Kiinnostuin Leymah Gboween kirjasta Meissä on voimaa, kun näin jossain lehdessä Liken mainoksen kirjasta. Gbowee sai vuonna 2011 Nobelin rauhanpalkinnon väkivallattomasta työstään rauhan hyväksi.
Kirjassaan Gbowee kertoo, miten kasvoi kotimaassaan Liberiassa. Vanhempiensa riitoja lukuun ottamatta elämä oli hyvä, mutta lapsuuden katkaisee liian aikaisin Liberian sisällissota, jonka Charles Taylor kapinallisineen tuo maahan. Gboween perhe lähtee, ainakin osittain, pakoon maasta. Perhe päätyy Ghanaan, kun taas perheen isä jatkaa työssä ja turvassa USA:n suurlähetystössä. Juuri isän työpaikan johdosta perhe on ollut maassa etuoikeutettu. Elämä kuitenkin muuttuu, pakomatkan aikana Leymah rakastuu Danieliin, joka on hulttio, mutta ennen kuin Leymah sen asian tajuaa, hän saa miehen kanssa useammankin lapsen. Mies juoksee muissa naisissa, ja Leymah jää yksin lasten kanssa. Ensimmäinen rohkeuden teko Leymahin elämässä onkin irrottautua hulttiomiehestään.
Seuraa epävarmoja vuosia, mies vaihtuu Tundeen, joka on toisin kuin Daniel, huolehtivainen mies. Tunde kannustaa Leymahia tutkimaan ja lukemaan asioita. Miettimään, miksi Liberia on ajautunut sotaan. Oikeastaan selitys on se, mikä aiemmin lukemassani Utopiassa: kun pieni eliittijoukko sortaa köyhempiään, jälkimmäisten mitta täyttyy jossain vaiheessa. Liberian tapahtumat näyttävät siltä, että kierre on ollut loputon: aluksi Afrikasta vietiin orjia Amerikkaan, kun nämä afroamerikkalaiset pääsivät palaamaan Liberiaan, valta tuli heille. Sorretuista tuli sortajia. Tätä eliittiä vastaa alettiin siis kapinoida, minkä jälkeen valtaa pitävä heimo alkoi alistaa muita. Liberiassa erilaisia heimoja on paljon, joten on helppo saada eri heimot toisiaan vastaan. Liberiassa on myös timantteja, eivätkä luonnonvarat ole Afrikan maissa olleet tie onneen ja rikkauksiin, vaan enemmänkin sotiin ja konflikteihin.
Matkalla naisten rauhantyöntekijäksi Gbowee työskentelee nuorten poikien kanssa: niiden, jotka ovat sodassa tappaneet huumepäissään, ja ovat nyt kaikkien halveksimia.
Leymah Gbowee on perustamassa yhdistystä, jossa Liberian naiset ryhmittyvät. Ensimmäiseksi he kertovat toisilleen kaikesta siitä, mitä sodassa tapahtui: tappamisia, raiskauksia ja muita hirveyksiä. Yhdessä ja Gandhi esikuvanaan Leymah puhuu naiset mielenosoituksiin, joissa he istuvat vaatien rauhaa.
Emme olleet onnistuneet tuomaan rauhaa Liberiaan, mutta ponnistelumme valoivat rohkeutta liberialaisiin. Jumalan kädet kannattelivat hankettamme, ja saatoin nähdä päivittäin, miten oikeassa olimme olleet aloittaessamme ihmisten aktivoinnin ruohonjuuritasolta. - - kun alistetut alkavat ymmärtää, että he voivat saada aikaan muutoksen, sitä roihua ei sammuta mikään.
Kirjassa eikä Liberiassa rauha synny heti, takapakkejakin tulee, mm. kun Liberian toinen sisällissota syttyy hieman myöhemmin. Naisetkaan eivät saa aikaan rauhaa, mutta pienestä asiasta voi tulla iso. Gbowee, joka on suustaan hyvä, otetaan mukaan neuvotteluihin erilaisten järjestöjen kanssa. Kirjassa hän kritisoi sitä, miten ulkopuoliset tulevat Liberiaan rauhanneuvotteluihin: maat, joissa soditaan, eivät ole samanlaisia ja siksi rauhakaan ei voi tulla samoilla keinoin kuin jossain toisaalla. Myös naiset järjestön sisällä ovat välillä toisiaan vastaan, ja katsovat, että Gbowee on tehnyt vain itselleen uraa, eikä ole tarpeeksi lojaali muille.
