MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

lauantai 30. maaliskuuta 2013

Ahmad Khalid Tawfiq: Utopia


Ahmad Khalid Tawfiq on egyptiläinen kirjailija ja lääketieteen professori. Hän kirjoittaa scifiä, ja Utopia on nimensä mukaisesti scifmäinen tarina tulevaisuudesta. Tulevaisuus sijoittuu 2020-luvun Egyptiin.

Utopia on osa Egyptiä, joka on muurein suljettu ja vartioitu alue, jossa elävät alueen rikkaat. Ulkopuolella elävät ne ihmiset, jotka ovat köyhiä. Utopian hyvinvoivat ihmiset ovat tylsistyneitä: he syövät, naivat, käyttävät uutta huumetta ja no, tylsistyvät hyvinvoinnissaan. Alueen nuoret ovat keksineet uuden harrastuksen: he lähtevät Toisten joukkoon ja metsästävät Toisia ja tuovat matkamuistona jonkun ruumiinosan mukanaan. 

Toisten eli utopian ulkopuolisten ihmisten elämän arkea on nälkä, sähkön- ja vedenpuute, kaduilla tapellaan, ihmiset ovat likaisia ja sairaita, koska sairaaloita ei ole. Silti köyhät lisääntyvät koko ajan, kun taas Utopiassa lisääntymisaste on lähes nolla. Vahinkojen sattuessa tytöt tekevät abortin, kuten kirjan päähenkilön, tyttöystävä on tehnyt kolme kertaa vähän ajan sisällä. 

Jollain tavalla köyhät ansaitsevat omat olosuhteensa. He ovat meidän esi-isiämme tyhmempiä. He ovat heikkotahtoisia velttoilijoita. Köyhät ovat antaneet varastaa itseltään kaikki nämä vuodet eväänsä väräyttämättä. Siksi he ovat taantuneet eläimiäkin alemmalle tasolle. Mehiläinen sentän pistää, jos siltä yrittää viedä hunajat, ja kana nokkaisee kynnelle, kun siltä yrittää napata munat pesästä. Köyhät vain ovat pysyneet pelokkainen ja suut supussa

Lähi-idän merkitys ja rikkaus katosivat sinä aikana, kun öljyä ei enää tarvittu: keksittiin uusi polttoaine pyroil. Samaan aikaan alueen hallitukset, palvelut, poliisit katosivat; Utopian rikkaat taas pärjäsivät ulkomaisten tiliensä turvin ja yhdysvaltalaisen merijalkaväen suojelun avulla. 

Toisten luokse lähtee metsästysretkelle kirjan päähenkilö ja hänen tyttöystävänsä Germinal. Kaikki ei mene suunnitelmien mukaan, lopulta he tarvitsevat paikallisen pojan apua päästääkseen takaisin Utopiaan. Toisten joukossa tilanne näyttäytyy kaikessa todellisuudessaan:

Muistelin koiraani, joka syö kerralla enemmän kuin viisi täkäläistä päivässä. En ollut valmis luopumaan siitä kaikesta, mutta samaan aikaan minun oli vaikea niellä sitä ajatusta, että tällaista köyhyyttä oli ylipäätään olemassa. Vasta nyt ymmärsin korkeat muurit, merijalkaväen vartijat ja sisäiset lentokentät. Jos luopuisimme niistä, täältä lähtisi liikkeelle vedenpaisumus, joka upottaisi ja tappaisi meidät. En tiedä, miten tähän tilanteeseen oli tultu, mutta pakko sen oli jatkua

Tulevaisuuteen sijoittuva tarina on aina tietysti myös näkemys omasta ajasta. Utopian tulevaisuudenkuvassa voi nähdä nykyisenkin maailman: köyhiä on maailmassa ja rikkaat ovat rakentaneet rajansa, eivät ehkä muurin, mutta lakien muodossa. Utopiassa kirjoitetaankin, miten 2010-luvun sanomalehdissä oli näkyvissä ennusmerkkejä siitä, että tilanne tulisi räjähtämään. Toisaalta Utopiassa myös peilataan Egyptin ja alueen tapahtumia. Tai paremminkin ennustetaan, sillä kirja on alkukielellä kirjoitettu vuonna 2009. 

Tilanne on synkkä kirjan maailmassa, se on väkivaltainen maailma, jossa raiskaamiset ja toisten tappamiset ovat jokapäiväistä elämää. Toiveenpilkahdusta tuo maailmaan Utopian nuorten auttaja, Gabir, hahmossaan. Hän auttaa utopialaisia kotiin, sillä hänen sydämessään elää unelma jostain seksiä suuremmasta. 

Tiedän, että kuolen tänä yönä, joten ole hyvä ja jätä minut rauhaan. 
Anna minun kokea viimeiset elon hetkeni. 
Anna minun yrittää unelmoida.

Ahmad Khalid Tawfiq: Utopia
2013, Like 
alkuperäinen teos arabiaksi Yutubiya 2009
suomentanut Sampsa Peltonen
202 sivua 

Toisaalla kirjasta kirjoitettua: 

 
 
 

 


Kirjalla osallistun myös Kirjoista-blogin Afrikan tähti -haasteeseen.

