MARI A:N KIRJABLOGI

Kirjablogissani kirjoitan lukukokemuksistani, lukemistani kirjoista ja niistä kirjoista, jotka haluaisin lukea. Välillä myös kirjoitan ja kuvaan jotain muuta elämästäni.

Viestit kulkevat osoitteeseen mariankirjablogi@yahoo.fi

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

LUKUDIPLOMI ja muita lukulistoja

Hdcanis puhalsi käyntiin Lukudiplomi-hankkeen kirjablogeihin. Koska mulla ei ole kuin noin sata muuta listaa, joiden mukaan lukea kirjoja, niin on pakko ryhtyä mukaan myös tähän. Lukuhaasteessa mennään Opetushallituksen sivuilta löytyvän Kunnari-lukulistojen mukaisesti. Itse valitsin ysiluokan Sinuhen, koska siellä on kivoja tehtäviä mukaan. 





Tässä haaste: 

LUKUDIPLOMI-HAASTE

kaikille innokkaille lukijoille ikävuosista riippumatta.

Haasteen säännöt ovat seuraavat: 

1. Valitse vapaasti luokkatasosi ja diplomi jonka haluat suorittaa. Pohjana suosittelen tuota Opetushallituksen Kunnaria, mutta vastaavat paikkakuntakohtaiset diplomiohjelmat hyväksytään myös. Ilmoita valintasi tämän bloggauksen kommenttiosiossa.

2. Seuraa diplominsuorituksen ohjeita. Tyypillisesti tarjolla on useita temaattisia lukulistoja joista kustakin valitaan luettavaksi yksi kirja niin että yhteensä luetaan 6-10 kirjaa.Luetuista kirjoista joko tehdään normaali bloggaus oman tyylin mukaan tai tehdään jokin diplomiohjeissa annetuista tehtävistä, tai mieluiten tietysti molemmat (kannattaa lukea ne tehtävälistat läpi, siellä on lukuisia mielikuvitusta kutkuttavia tehtäviä...)
Mahdolliset elokuvatehtävät ovat vapaaehtoisia, tällä kertaa keskitymme kirjoihin ja ajoittaisiin sarjakuviin. 
3. Haaste alkaa nyt, ja kouluvuoden mukaisesti päättyy lauantaina 25.5.2013. Tuosta viikon päästä, 1.6.2013 kevätjuhlissa jaetaan diplomit ja saatetaanpa jakaa stipendeinä myös muutama kirjapalkinto arvottuna suorittajien kesken (myös hyvällä yrityksellä pääsee mukaan arvontaan vaikkei koko diplomia saisikaan suoritettua).
Myös jo luetuilla kirjoilla voi osallistua, kunhan ne on lukenut 1.8.2012 jälkeen.
4. Jos lähipiirissäsi on lukeva lapsi, ota selvää olisiko hän kiinnostunut lukudiplomista ja onko hänen koulussaan mahdollisuutta sen suorittamiseen. 


Koska erittäin läheltä löytyy myös lapsi, jonka äiti (minä) yrittää saada lukemaan, katson myös meidän ekaluokkalaisen kanssa kirjalistoja Tapiirin puolelta. Lisäksi tietysti häiriköin lapseni opettajaa tiedottamalla tällaisesta lukudiplomi-haasteesta. Olen kyllä vannonut, että olen ns. hiljainen vanhempi, joka ei yritä vaikuttaa koulujen opetukseen, oppisisältöihin tai muihin asioihin, mutta mitä sitä ei tekisi hyvän asian puolesta...

Pojan kanssa valitaan kirjat myöhemmin, mutta itse listailin itselleni kiinnostavia kirjoja... laitoin hieman vaihtoehtoja, koska en nyt etukäteen osaa sanoa, että mitä nuo kirjat nimineen pitävät sisällään. 




JÄNNITYSTÄ 

Isabel Allende: Kultaisen lohikäärmeen valtakunta / Petojen kaupunki (sarja)
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta 

Lukisin jotain myös näiltä kirjailijoilta, mutta olen lukenut jo niin monet: Outi Pakkanen, Matti Yrjänä Joensuu, Stephen King, Tuija Lehtinen, Leena Lehtolainen, Sujata Massey, Alexander McCall Smith. Pakko mainostaa, että tuo jälkimmäisin tulee myös yleltä uudestaan tv-sarjana. Se vaan on niin mahtava! 

