MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

maanantai 8. lokakuuta 2012

Dj Stalingrad: Eksodus

Rikkaat ja älypäät pettivät meidät. He kertoivat meille, tuhansille rumille, köyhille ja tyhmille, että me ansaitsemme enemmän. He väittivät, että voimme tehdä jotain suurta tai edes jotain hyvää. Että tyhmemmät voivat tehdä jotain suurta, ja pelkurimaisemmat edes jotain hyvää. Näin he jatkoivat ja hallitsivat meitä. Ja he käyttävät meitä omiin päämääriinsä, jotrka ovat aidosti suuria ja mielekkäät.Dj Stalingradin Eksodus (2012, Into) on jotain sellaista, jota en normaalisti lukisi. Dj Stalingrad on salanimi, jonka takana on Suomesta turvapaikan saanut venäläinen kirjailija ja fasismin vastaisen liikkeen aktivisti. Näkökulmasta riippuen tyyppiä on nimetty sankariksi tai huligaaniksi. Joka tapauksessa Venäjä on antanut miehestä pidätysmääräyksen, jonka takia hänet pidätettiin Espanjassa elokuun lopussa, kertoo mm. Ilta-Sanomat. Punkkari Dj Stalingradia voikin pitää väkivaltaa lietsovana sekopäänä tai Pussy Riotin tapaan  Putinia vastustavana ja venäläisen sananvapauden vapaustaistelijana. 

Kirja on 115-sivuinen, sekavahko kokoelma erilaisten, yleensä väkivaltaisten, tapahtumien kuvausta. Kirjan on kääntänyt venäjästä suomeksi salanimi Veli Itäläinen, joka on tavannut Dj Stalingradin Venäjällä aikoinaan. 

Kirja on kuvausta "kadonneesta sukupolvesta, joka on kasvanut Neuvostoliiton rauniossa" eli kirjassa kaikkeen pettynyt erittäin vihainen joukko nuoria juopottelee, käyttää huumeita, käy keikoilla riehumassa, käy eri tapahtumissa riehumassa ja käy muuten vain riehumassa. Nuorten menneisyys on köyhyyttä, tulevaisuus ei näytä paremmalta, sillä jokainen voisi tehdä tylsää ja huonostipalkattua työtä, tai sitten voi ryhtyä rikollisiin hommiin ja ansaita paremmin. Lapsuus on ollut paitsi köyhyyttä myös täynnä väkivaltaa. Väkivalta ja ilkivalta on se ainoa elämäntapa, joka täyttää päihteiden lisäksi elämän. Neuvostoliiton hajoaminen on jättänyt yhteiskunnallisen tyhjiön, jota mikään ei ole täyttänyt. 

Meillä kaikilla, iljettävillä post-neuvostoliittolaisella sukupolvella, meillä ei ole mitään, ei mitään päämääriä eikä periaatteita, ja perinnöksi kommunismin vuosisadalta meille jäi ikävä. Neuvostoihminen ei saa haluta mitään - oma elämä, arkipäivän ilot, yhteiskunnallinen tyytyväisyys ja viihde, kaikki mikä motivoi länsimaisen kuluttajan elämää, se kaikki herättää vain ivaa ja halveksuntaa

Dj Stalingradin Eksodus oli kertakaikkisen raaka ja lohduton kirja, joka anteeksipyytämättä esitteli maailman, joka ei ole minulle mitenkään tuttu. Kirja näytti karulla tavallaan, mitä tapahtuu ihmiselle, jolla ei ole mitään, mihin pyrkiä. Kirja olisi voinut saada sellaiset ihmiset näyttämään surullisilta tapauksilta, mutta näytti ihmisen lopultakin vain ihmisenä. 

Eihän tämä mukava kirja ollut, mutta salakavalasti kertoi, minkälaista on elämä aivan toisenlaisista lähtökohdista käsin. Oikeastaan pidin kirjasta juuri siksi, että se teki oloni mahdottoman epämukavaksi.  

(Kuva: Into-kustannus)

Intokustannus on kustantamo, joka on julkaissut valtavirrasta poikkeavaa kirjallisuutta. Aion lukea piakkoin myös Sansal Boualemin Hyvitys-teoksen, teokset Koulun vika? ja Musta, kaunis ja kaupan - Euroopan uudet orjat, ja ehkä jotain muutakin. Intokustannuksen kirjat löytyvät täältä.

(Kirja on arvostelukappale)4 kommenttia:

 1. Tätä en ole lukenut, mutta kiinnostaisi kyllä. Musta, kaunis ja kaupan on luettu ja minä ihan pidin, vaikka siis aihe oli tosi rankka, mutta pidin siitä, miten se kaikki kerrottiin kirjassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion seuraavaksi tarttua siihen kirjaan.

   Vähän kauhistuttaa jo etukäteen, mutta kiinnostaa kuitenkin.

   Poista
 2. Sain tämän luetuksi ja pidin kovasti! Pystyin myös samaistumaan arvioosi nyt kirjan luettuani. Lohduton kirja, mutta toisaalla tämä on elämää, kun meille kuitenkin vain kirja. Hullua.

  Ehkä nämä nykypäivän vaihtoehtoiset kirjat ovat minun juttuni, sillä tunnun aina tykästyväni näihin vaikka alkuun nikottelisinkin niiden parissa.

  Ja tämä kirja on saanut aivan liian vähän huomiota blogeissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni kirja jää vähälle huomiolle =I ,mutta pitää yrittää ainakin omassaan nostaa esille niitä oudompiakin, koska niissä on monesti enemmän asiaa kuin suosituissa kirjoissa.

   Kiva, kun kiinnostuit lukemaan tämän!

   Poista