MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

lauantai 27. lokakuuta 2012

Tunnelmia kirjamessuilta


Kaksi viimeistä päivää on mennyt hurjaa vauhtia, olen päässyt viettämään niitä niin hyvään seuraan. Tarjolla on ollut, mistä valita seuransa: 


Kyseessä on tietysti Helsingin kirjamessut. Tänä vuonna pääsin jopa kahtena päivänä mukaan. Eilinen meni täyspökerryksissä ja sain kannettua kotiin kassillisen (no, ehkä pari) kirjoja. Olisin halunnut käydä jo torstaina kuuntelemassa paria kirjailijaa, mutta päätin kuitenkin uhrata aikani ja ajatukseni päivä- ja palkkatyölleni. Sainpa nauttia sitten paremmin nämä kaksi päivää. 

Perjantaina en jotenkin osannut keskittyä kirjailijoihin, mutta havaitsin, että heitäkin oli paikalla. 

Miehet puhuivat naisista....... ja naiset puhuivat kirjoista.Joitakin kirjailijoita olin varautunut kuuntelemaan, koska en ole aiemmin kuullut tai nähnyt heitä. Osan onnistuinkin näkemään, osaa taas vain ohimennen. 


Tänään eli lauantaina en halunnut enää lisätä kirjapinoihin korkeutta (se Mt. Everest löytyy omasta takaa), joten keskityin kuuntelemaan aivan vain parilla lavalla esiintyviä kirjailijoita. Se olikin hyvin toimiva suunnitelma (ja toteutus), koska en lyhyellä matkallani huomannut, että olisi ollut kovin paljon ruuhkaa. Varmaan oli, mutta se haittasi vain niitä, jotka halusivat ostella kirjoja ja juosta ympäriinsä. 

Kuunnellessani mietin, että jotkut kirjailijat ovat hyviä esiintyjiä, esim. Sirpa Kähkösen Kuopio-kommentit saivat yleisön taputtamaan. Myös minut, vaikka en (aivan) savolainen olekaan. Toiset taas kuluttivat puolituntisensa heikosti ja vähän ihmettelin huonoa antia. Joitakin kirjailijoita halusin ihan pikaisestikin nähdä. Kuten olen joskus aiemmin maininnut, musta on kiinnostavaa kuulla, mitä kirjan taustalla on ja vahingosta viisastuneena olen tullut uteliaaksi myös sen suhteen, että miltä kirjailija näyttää. Mia Vänskän kirja odottaa lukupinossa, joten kuuntelin ihan pikaisesti vain, mitä kirja pitää sisällään. Sofi Oksasen bongasin Akateemisen tentattavana, ja nauliuduin kuuntelemaan, mistä Oksanen on materiaalinsa hankkinut. Kiinnostavaa kerta kaikkiaan! Myös Oksasen kirja odottaa lukupinossani. Ja se kiinnostaa enemmän nyt, kun olen siitä kuullut kaikkea kivaa. Riikka Ala-Harja keräsi yleisöä paljon ympärilleen, mutta yleisön kiinnostuksesta erästä tiettyä asiaa kohtaan huolimatta keskustelu pyöri Normandiassa ja maihinnousussa. 

Inna Patrakova oli viimeisin kirjailija, jota jäin kuuntelemaan, koska olin juuri eilen saanut loppuun hänen kirjansa Kultahammas (katso edellinen postaukseni). 


Muita kiinnostavia kirjailijoita oli toki kasapäin muitakin, esim. Juha Vakkurin Afrikka-kokemukset olivat varsin kiinnostavia ja aionkin hankkia Vakkurin paksun ja isokokoisen teoksen jossain vaiheessa kirjahyllyäni kaunistamaan. 


Ehkä suurin yleisö (jossa itse olin mukana) oli kerääntynyt presidentti Tarja Halosen ympärille. Ehdin kuuntelemaan vain osan haastattelusta, mutta kyllä täytyy sanoa, että pidän edelleen Halosen tyylistä puhua ja olla läsnä tilanteessa. 


Hienoja päiviä ovat olleet nämä kaksi, ja niihin on mahtunut paljon muutakin. 
Mutta tämä nyt näin ensikokemuksina kirjamessujen annista. 


14 kommenttia:

 1. Ihailtavan paljon olet kuunnellut kirjailijoiden haastatteluja.

  Mie toivon, että puhti riittää mulla vielä huomenna messuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla varmaan loppui puhti ja ihan vain sen takia pysähdyin kuuntelemaan =)

   Ei vaiskaan, musta on kiva kuunnella aina muita. Onnistuinpahan välttelemään uusia hankintoja.

   Tsemppiä huomiseen!

   Poista
 2. Voi, miten hieno kierros! Kiitos tästä! :-)

  VastaaPoista
 3. Ihailen sinun ottamiasi kuvia. Minäkin olisin mieluusti kuullut (noiden!) miesten puhetta naisista.

  Oli kaikin puolin mukavat messut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, enhän mä paljon niitä tainnut kuulla, kun juoksin eilen ympäriinsä. Mutta tarpeeksi kuitenkin, jotenkin niin se meni et naiset on ihania ♥.

   Joo, kivat messut oli =)

   Poista
 4. Puhtia messuilla tarvitaan, sillä yllättävän pian alkavat voimat kuljeskellessa ja katsellessa ehtyä. Mielenkiintoinen kirjailijasaalis sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijasaalis tosiaan =)

   Perjantaina meni moni ohi, joten ajattelin lauantaina jopa kuunnella itse tähtiä...

   Oli ihanaa, kun pääsin klo 14 aikaan jo istumaan penkille. Oli muitakin kuuntelijoita kirjailijoiden onneksi paikalla.

   Poista
 5. Mielenkiintoinen kuvakavalkadi! Tunnustan olleeni yksi niistä kuulijoista, joka toivoi Oksasen ja Ala-Harjan keskustelulta hieman räväkämpää otetta kirjan teemoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustelu jäi kyllä pyörimään kovasti yhden ajatuksen varaan. Mutta oli mielenkiintoista (sala)kuunnella ennen haastista ihmisten mielipiteitä ympäriltä..

   Poista
 6. Oh, sinä oletkin ehtinyt paljon. Minä vain haahuilin ja ihastelin kirjakasoja. Oksanen oli varmasti kiinnostava, vähän harmittelin että missasin hänet, sillä tykkäsin Kyyhkysistä kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä haahuilin ja haalin kirjoja perjantain, joten eilen pystyin keskittymään kirjailijoihin. Täytyy sanoa, että en myös jaksanut ajatusta mennä ihmisten joukossa =D

   Kyyhkyset odottelee nyt, ja tosi kiinnostavaa lukea, kun on vähän nuuskinut sitä etukäteen.

   Poista
 7. Hyviä kirjailijabongauksia olet tehnyt ja niin onnistuneita kuvia! Minulta meni nyt Sofi ohi, vaikka sitä suunnittelinkin etukäteen, mutta tungosta siellä olisi ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin ajauduin vahingossa Sofin kuuloalueelle. Imeydyin sinne joukkoon mukaan väkisin. Oli kyllä muitakin kuulijoita, ja alue vähän huono tuossa keskellä kaikkea.

   Poista