MENNEISYYDEN TARINOITA

Olli Jalonen: Hitaasti kudotut nopeat hetket
Ahmadou Kourouma: Ei Allahin tartte

Lukisin Mika Waltarin -teokset, mutta ne olen myös lukenut jossain vaiheessa läpi

TULEVAISUUDEN TARUJA 

Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille
Margaret Atwood: Orjattaresi
Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa
Ursula K. Le Guin

Ray Bradburya olen lukenut scifi-kauteni aikana, samoin olen lukenut Adamsia ja Le Guinia, mutta haluan lukea niitä uudelleen.




FANTASIAA

Lewis Carroll: Liisan seikkailut ihmemaassa
Chitra Banerjee Divakaruni: 
Michael Ende: Tarina vailla loppua
Neil Gaiman

Enden kirja on ihan suosikkini lapsuus/nuoruusvuosiltani. Sekin olisi kiva lukea uudelleen. Mutta erityisen iloinen olen intialaisen Chitra Banerjee Divakarunin löytymisestä listalta. Varmasti ensimmäisenä etsin ne kirjat (taas) käsiini, koska ovat olleet lukulistallani tosi kauan.

IHMISIÄ 

Shu Chun: Beijing Beibi
James Fenimore Cooper: Viimeinen mohinkaani
S.E. Hinton: Me kolme ja jengi
Kyoko Mori: Shizukon tytär
L. Onerva: Mirdja
Terhi Rannela: Puhdas valkoinen / Taivaan tuuliin
Erik Emmanuel Schmitt: Herra Ibrahim ja Koraanin kukkaset
Tomek Tryzna: Tyttö Ei-Kukaan

Tässä oli kyllä aivan paras valikoima kirjoja, joista nämä ovat olleet suosikkejani: Randa Abdel-Fattah: Näyttääkö pääni isolta tässä; Kerttu Aitola: Lisempää laiffia, Marjaneh Bakhtiari: Mistään kotosin; Anna-Liisa Haakana: Kukka kumminkin; Riina Katajavuori: Hevikimmat; Marja-Leena Tiainen: Kahden maailman tyttö

Osan noista lukulistaani valikoiduista olen myös lukenut aiemmin, mutta kuten edelläkin, haluan lukea nämä uudelleen. S.E. Hintonit luin jossain vaiheessa monta kertaa läpi. Pakko testata, onko niillä enää mitän vaikutusta. Shizukon tytär -kirjan muuten ostin juuri itselleni. 




MATKALLA

Arundhati Roy: Joutavuuksien jumala
Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
Joel Haahtela: Tule risteykseen seitsemältä
Joycy Carol Oates: Syntipukki
Jules Verne: Maailman ympäri 80 päivässä

Tässäkin oli ihastuttavia kirjoja, ja pakko listata nämäkin mun suosikit: Ranya ElRamly: Auringon asema; Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen; Mari Mörö: Kiltin yön lahjat; Kreetta Onkeli: Ilonen talo; Terhi Rannelat; Anja Snellmanin kirjat

Sitten lukulistaani: jostain syystä tässä on kaksi kirjaa, joita en ole koskaan saanut loppuun ja yrittänyt olen useamman kerran: Royn ja Bugakovin teoksia en meinaa millään saada luetuksi. Ehkä nyt on jo aika?

LUONTOTARINOITA

Richard Adams: Ruohometsän tarinoita
Richard Bach: Lokki Joonatan
Rudyard Kipling: Viidakkopoika
Gavril Trojepolski: Bim mustakorva

Bim mustakorva itketti aikoinaan elokuvana, enkä ole uskaltanut siihenkään koskea koskaan myöhemmin. Nyt kirjana. Lokki Joonatanin olen lukenut monta kertaa, mutta se on aina aivan yhtä ihana ja puhutteleva.

HUUMORIA

Kari Hotakainen: Lastenkirja
Simo Hämäläinen: Kätkäläinen-sarja

Kätkäläinen on ollut lukulistallani siitä lähtien, kun olin kuuntelemassa Simo Hämäläistä viime keväänä. Todella hienosti ja kiinnostavasti puhuva mies. 

LYHYTPROOSAA 

Tuuve Aro: Harmia lämpöpatterista
Istvan Örkeny: Minuuttinovelleja

RUNOJA JA NÄYTELMIÄ 

Turpa auki!: raplyriikkaa
Henrika Ibsen: Nukkekoti
Anton Tsehov: Kolme sisarta / Lokki

Nämä näytelmät on tullut tahkottua, mutta ehkä luen ne nyt eri tavalla? 




Mitäs muuta on luvassa? Syksyn uutuudet on pian luettua kirjallisuutta, niistä postasin täällä. Syyslomaksi on pakattu paitsi lämmintä ylle myös mieltä lämmittävää kirjallisuutta mukaan. Pitkän pohdinnan jälkeen lomalistaltani löytyy Oatesin, Hassisen, Hämeen-Anttilan, Oksasen ja Valan teokset. Kuinkas monta päivää siinä lomaviikossa taas olikaan... mutta siis tulossa ainakin osasta postaus loman jälkeen ja tiivistelmä syksyn uutuuksista. 

Koska syksy on pian luettuna, pitää ottaa katse vuoden haasteisiin. Olen lukenut aika paljon Eurooppa-haasteen kirjoja, ja nyt tein jopa hieman töitä, että löytäisin vielä puuttuvien Itä-Euroopan maiden kirjat kasaan. Jotain löysinkin, mutta siitäkin myöhemmin. Vuoden vaihtumisen jälkeen suuntaan taas kaukomaille, mutta Eurooppa-haaste löytyy täältä. Ja tässä jotain tulevaa: 

Huomaan muuten, että alkaa olla vaikeaa miettiä, mihin maahan kukakin kirjailija oikein kuuluu, joten ehkä ensi vuonna pitääkin kehitellä jotain muuta kuin maakohtaista lukemista? Ehkä aloitan TBR100-kirjalistan lukemisen, mikä tarkoittaisi lähinnä oman kirjahyllyn kirjojen lukemista.





Lumiomenan Katja piti blogissaan Keltaisen kirjaston viikon. Jossain vaiheessa siirryn lukemaan sekä Tammen keltaista kirjastoa että Otavan kirjastoa, sillä niissä on mitä hienoimpia kirjoja koottu sarjaksi. 



Aivan varmasti aion lukea enemmän vanhempaa kirjallisuutta, ehkä jonkunlainen kuukauden klassikko olisi blogimaailmaan sopiva idea. Tai jopa kaksi kuukaudessa. 


Myöskin pokkari perjantaisin voisi olla hyvä idea. En tiedä miten, mutta jotenkin niitä pokkareita vaan on kertynyt hyllyyn odottamaan. 



No mutta nyt on syysloma, joten on syyslomakirjojen aika. 








4 kommenttia:

  1. Tuo Olli Jalosen kirja taitaa olla kirjallisuuden väitöskirja :)

    Ihanaa syyslomaa, täällä meilläpäin se on vasta viikon päästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Mitenhän se listalle päässyt?!

      Kiitos, täällä ainakin on kirjoja, jos nyt ei muuta iloa...

      Poista
  2. Hienoja haasteita! :) Luulenpa, että lapsesti opettaja Kunnarin tuntee, aika käytetty se on jo alakoulun puolella - monessa koulussa sitä tehdää koko koulunkin tasolla myös koulun tunneilla. Mukavia Tapiiri-Sinuhe-hetkiä sinne teille! Minä aion lukea Tapiiria, kun se kuuluu työnkin puolesta kuvaan. Sinuhen listoilla on pajlon sellaisia kirjoja, jotka vain ovat odottaneet tarttumistaan. Ehkä tämän voisi siinä mielessä napata joskus ihan omaksi ilokseen lukemistoksi.

    Minulla on meneillään Lue omasta hyllystä-haaste, tosin laiskalla menestyksellä, sillä aina pompahtaa Bestseller hyllystä tai suoraan kaupasta jokin uutuus, jota en voi vastustaa. Mutta aikaa on ja hyllyn kirjat eivät katoa mihinkään, joten hissukseen hyvä tulee.

    Ihanaa syyslomaa sinulle! Meillä on vain pari hassua päivää, mutta parempi sekin kuin ei ollenkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitähän mä vähän tiedustelinkin, että onko käytössä. Ainakaan vielä ei ole esitelty oppilaille. Sinuhesta taas itse olen työni puolesta lukenut monia. Mua vähän haittaa tuo yläastemainen jako scifi-, kauhu-, fantasia-, jne. kirjallisuus. Mutta toisaalta niitähän mä taisin itsekin siihen ikään lukea ;D

      Vähän sama vika, että uutuudet houkuttelevat sen verran paljon, että vaikea muistaa niitä vanhempia.

      Meillä sairastetaan nyt syyslomaa, että tulepaahan se ainakin luvan kanssa...

      Poista