Sota kuitenkin lopultakin loppuu ja Charles Taylorista tulee ensimmäinen afrikkalainen presidentti, joka on joutunut vastaamaan teoistaan kansainvälisessä tuomioistuimessa Haagissa. Sota tuli länsimaissa otsikoihin, kun Naomi Campbell joutui oikeuteen todistamaan "veritimanteista". Naisten rauhanliike nosti Liberian presidentiksi vuonna 2005 Ellen Johnson Sirleafin, ensimmäisen naisjohtajan Afrikan-mantereella, jonka kanssa Gbowee jakoi nobelin rauhanpalkinnon.
Kirja oli kiinnostavaa luettavaa juurikin sen takia, että kirjassa sodan kauheudet ja naisten kärsimykset eivät ole sen sanoma. Kirjan esipuheessa Leymah Gbowee kirjoittaa:
Sinä aikana, kun Liberiassa sodittiin, juuri kukaan ei kertonut naisten elämän toisesta puolesta. Siitä miten piilotimme aviomiehemme ja poikamme sotilailta, jotka olisivat halunneet värvätä tai surmata heidät. Siitä miten kaiken sekasorron keskellä kävelimme kilometrikaupalla löytääksemme syötävää perheellemme. Miten pidimme elämän käynnissä, jotta rauhan tullen olisi jotain, minkä varaan rakentaa. Miten ammensimme voimaa sisaruudesta ja vaadimme rauhaa kaikkien liberialaisten puolesta.
Heti kirjan alussa tulee selväksi, että afrikkalainen nainen on uhri juurikin muulle maailmalle annetuissa sanomalehtien kuvissa, koska sellainen mielikuva myy. Tässä kirjassa nainen ei ole uhri, vaan toimii omien lastensa ja maansa puolesta.
Leymah Gbowee: Meissä on voimaa - Liberialaisesta kansalaisaktivistista Nobel-voittajaksi
2012 Like
Alkuperäinen teos: Mighty Be Our Powers: How Sisterhood, Prayer, and Sex Changed a Nation at War 2011
suomentanut Kirsi Luoma
306 sivua
Kuvat wikistä.
***********
Tälläkin kirjalla osallistun myös Kirjoista-blogin Afrikan tähti -haasteeseen.
Tavoitteena on lukea mahdollisimman paljon ja monipuolisesti afrikkalaista ja Afrikasta kertovaa kirjallisuutta.
Haasteeseen hyväksytään sekä tieto- että kaunokirjallisuus.
Kirjallisuuden tulee joko käsitellä tai sijoittua Afrikkaan tai olla
afrikkalaisen kirjailijan tuotantoa. Afrikka jaetaan maantieteellisesti
viiteen alueeseen (Itä-Afrikka, Keskinen Afrikka, Pohjois-Afrikka, Etelä-Afrikka, Länsi-Afrikka). Haasteessa kerätään kirjoja näiltä eri alueilta. Afrikan valtiot on lueteltu alueittain alempana.
* * * * * * * *
Luettujen kirjojen ja valloitettujen alueiden mukaan saadaan mukaan jalokiviä seuraavasti.
Topaasi - 3 kirjaa vähintään kahdelta alueelta
Smaragdi - 5 kirjaa vähintään kolmelta alueelta
Rubiini - 10 kirjaa vähintään neljältä alueelta
Afrikan tähti - 15 kirjaa, kirjoja kaikilta alueilta
Jalokivisarjan lisäksi voit ansaita myös hevosenkengän:
Hevosenkenkä - Hevosenkenkä on suoritettu, jos luet vähintään kolme kirjaa ja lähdet liikkeelle joko Tangerista (esim. Mohamed Choukri: Paljas leipä tai Tahar ben Jelloun: Tyyntä Tangerissa) tai Kairosta (esim. Robert Irwin: Tuhannen ja yhden yön painajainen; Naquib Mahfouz: Kairo-trilogia: Palatsikatu, Intohimon palatsi, Sokerikuja; Sanna Negus: Pidä hunnustasi kiinni, Fatima!; Alaa al-Aswani: Yacoubian-talon tarinat). Tanger- tai Kairo-kirjan ei välttämättä oikeasti tarvitse olla ensimmäinen hevosenkenkää varten lukemasi kirja. Päätä itse kuinka tiukka haluat tässä olla.
