Laura Lähteenmäen North end - Niskaan putoava taivas (WSOY 2012) on nuorille kirjoitettu dystopia, jossa eletään tulevaisuudessa pari sukupolvea meikäläisistä eteenpäin (päähenkilön mummo on Ruotsin kuningattaren, Victorian kanssa täsmälleen samanikäinen). Tällaisena aamuna, kun pakkasennätykset paukkuvat -30 asteessa, on erittäin helppo samaistua kirjan miljööseen North Endiin, jossa on niin kylmää, että ihmisiä uhkaa varpaiden paleltuminen, ja kertakaikkinen jäätyminen. Arkielämän tärkein asia on asunnon pitäminen lämpimänä. Kun kirjoitan tätä juttua, istun ikkunan vieressä, lämpöpatterin ansiosta kuitenkin lämpimästi ja on vaikea kuvitella, että kahden lasin takana lämpötilaero on noin 50 astetta. North Endissä ei kuitenkaan ole pattereita tai muutakaan lämpöjärjestelmää, vaan jokaisessa asunnossa poltetaan juparikoja. Kylmyyden lisäksi asunnoissa on pimeää, koska sähköjä ei ole, ja kaupungin valotkin sammuvat iltaisin.
Kirjan olojen miettiminen saa oloni hieman epämukavaksi: voiko tästä lämmöstä sisällä, internetistä, sähköistä ja muusta mukavasta nyt oikeastaan nauttia? Tuleeko pian kirjan-kaltainen tila, jossa luonnovarat ovat loppuneet, jossa kylmä talvi on myös sisällä kylmä ja jossa kaikki nykyiset mukavuudet ja etuisuudet on menetetty?
North Endin tulevaisuuskuva näkyy kirjassa esimerkiksi koulussa, jota Tekla, kirjan päähenkilö käy nykypäiväisen säännöllisesti: Koulussa pelataan totuus tai tehtävä -peliä, jossa oppilailta tentataan, lajitteleeko oppilas jätteensä, polkeeko kuntopyörällä yösähkönsä ja tyytyykö hän kertaan lihaa viikossa. Perheisiin myös majoitetaan vesi- ja ympäristöpakolaisia niin kuin kuuluukin, ja oman maan rajojen ulkopuolelle ei matkusteta.
Myös kirjan suurin tapahtumaketju on seurausta maailman tilasta: kaupungin suklaatehtaaseen hyökätään. Koko kaupunki jakautuu kahtia: onko suklaatehdas maailman pahin riistoyritys vai onko suklaa vain herkkua, niin kuin Teklan isä sanoo. Ehkä kaikkein pahinta kirjan kuvaamassa maailmassa on se, että suklaata ei ole vara ostaa, Tekla on elämässään syönyt vain yhden palan suklaata!
Nuortenkirjaksi kirjan tekee se, että päähenkilön Teklan suurimpia murheita olosuhteiden ohella ovat ystävyys- ja poikaystävähuolet. Teklan perhe on muuttanut etelästä North Endiin, eikä Teklalla ole vielä yhtään uusia ystäviä, vanhat taas eivät enää jaksa pitää mitään yhteyttä. Teklan 14. syntymäpäivä lähestyy, eikä hänellä ole ketään, ketä kutsua juhliin - ja mikä tilaisuus hänellä onkaan, sillä vanhemmat ovat sotkeneet hoitoviikkonsa: Tekla on pikkuveljensä kanssa kaksistaan kotona! Suklaatehtaaseen murtautumisen lisäksi kirjan toinen juoni seuraa ystävyyssuhteiden muotoutumista ja tietysti suklaatehdas liittyy ystävyyssuhteisiin.
Tulevaisuuskuvassa minua hämmensi hieman se, että osa asioista oli todella alkukantaista kuten lämmitys, mutta kuitenkin teknologia oli käytössä: näköpuhelin ja ruoan tilaamiseen käytettävä pekoriino. Jos luonnovarat on käytetty loppuun, niin mistä nämä koneet oli sitten tehty - ehkä kierrätettyinä? Kaipasin aikuislukijana ehkä enemmän kuvausta siitä, miten systeemi ja maailma toimii. Samoin jäin miettimään sitä, että minkälaisia talot oikeastaan olivat ja minkälaista kaupungissa oli? Kaipasin siis asioiden kuvaamista enemmän. Toisaalta, kirja oli nuortenkirja ja voi olla, että nuorelle lukijalle tässä oli tarpeeksi sulattelemista näin.
Laura Lähteenmäki (s.1973 Jyväskylässä) on koulutukseltaan äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, kustannuspäällikkö ja hän on kirjoittanut nuortenkirjoja vuodesta 1998 alkaen. Lähteenmäki on kirjoittanut kaikkiaan 14 kirjaa, joista kuusi hän on tehnyt yhdessä miehensä Ville Lähteenmäen ja Ulla Ahveniemen kanssa. Selasin Lähteenmäen kirjoja WSOY:n sivuilta ja nämä nuortenkirjat alkoivat kiinnostaa. Viime vuosina olen lukenut vähän nuortenkirjoja, mutta ihastunut Terhi Rannelan kirjoihin. Ehkä tänä vuonna tutustun uuteen nuortenkirjailijaan kunnolla?
North End on teos, joka aloittaa uuden nuortenkirjasarjan. Keväällä (3/2013) Lähteenmäeltä ilmestyy Iskelmiä (joka ei ole dystopia). Luulen, että omaan makuuni olisivat nämä ei-dystopia-nuortenkirjat.
Laura Lähteenmäen kirjoja en ole aiemmin lukenut, joten saan jo toisen uuden kotimaisen kirjailijan tähän haasteeseen:
13 kotimaista kirjailijaa vuonna 2013
Vuoden aikana on siis tarkoitus tutustua 13 itselleen uuteen kotimaiseen kirjailijaan. Haaste pyörii FB:n puolella.:
Vuoden aikana on siis tarkoitus tutustua 13 itselleen uuteen kotimaiseen kirjailijaan. Haaste pyörii FB:n puolella.:
1. TaoLin
2. Laura Lähteenmäki
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
Marjis
Maria
Kirja ja kuppi kaakaota -blogin Jane
Jossu
Vinttikamarissa -blogi
Laura Lähteenmäki: North End - Niskaan putoava taivas
WSOY 2012
258 sivua
(kirja on arvostelukappale)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti