ympäristö ei usko suhteeseen: Samimin ystävät sanovat suoraan, etteivät usko, että Samim lopulta valitsee Annikan, vaan hakee vaimonsa Tabestanista. Annikan ystävät ja suku eivät sano mitään, vaan hiljaa odottavat samaa. Annika joutuu tekemään tiliä itsensä ja suunnitelmiensa kanssa: pitääkö elämässä mennä suoraan niin kuin hän on aina suunnitellut, vai kestääkö elämä pari mutkaa tai sivupolkua?

Nyt minä olin sellainen kuin tapaan olla puhkaistessani ohuen kahdenkeskisen rakastuneisuuden kalvon. 
Epäröivä. 
Pelokas. 
Miltei kuin olisi tehnyt kipeää. 
Me oikaisimme torin mukulakivien yli. Tukevat mustat kenkäni olivat matalakorkoiset mutta liukkaat. Pidin Samimin käsivarresta kiinni ja hän tuki minua. Jos olisimme kaatuneet, olisimme molemmat lyöneet päämme jäisiin kiviin ja jääneet siihen makaamaan

Kun suhde tulee julkiseksi, on siinä tavallaan helpompi olla. Annika antaa myös itselleen luvan mennä tunteittensa mukaan ja mukana. Samimilla on suunnitelmia ja haaveita tulevaisuuteen: hän haluaa tehdä työtä, rikastua, ostaa sen saman, minkä muutkin. Mahdollisuuksia tosin tällä hetkellä ei ole paljon. Se ainoa mahdollisuus saada rahaa on tehdä pizzeriassa ympäripyöreitä päiviä. 

Heittelin varpaitani jotka heittivät yksinäisiä varjoja kattoon. 
Olin yksin. 
Samim ei ollut koskaan kotona. 
Siltä ainakin tuntui. Minun oli puolustettava häntä koko maailmaa vastaan, mutta hän ei ollut koskaan paikalla

Samim haluaa  myös hienon asunnon, jossa on isot matot. Miten tehdä haaveista totta, kun niille ei saa yhtään mahdollisuutta: asunnonnäyttäjät keksivät yksi toisensa jälkeen uusia tekosyitä, miksi asuntoa ei saakaan. 

Kaiken kaikkiaan, kirjassa on ihanan rehellinen maku. Kirjan tyyli on runollinen, paljosta asioista ei puhuta, mutta silti moni tärkeä asia tulee esiin. Monet sellaiset asiat, joita parisuhteessa tulee vastaan. Suhteessa, jossa toinen on jostain toisaalta. Kirja on surullinen ja kaunis. 

"Kaikki muut menee töihin ja voi ostaa mitä  haluaa. Ja niin aion minäkin ostaa. Ostan kaiken mitä haluan. Kaiken mitä sä tahdot."
"Mutta oikeasti, en minä tarvitse hirveästi tavaroita."
"Miksi me oltaisiin huonompia kuin muut?"
Vastaus tuli salamannopeasti. 
Haukkasin suun täydeltä jäätelöä ettei tarvitsisi vastata.

Kirja oli tavattoman kaunista luettavaa, tärkeä kirja, koska siinä tärkein asia olivat ihmiset, eivätkä kulttuurit, jota ei kuitenkaan lakaistu piiloon maton alle. Tapahtumat olivat koskettavia ja jotkut niistä kovin henkilökohtaisestikin koskettavia. Siksi tästä kirjasta on vaikea kirjoittaa yhtään mitään. Suosittelen kuitenkin kaikille. Tämä kirja antoi sanat niille asioille, joista on vaikea puhua ja joista vaietaan.

Tämä laulu alkoi soida päässä kirjaa lukiessani (ei sinällään liity kirjaan, mutta tavallaan kuitenkin). 
Kirjasta muualla: 
Riinan kirjapinot
HS arvio

Sara Razai: Oen etsinyt sinua
2012, Teos & Schildts & Södersröms 
alkuteos: Jag har letat efter dig (2012)
suomentanut Jaana Nikula
169 sivua

Kirjalla osallistun Koen 13 kotimaista kirjailijaa -haasteeseen, 
ja myös maakunta-haasteeseen, kirjassa liikutaan ihanassa Turussa. 
Tarkoituksena olisi lukea kirjallisuutta Suomen eri maakunnista. Valitsin maakunnat siksi, että läänejä on enää vain neljä tai viisi (?) joten haaste olisi ollut silloin liian helppo. Maakuntia Suomessa on ainakin Wikipedian mukaan 19, eli seuraavat:

 • Ahvenanmaa
 • Etelä-Karjala
 • Etelä-Pohjanmaa
 • Etelä-Savo
 • Kainuu
 • Kanta-Häme
 • Keski-Pohjanmaa
 • Keski-Suomi
 • Kymenlaakso
 • Lappi
 • Pirkanmaa
 • Pohjanmaa
 • Pohjois-Karjala
 • Pohjois-Pohjanmaa
 • Pohjois-Savo
 • Päijät-Häme
 • Satakunta
 • Uusimaa: Anu Juvonen: Lähiöoksennus (2013, Minerva)
 • Varsinais-Suomi: Sara Razai: Olen etsinyt sinua (2012, Teos & Schildts & Söderströms)
Tarkoituksena olisi lukea kotimaisia kirjoja, jotka sijoittuvat jollekkin seuraavista maakunnista. Pisteen saat kustakin luetusta kirjasta, kun olet sijoittanut sen oikeaan maakuntaan. Voit itse päättää sijoitatko kirjan kirjailijan asumis-/synnyinkunnan tai -kaupungin vai kirjan tapahtumapaikan mukaan. Eniten pisteitä haalinut lukija palkitaan tasan vuoden päästä itsenäisyyspäivänä! Jos saat luettua yhden kirjan kustakin maakunnasta niin saat loppupisteiden laskussa 10 lisäpistettä!


4 kommenttia:

 1. Rakastan paljaan rehellistä kerrontaa! Tämähän kuulostaa ihan kirjalta, jota olen etsinyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih =)

   Seuraava kirja kantsiikin nimetä "kirja, jonka löysit".

   Rehellinen kirja, itseään tarkkaileva päähenkilö, runollinen kieli. Kyllä tässä on monta asiaa, joista tykätä.

   Poista
 2. En uskaltanut lukea juttuasi kuin silmäillen, koska kirja odottelee hyllyssä ja on lukuvuorossakin melko pian. Sen verran huomasin, että pidit. Odotukset kirjaa kohtaan nousivat sen myötä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla pian siis, mitä sinä pidit kirjasta =) Toivottavasti pidät myös!

   Poista