Hevosenkenkä on jalokivisarjasta erillinen merkki, eikä siihen voi lukea hyväksi jalokiviä varten luettuja kirjoja. Koko jalokivisarjan ja hevosenkengän saadakseen on siis luettava 18 kirjaa. Jalokivisarjan ei tarvitse kuitenkaan olla suoritettu ennen hevosenkengän suorittamista, vaan voit halutessasi suorittaa vaikka pelkän hevosenkengän. Vielä esimerkki: topaasin ja smaragdin saat kerättyä lukemalla viisi kirjaa; topaasia ja hevosenkenkää varten pitää lukea yhteensä 6 kirjaa.
Voit jatkaa jalokivijahtia 18 kirjan jälkeenkin ja kerätä topaaseja, smaragdeja, rubiineja ja hevosenkenkiä niin paljon kuin haluat. Afrikan tähtiä voi kuitenkin suorittaa vain yhden.
:* * * * * * * * *
Afrikan tähteä voi pelata koko ensi vuoden, eli haasteaika on 1.1.2013 - 31.12.2013.
Osallistumalla saa tietenkin iloa ja elämyksiä, mutta saatanpa arpoa kaikkien vähintään yhden pelimerkin keränneiden kesken jonkun pienen palkinnon haasteajan päätyttyä.
Osallistumalla saa tietenkin iloa ja elämyksiä, mutta saatanpa arpoa kaikkien vähintään yhden pelimerkin keränneiden kesken jonkun pienen palkinnon haasteajan päätyttyä.
Alueet ja Afrikan valtiot. Tietolähteenä on ollut lähinnä Wikipedia, joten korjauksia mahdollisiin virheisiin kommentteihin, kiitos!
Itä-Afrikka
Burundi
Komorit
Djibouti
Eritrea
Etelä-Sudan
Itä-Afrikka
Burundi
Komorit
Djibouti
Eritrea
Etelä-Sudan
Etiopia
Kenia
Madagaskar
Malawi
Mauritius
Mayotte (Ranska)
Mosambik
Réunion (Ranska)
Ruanda
Seychellit
Somalia
Tansania
Uganda
Sambia
Keskinen Afrikka
Angola
Kamerun
Keski-Afrikan tasavalta
Kenia
Madagaskar
Malawi
Mauritius
Mayotte (Ranska)
Mosambik
Réunion (Ranska)
Ruanda
Seychellit
Somalia
Tansania
Uganda
Sambia
Keskinen Afrikka
Angola
Kamerun
Keski-Afrikan tasavalta
Tsad
Kongon tasavalta
Kongon demokraattinen tasavalta
Päiväntasaajan Guinea
Gabon
São Tomé ja Príncipe
Pohjois-Afrikka
Algeria
Egypti: Ahmad Khalid Tawfiq: Utopia (2013, Like)
Kongon tasavalta
Kongon demokraattinen tasavalta
Päiväntasaajan Guinea
Gabon
São Tomé ja Príncipe
Pohjois-Afrikka
Algeria
Egypti: Ahmad Khalid Tawfiq: Utopia (2013, Like)
Libya
Marokko
Sudan
Tunisia
(Länsi-Sahara)
Etelä-Afrikka
Botswana
Lesotho
Zimbabwe
Namibia
Etelä-Afrikka
Swazimaa
Länsi-Afrikka
Benin
Burkina Faso
Kap Verde
Norsunluurannikko
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Marokko
Sudan
Tunisia
(Länsi-Sahara)
Etelä-Afrikka
Botswana
Lesotho
Zimbabwe
Namibia
Etelä-Afrikka
Swazimaa
Länsi-Afrikka
Benin
Burkina Faso
Kap Verde
Norsunluurannikko
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Liberia: Leymah Gbowee: Meissä on voimaa
Mali
Mauritania
Niger
Nigeria
Saint Helena (Britannia)
Senegal
Mali
Mauritania
Niger
Nigeria
Saint Helena (Britannia)
Senegal
Sierra Leone
Togo
Togo
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti