MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

perjantai 6. kesäkuuta 2014

Riikka Takala: Ole hyvä



Riikka Takalan Ole hyvä (2014, Atena) ilmestyi pari päivää sitten ja pääsin heti kirjaan käsiksi ja 150-sivuinen kirja veikin minut mukanaan täysin. Kirjassa on kolme naista, jotka ovat työttömiä ja onnellisia ja onnettomia omilla tavoillaan. Naisia yhdistää tanssiharrastus: he käyvät afrikkalaisen tanssin kurssilla, jonka Florence-opettajaa naiset päättävät alkaa auttaa keräämällä rahaa hänelle, hädänalaiselle afrikkalaiselle. Rahan kerääminen ei ole helppoa, koska naisten tulot koostuvat työttömyyspäivärahoista ja elämä on muutenkin tiukkaa. 

Aavalla on melkein työ, mutta hänen määräaikaista työsopimusta ei kuitenkaan jatkettu. Kaiken, mitä hänellä on elämässään, hän on ansainnut olemalla laihempi kuin kaikki muut. Aavalla on myös hyvä maku vaatteiden suhteen. Vaatteet ovat kalliita, eikä hän useinkaan käytä niitä kalliita asioita, mutta silti hänen on ollut pakko saada nämä tavarat. 

Viola osaa sujuvasti viittä kieltä. Hänellä ei vain ole työtä, jossa voisi käyttää taitojaan hyödykseen. Violan työt ovat olleet niitä, joihin ei muita saa. 

Ellillä on lapsi, mutta ei työtä hänelläkään, eikä lapsella isää. Tai on, mutta Ellin täytyy miettiä, voiko lapsi tavata tätä. 

Riikka Takala kirjoittaa naisista, joilla on hyviä asioita elämässään, mutta jokaisella on joku asia, mikä elämästä puuttuu. Yksi tapa saada elämäänsä sisältöä on kolmas maailma ja sen lapset. 

Sitä ennen hän otti esille säästöporsaan ja alkoi vimmaisesti tunkea sinne seteleitä. Siinä menivät vuokrarahat ja puhelinlaskurahat ja ruokarahat. Hän survoi ja sysi repaleisia seteleitä aukosta sisään. Niin kuin humalaista naintia se oli, semmoista joka aamulla kaduttaa. 

Kirjassaan Takala kertoo nykypäivän suomalaisista naisista hulvattomasti, kuitenkin ketään säälimättä. Kirjassa nousee myös kysymykseksi se, että kuka oikeastaan tarvitsee apua ja kuka on köyhä. 

Pääsin kuuntelemaan Riikka Takalan haastattelua tilaisuuteen, joka oli myös hänen kirjansa julkistustamistilaisuus. Takala muistutti, että suomalainen on aina hyväosainen. Tämä näkyy kirjassa kurkkauksena tanssinopettajan maailmaan: Afrikassa ovat ne, joilla ei ole rahaa eikä varaa tehdä asioita, jotka ovat meille itsestäänselviä. Kirjassa ei kuitenkaan ole niin yksioikoinen kuva maailmasta, kun voisi luulla. Pidin kirjassa siitä, että siinä kyseenalaistettiin avunkohteet ja auttajat. 

Riikka Takala on paitsi kirjailija myös dramaturgi ja hänen teoksessaan henkilöt näyttäytyvät lyhyissä kohtauksissa, jotka on varmasti helppo siirtää myös teatterin lavalle. Kirja oli myös täydellinen kesäkirja, josta voi lukea palasen ja antaa auringon helliä kirjasta nousseita sanoja. 

Riikka Takala: Ole hyvä 
2014, Atena 
152 sivua



8 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä, täytyy lisätä lukulistalle. :)

    VastaaPoista
  2. Kiva, että pidit kirjasta ja nostit ylös samoja teemoja kuin minäkin.
    Kirja oli oikea vastakohtaisuuksien kirja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tosi hauskasti kirjoitettiin ihan samaan aikaan ja vielä samoja ajatuksia!

      Poista
  3. Alkuasetelma on herkullisen uusi ja todellakin draamallisen tuntuinen. Kirjan nimikin tuntuu istuvan aiheeseen mainiosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimi on myös onnistunut, merkityksellinen kahdella eri tavalla.

      Poista
  4. Oli varmasti antoisaa päästä kuuntelemaan Takalaa kirjan julkistamistilaisuuteen! Minusta tämä oli vähän hämmentävä kirja, vaikka siinä olikin paljon tunnistettavaa: kirja jätti mieleen enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Mutta ehdottomasti tärkeä teos - Takala ravistelee hyvän käsitettä erittäin ansiokkaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kirja kysyy enemmän kuin vastaa.

      Itse myös pidin siitä, että kirja ei ollut aivan yksiselitteinen, vaan myöskin ravistelee näkemyksiä ja totuuksia.

      Poista