Tavoitteena on lukea mahdollisimman paljon ja monipuolisesti afrikkalaista ja Afrikasta kertovaa kirjallisuutta. Haasteeseen hyväksytään sekä tieto- että kaunokirjallisuus. Kirjallisuuden tulee joko käsitellä tai sijoittua Afrikkaan tai olla afrikkalaisen kirjailijan tuotantoa. Afrikka jaetaan maantieteellisesti viiteen alueeseen (Itä-Afrikka, Keskinen Afrikka, Pohjois-Afrikka, Etelä-Afrikka, Länsi-Afrikka). Haasteessa kerätään kirjoja näiltä eri alueilta. Afrikan valtiot on lueteltu alueittain alempana.
* * * * * * * *

Kerää jalokiviä - 
Luettujen kirjojen ja valloitettujen alueiden mukaan saadaan mukaan jalokiviä seuraavasti.

Topaasi - 3 kirjaa vähintään kahdelta alueelta
Smaragdi - 5 kirjaa vähintään kolmelta alueelta
Rubiini - 10 kirjaa vähintään neljältä alueelta
Afrikan tähti - 15 kirjaa, kirjoja kaikilta alueilta

Jalokivisarjan lisäksi voit ansaita myös hevosenkengän: 

Hevosenkenkä - Hevosenkenkä on suoritettu, jos luet vähintään kolme kirjaa ja lähdet liikkeelle joko Tangerista (esim. Mohamed Choukri: Paljas leipä tai Tahar ben Jelloun: Tyyntä Tangerissa) tai Kairosta (esim. Robert Irwin: Tuhannen ja yhden yön painajainen; Naquib Mahfouz: Kairo-trilogia: Palatsikatu, Intohimon palatsi, Sokerikuja; Sanna Negus: Pidä hunnustasi kiinni, Fatima!; Alaa al-Aswani: Yacoubian-talon tarinat). Tanger- tai Kairo-kirjan ei välttämättä oikeasti tarvitse olla ensimmäinen hevosenkenkää varten lukemasi kirja. Päätä itse kuinka tiukka haluat tässä olla.

Hevosenkenkä on jalokivisarjasta erillinen merkki, eikä siihen voi lukea hyväksi jalokiviä varten luettuja kirjoja. Koko jalokivisarjan ja hevosenkengän saadakseen on siis luettava 18 kirjaa. Jalokivisarjan ei tarvitse kuitenkaan olla suoritettu ennen hevosenkengän suorittamista, vaan voit halutessasi suorittaa vaikka pelkän hevosenkengän. Vielä esimerkki: topaasin ja smaragdin saat kerättyä lukemalla viisi kirjaa; topaasia ja hevosenkenkää varten pitää lukea yhteensä 6 kirjaa.

Voit jatkaa jalokivijahtia 18 kirjan jälkeenkin ja kerätä topaaseja, smaragdeja, rubiineja ja hevosenkenkiä niin paljon kuin haluat. Afrikan tähtiä voi kuitenkin suorittaa vain yhden.

:* * * * * * * * *

Afrikan tähteä voi pelata koko ensi vuoden, eli haasteaika on 1.1.2013 - 31.12.2013.
Osallistumalla saa tietenkin iloa ja elämyksiä, mutta saatanpa arpoa kaikkien vähintään yhden pelimerkin keränneiden kesken jonkun pienen palkinnon haasteajan päätyttyä.
 
Alueet ja Afrikan valtiot. Tietolähteenä on ollut lähinnä Wikipedia, joten korjauksia mahdollisiin virheisiin kommentteihin, kiitos!


Itä-Afrikka
Burundi
Komorit
Djibouti
Eritrea
Etelä-Sudan
Etiopia
Kenia
Madagaskar
Malawi
Mauritius
Mayotte (Ranska)
Mosambik
Réunion (Ranska)
Ruanda
Seychellit
Somalia
Tansania
Uganda
Sambia

Keskinen Afrikka
Angola
Kamerun
Keski-Afrikan tasavalta
Tsad
Kongon tasavalta
Kongon demokraattinen tasavalta
Päiväntasaajan Guinea
Gabon
São Tomé ja Príncipe

Pohjois-Afrikka
Algeria
Egypti: Ahmad Khalid Tawfiq: Utopia (2013, Like)
Libya
Marokko
Sudan
Tunisia
(Länsi-Sahara)

Etelä-Afrikka
Botswana
Lesotho
Zimbabwe
Namibia
Etelä-Afrikka
Swazimaa

Länsi-Afrikka
Benin
Burkina Faso
Kap Verde
Norsunluurannikko
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Liberia
Mali
Mauritania
Niger
Nigeria
Saint Helena (Britannia)
Senegal
Sierra Leone
Togo

6 kommenttia:

 1. Kuulostaapa hyvältä ja erilaiselta! Dystopiafriikkinä taidan laittaa samantien varauksen kirjastoon :D (oli jo aikakin potkaista Afrikka-haaste omalta osalta käyntiin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa, että onko tämä sitten erilainen, jos dystopioita lukee enemmän. Aika usein taitaa olla uhkakuvana se, että rikkaat ja köyhät elelevät erikseen ja omissa oloissaan.

   Mutta tämä oli todella nopealukuinen ja kaikesta raakuudestaan huolimatta kivasti kirjoitettu!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. =)

   Minusta tämä oli ihan lukemisen arvoinen, ja lukeminen oli nopeaa!

   Poista